JELENA OREŠKOVIĆ

NOVI ŽIVOT HRVATSKE MANEKENKE 'Dva puta su me opljačkali, ali u Parizu se ipak osjećam kao doma'

 Sposa

Zbog dizajnerice Vesne Pretković, koja djeluje pod umjetničkim imenom Sposa, bivša manekenka Jelena Orešković ponovno je stala pred fotografski objektiv. Koliko je prošlo od njezina zadnjeg modnog posla, ni sama ne zna, jer još je prije nekoliko godina Zagreb zamijenila Parizom, a piste i posao u Croatia osiguranju obiteljskim životom.

- Vesna je bila u Parizu, stigla je sa svojim novim kreacijama, a kod mene je u posjeti bila prijateljica Aleksandra Grdić. Sve je ispalo vrlo spontano. Ipak je manekenstvo bio posao kojim sam se najdulje bavila u životu, počela sam kad mi je bilo 15-ak, a u svemu drugom bila sam po četiri, pet godina - priča danas 35-godišnja Jelena Orešković. No sa Sposom Jelena ima još jednu poveznicu u ovoj modnoj kampanji, trogodišnju kćerkicu Pantheu, jer je živahna, razigrana djevojčica inspirirala Vesnu Pretković te je po njoj i nazvala svoju novu kolekciju večernjih haljina i vjenčanica. Iako kaže da neće odbiti modnu kapmpanju ako joj se ponudi, otkad je rodila, Jelena je u potpuno “drugom filmu”.

- Sad sam mama s punim radnim vremenom. Panthea je krenula u malu školu, no trenutno ide samo tri sata dnevno. Imamo jednu tetu koja nam uskoči samo ako navečer nekamo izlazimo, no ja sam s malenom cijelo vrijeme. Dođe nam i moja mama, ali Panthea je prilično zahtjevno dijete, što je previše za mamina leđa - odgovara Jelena.

U Pariz, o kojem je često sanjala kao mlada djevojka, preselila se zbog ljubavi. Za jednog posjeta francuskoj prijestolnici prijateljica ju je upoznala s francuskim dizajnerom iranskog podrijetla Hermidasom Atabeykijem. Iako za njega kažu kako je dizajnirao najveću i najskuplju, 420 milijuna američkih dolara vrijednu jahtu “Eclipse” ruskog tajkuna Romana Abramoviča, Jelena objašnjava da je zapravo riječ o zabuni.

Njezin suprug Hermidas Atabeyki napravio je nacrte za Abramovičevu jahtu ‘Eclipse’, a dizajnirao je i popularni Renault Clio

- Hermidas je napravio prve nacrte, no na kraju je taj posao pripao nekome drugome. No vrlo je uspješan u svom poslu, industrijskom dizajnu, nakon fakulteta dizajnirao je Renault Clio, radi prototipove automobila koji se izlažu na autosalonima. Nije se posvetio samo autoindustriji i jahtama, dizajnira i torbe, a bavi se i proizvodnjom - objasnila je Orešković. Obitelj živi u središtu Pariza, u blizini hotela George V., jednog od najluksuznijih u gradu, te Champs-Elysees, na nekoliko minuta od Slavoluka pobjede. Kako se u njihovoj kući pričaju čak četiri jezika - hrvatski, francuski, farsi i engleski, Pantheu je to, naravno, malo zbunilo, pa je kasnije progovorila.

- Vodimo je zbog toga logopedu, a prvi jezik kojim je počela govoriti je francuski - kaže Jelena. Kako je djevojčica već porasla, ima više vremena za sebe, pa se želi okrenuti i nekim drugim poslovima osim majčinskima. Htjela bi položiti za pilates instruktora, naravno ako joj se u međuvremenu ne dogodi prinova. U Hrvatsku putuje dva puta godišnje, ljeti na Jadran, kojim je njezin suprug oduševljen, te u Liku, odakle su njezini roditelji.

- Ne osjećam toliko nostalgiju jer mi često dođu prijatelji u Pariz. A i društvene mreže puno toga rješavaju. Aktivna sam čak na dvije, što mislim da nikad ne bih bila da i dalje živim u Zagrebu, a ovako mi je to poveznica s domom - objašnjava. A da će tako odlučiti preko noći zamijeniti Zagreb Parizom, kaže, nikad prije ne bi rekla.

- Preselivši se tu, iznenadila sam se da sam toliko otvorenih pogleda na svijetu. Neki uvriježeni stav prema Francuzima je da su hladni, a ja imam sasvim suprotno iskustvo. Jezik je ta velika barijera ako ga ne znate i zato vlada takvo mišljenje o njima. I meni je trebalo vremena da shvatim kako Pariz funkcionira, da je lijek u apoteci na Champs-Elyseesu dvostruko skuplji nego u apoteci u pokrajnjoj uličici. I da recimo ne mogu biti tako opuštena kao u Zagrebu. Živim u centru i mana toga je što ima strašno puno lopova i profesionalnih prosjaka. Više ne vadim mobitel na stol u kafiću, torbicu ne ostavljam na stolici pokraj sebe, jer to je kao da ste im ih dali na pladnju - ispričala je i drugu stranu medalje života u francuskoj metropoli Jelena Orešković.

Domaći specijaliteti za prijatelje

Za svog supruga i pariške prijatelje Jelena Orešković često skuha sarmu. Zapravo je tema večeri “kupus”, a kako je Jelena Ličanka, sasvim je logično da se odlučila upravo za to jelo.

- Hermidas obožava sarmu, kao i naši prijatelji. I burek, pa napravim i s mesom i sa sirom za predjelo, a ako je baš “ubijanje od hrane”, i baklavu za desert - objasnila je nekadašnja manekenka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2024 13:13