NAKON 11 GODINA

NASTAVLJA SE EGZODUS S PRISAVLJA Nakon Mile Horvat i Aleksandra Kostadinova javnu televiziju napušta i Robert Zuber

 Tomislav Krišto / CROPIX

Poslije jedanaest godina, koliko je proveo na HRT-u, Robert Tomić Zuber odlazi s Prisavlja. Nakon Mile Horvat i Aleksandra Kostadinova još jedno poznato HTV-ovo lice napušta javnu radioteleviziju. Zuber odlazi 1. siječnja 2016. godine s mjesta rukovoditelja Odjela Dokumentarne produkcije HRT-a.

- Svaka etapa dođe svom kraju pa tako i ova moja na HRT-u - rekao je kratko Zuber.

Zahtjev za raskid radnog odnosa podnio je dan prije Badnjaka, a koliko nam je rekao, još uvijek nema konkretnih planova za dalje. O razlozima zbog kojih napušta HRT Zuber nije htio govoriti.

Sukob početkom ljeta

Inače, sredinom lipnja ove godine zbog sukoba s pomoćnikom ravnatelja za program Željkom Rogošićem htio je podnijeti ostavku na mjesto rukovoditelja na kojem je bio dvije godine. Razlog sukoba bio je dokumentarac “Alka” redatelja Dražena Žarkovića, projektu koji je tada još bio u produkciji.

Jedan od scenarista “Alke” bio je Vladimir Brnardić, koji je ujedno bio i urednik filma. Rogošić, čija je funkcija u slučaju “Alke” koordinator projekta, navodno je htio biti i urednik filma, što mu naravno, kao i svakom uredniku, osigurava mogućnost intervencije u sadržaj dokumentarca. Zuber, kako tvrde naši izvori, nije želio pristati. Zuber je tada u ljutnji usmeno svojim nadležnim šefovima podnio ostavku, ali to nije učinio i pismeno. Je li taj sukob kumovao da sada zatraži sporazumni otkaz, nije poznato.

Zuberov odlazak, kao treći u nizu odlazaka u samo mjesec dana, uzburkao je duhove na HRT-u. Zaposlenicima javne televizije nikako nije jasno zbog čega bi netko tek tako, bez jako dobrog razloga, napuštao sigurno radno mjesto sa solidnom plaćom koja stiže bez kašnjenja, pa su već počela nagađanja o razlozima Zuberova odlaska. Njegovi neprijatelji lansirali su priču kako je šef Dokumentarnog programa rekao “zbogom” HRT-u zato što nema fakultetsku diplomu. No, to nije točno.

Diploma iz sociologije

Zuber je prije četiri godine diplomirao sociologiju, a prilikom proslave diplome tadašnjoj je šefici Hloverki Novak-Srzić (koja ga je prije toga godinama prozivala jer nije završio fakultet) poslao ogromni buket cvijeća.

- Nema tu nikakvih tajni. Robi je odlučio iskoristiti priliku i do kraja tekuće godine napustiti HRT jer se želi okušati kao producent u privatnim vodama. Učinio je to sada kako bi imao pravo na otpremninu koju je HRT ponudio svima koji su svoje radno mjesto bili spremni napustiti do 31. prosinca 2015. godine - tvrde Zuberu skloni ljudi, koji kažu da se otpremnine na HRT-u u tom slučaju kreću od 100.000 kuna naviše.

Odlasci u kratkom roku

Kako god bilo, činjenica je da su HRT u kratkom roku napustila tri vrlo poznata televizijska lica. Nakon Aleksandra Kostadinova, legendarnog urednika u Zabavnom programu, Mile Horvat, zvijezde Sportskog programa, s Prisavlja definitivno odlazi i iskusni novinar i urednik Robert Tomić Zuber. Brine li to televizijske šefove?

- Mila Horvat, Aleksandar Kostadinov i Robert Zuber svojim su radom zadužili HRT. Puno su pridonijeli našoj televiziji. S druge strane, to su ljudi skloni novim poslovnim izazovima pa su, svjesni vlastitih vrijednosti, odlučili isprobati sve čari slobodnog tržišta, što duboko poštujem. Želim im svu sreću u budućim poslovnim pothvatima - kaže Saša Runjić, ravnatelj HRT-ova programa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 06:19