HANKA PALDUM

NAJTEŽI DANI U ŽIVOTU LEGENDARNE KRALJICE SEVDAHA Problematičnog sina poslala je na rehabilitaciju

Dvadesetosmogošnji Mirzad poznat je po skandalima, u jednom mu je sukobu čak propucana noga, a nedavno je pod utjecajem amfetamina autom pregazio tri žene, zbog čega je završio u pritvoru
 Marko Todorov / CROPIX

Kada je u siječnju ove godine sin Hanke Paldum, Mirzad Brkić, svojim automobilom pokosio tri žene na stanici trolejbusa u sarajevskom naselju Grbavica, bili su to najteži dani za kraljicu sevdaha.

Na testiranju u policiji u krvi mu je pronađen amfetamin, a iako je pjevačica tada negirala da joj je sin ovisan o drogama, prije nekoliko dana odlučila ga je poslati na liječenje u jednu njemačku kliniku.

Kako prenosi beogradski Kurir, Hanka je sina prijavila centru za odvikavanje od alkohola i narkotika u kojem mora provesti 90 dana kako bi ispunio sve uvjete pogodbe s tužiteljstvom koje je protiv njega podnijelo kaznenu prijavu zbog ugrožavanja sigurnosti javnog prometa.

Nissan terenac

Spomenutu nesreću Brkić je prouzročio 14. siječnja oko 17 sati, kada je svojim Nissan terencem američke registracije pregazio tri žene i potom se zabio u stup ulične rasvjete. Ozlijeđene žene odmah su prevezene u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu; jedna je prošla s lakšim ozljedama, a dvije su zadržane u bolnici zbog prijeloma potkoljenične kosti, odnosno rebara.

Mirzad Brkić nakon nesreće je priveden i cijelu je noć proveo u policijskoj postaji na ispitivanju, nakon čega je pušten, ali je zaradio prijavu Kantonalnom tužiteljstvu u Sarajevu. Dan nakon nesreće Brkić je u izjavama sarajevskim novinama negirao da je bio pod utjecajem opijata.

“Nisam bio pod utjecajem alkohola ni psihoaktivnih supstanci. To ću i dokazati. Žao mi je žena koje su ozlijeđene i odmah ih idem u bolnicu posjetiti. Nadam se da će što prije ozdraviti. Nesreća se dogodila kada sam pokušao izbjeći pješakinju koja mi je izletjela pred vozilo, zbog toga sam izgubio kontrolu nad autom i završio na trotoaru”, izjavio je tada Brkić za Dnevni avaz.

Pretučen u klubu

Njegova majka, koja je u to vrijeme boravila u Hrvatskoj, točnije u Puli, gdje je snimala TV emisiju “Lijepom našom”, također je demantirala sinovu ovisnost, no 28-godišnji Brkić poznat je i po prijašnjim skandalima.

Prije osam godina njega i prijatelja pretukli su izbacivači u jednom sarajevskom noćnom klubu u koji su željeli ući na silu, a navodno je iste godine motorom udario pješakinju, no, kako prenose mediji, taj je slučaj zataškan. Sarajevski mediji pisali su prije tri godine i kako mu je na Baščaršiji propucana desna noga, a iako je majka tada čvrsto stala uz svog sina, najnoviji incident zasigurno je bio kap koja je prelila čašu, nakon čega je Hanka Paldum odlučila priznati - ponajprije sebi - da joj sin doista ima problema s drogom.

Težak porod

“Posljednjih godina Mirzad ima problema s narkoticima, a uz to je ovisan i o alkoholu. Provest će tri mjeseca na liječenju u Njemačkoj kako bi izbjegao zatvor, pri čemu ima beskrajnu podršku obitelji. Na rehabilitaciju je otišao na nagovor majke, koju je najviše pogodilo njegovo trenutno stanje”, izjavio je za beogradski Kurir sugovornik i - očito - blizak prijatelj obitelji, koji je inzistirao na anonimnosti.

Hanka Paldum od supruga Muradifa Brkića razvela se početkom 90-ih, nakon 20 godina braka u kojem je dobila dvoje djece - Mirzada i pet godina stariju kćer Minelu. Jako je vezana uz svoju djecu, ne samo zbog činjenice da je imala dva vrlo teška poroda, a onaj s Mirzom jedva je preživjela i nekoliko je minuta bila klinički mrtva. Sama je s djecom provela i četiri godine ratne opsade Sarajeva iz kojeg, rekla je, nikada nije ni pomislila otići, a sinove nestašluke opravdavala je činjenicom da je pripadao generaciji koja je zbog rata bila zakinuta za normalno djetinjstvo.

Rat u Sarajevu

“Moja djeca su rasla i proživljavala sve kao i sva ostala djeca koja su preživjela ratne strahote u Sarajevu. Nije mi ih bilo lako sačuvati od snajpera i granata, pogotovo sina Mirzu jer je bio mali, imao je svega šest godina. Ostao je željan dječje igre, kao i kći Minela. Sve je to ostavilo dubok trag na psihu sve djece”, izjavila je svojedobno u jednom intervjuu. Kći Minela, koja se u međuvremenu udala i drugi put, danas je majčina PR menadžerica i, kako Paldum često izjavljuje, “njena desna ruka” i najveći oslonac.

Ova popularna folk-pjevačica rođena je 1956. godine u gradu Čajniče, a u dobi od sedam godina s obitelji se preselila u Sarajevo. Od prvog razreda osnovne škole pjevala je u školskom zboru, a u srednjoj školi uključila se u KUD “Ivo Lola Ribar”. Sa 18 godina prijavila se na audicije Radio Sarajeva, gdje je napravila prve snimke sevdalinki. Pobjeda na festivalu amatera pjevača omogućila joj je da snimi prvu singlicu, a nakon pjesme “Zelene oči” postala je popularna u čitavoj Jugoslaviji.

Drugi brak - promašaj

Nakon dugogodišnje veze udala se za Muradifa Brkića s kojim je 1979. osnovala diskografsku kuću Sarajevo disk, što je bila prekretnica u njenoj glazbenoj karijeri. S bivšim suprugom ostala je u dobrim odnosima i nakon rastave, a Muradif se cijelo vrijeme skrbio i za djecu. Drugi put se udala za Fuada Hamzića, no taj brak kratkog trajanja u medijima je nazivala “promašajem”.

Hanka Paldum na sceni je već puna četiri desetljeća, a u Hrvatskoj je uspjela održati popularnost i nakon rata, kao jedna od rijetkih.

‘Sevdah nije turbo-folk’

“Poslije rata u BiH, točnije 1996. godine, gledala sam emisiju “Latinica” Denisa Latina u kojoj su pojedinici pljuvali sevdalinku. Miješali su babe i žabe, nisu znali razgraničiti sevdah od turbo-folka. Nisu znali da je sevdah kulturna baština jednog naroda. To mi je bio povod da održim koncert u zagrebačkoj dvorani Vatroslava Lisinskog, koji sam namjerno nazvala “Sevdah je ljubav”, istaknula je jednom prilikom Paldum, koja je posljednji put u Zagrebu nastupila 2012. na tradicionalnom “Sevdahu u Lisinskom”.

Godine 2013. objavila je svoj posljednji album “Što svaka žena sanja”, no trenutno joj je od vlastite karijere važnije sinovo izlječenje u borbi s ovisnošću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 07:19