HIT GODINE

NAJBOLJI REZULTAT IKAD Novi Ratovi zvijezda na putu su da sruše sve rekorde, u Hrvatskoj ih u prvom danu pogledalo 20.000 ljudi!

 AFP

Epizoda VII Ratova zvijezda, nazvana "Sila se budi" na dobrom je putu da poruši sve rekorde gledanosti i zarade kada su pitanju projekcije u kinima.

Samo u noćnoj premijeri u srijedu Ratove zvijezda su u europskim kinima zaradili 14.1 milijuna dolara, dok se pretpostavlja da je u SAD-u tijekom četvrtka zaradio najmanje 50 milijuna dolara. Film je već srušio prodaju ulaznica preko online stranice Fandango, a procjenjuje se da je samo u SAD-u unaprijed kupljeno ulaznica u vrijednosti od preko 100 milijuna dolara.

U Hrvatskoj je pak u prvom danu prikazivanja nove Ratove zvijezda pogledalo preko 20.000 gledatelja što je najbolji rezultat ikad u danu otvaranja nekog filma u domaćim kinima.

Od europskih država za koje su već poznati točni podaci zarade nakon prvog dana prikazivanja, rekordi su srušeni u Belgiji, Norveškoj, Finskoj, Švedskoj i Nizozemskoj. Tek je u Francuskoj novi James Bond film, Spectre, imao bolje otvaranje prvi dan. No, izgledno je da su rekordi zarade od prvog dana prikazivanja porušeni u mnogim drugim europskim i svjetskim državama.

Osim za prvi dan, stručnjaci sa ugledne web stranice Box Office Mojo, koja prati zaradu filmova, procjenjuju da bi novi Ratovi zvijezda mogli srušiti rekord zarade od prikazivanja tijekom prvog vikenda. Zasad prvo mjesto drži Jurassic World s 524 milijuna dolara, dok se bi Sila se budi mogla zaraditi negdje između 575 i 650 milijuna dolara u prvom vikendu.

No, čak i ako se te procjene ne ostvare (naime, klinci u SAD-u još nisu slobodni za praznike, a oni predstavljaju značajni dio publike najvećeg tržišta) to ne znači da Sila se budi neće postati film koji je zaradio najviše novaca u povijesti filmske industrije, ako zaradu starih filmova ne preračunavamo na inflaciju. Rekorder filmskih blagajni, Avatar, u prvom je vikendu prikazivanja zaradio "tek" 241 milijun dolara pa je na kraju dobacio do nestvarne brojke od 2 milijarde i 788 milijuna dolara ukupne zarade.

No, čak ako i zaradu prilagodimo na inflaciju, Sila se budi ima šanse zasjesti na prvo mjesto koje po Guinnessovoj knjizi rekorda drži Zameo ih vjetar. Bezvremenski hit iz 1939 godine je po današnjoj vrijednosti novca zaradio tri milijarde i 440 milijuna dolara. Za nove Ratove zvijezda pretpostavlja se da će prebaciti brojku od tri milijarde, a sve iznad toga je zasad teško procijeniti.

Sila se budi u velikoj je mjeri oduševila kritiku (prosječna mu je ocjena 81 od 100 na Metacriticu), a čini se i većinu gledatelja, budući da na stranici imdb.com trenutno drži izuzetno visoku (i dugoročno nerealnu) ocjenu - 8.9 od 10 (u trenutku pisanja glasalo je oko 63 000 korisnika).

U velikom tekstu o Disneyu (koji je drži prava na Lucas films i franšizu Ratova zvijezda) britanski Economist u novom izdanju objasnio da je prodavanje nostalgije i sjećanja iz djetinjstva itekako unosan biznis. Čini se da ljubavno pismo J.J. Abramsa prvim Ratovima zvijezda, epizodi IV, to itekako dokazuje.

Naravno, činjenica da se na marketing filma utrošilo 223 milijuna dolara, dok je budžet produkcije bio 200 milijuna, sigurno nije odmoglo odličnim rezultatima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 19:22