POLITIČKA SATIRA

MARKOV TRG Serija ravnatelja programa HRT-a Runjića kreće od nedjelje na konkurentskom RTL-u

Pilot serije snimljen je još 2012., ali na Prisavlju tada za nju nije bilo interesa
 Neja Markičević/CROPIX

Novi ravnatelj programa HRT-a Saša Runjić, kao vlasnik nezavisne producentke tvrtke Fikcija, četiri je godine nudio svoju humorističnu seriju “Markov trg” javnoj televiziji. Prisavlje nije bilo zainteresirano, kao ni druge komercijalne TV postaje kojima je također u jednom navratu predložio svoju seriju. No, ironijom sudbine prije tri, četiri mjeseca “Markov trg” odlučio je uzeti sada Runjiću konkurentski RTL. Pilot-epizoda, snimljena 2012. godine, u kojoj glavne uloge imaju Tarik Filipović, Željko Koenigsknecht, Emir Hadžihafizbegović, Nikola Koja, Vedran Mlikota i Ranko Zidarić, bit će testno prikazana u nedjelju 24. kolovoza na RTL-ovu programu. Kao autor, producent i scenarist navodi se, naravno, Saša Runjić, ravnatelj programa HRT-a koji dužnost preuzima 1. rujna.

Odgodio novu funkciju

- I iznenađen sam i nisam što će se ‘Markov trg’ napokon naći na malim ekranima. To što prije nije, vjerujem da je rezultat sulude situacije na našem tržištu, kao i financijske krize, koja je tada jako pogodila nezavisne producente. Žao mi je, doduše, što je, ako zaživi, dalje neću ja raditi, nego moj brat Vanja Runjić, na kojeg sam 8. kolovoza prepisao svoju tvrtku Fikcija. No, s druge strane, drago mi je što se sve poklopilo, jer me na Prisavlju očekuju veliki izazovi druge vrste. Upravo zbog situacije s ‘Fikcijom’ odgodio sam preuzimanje dužnosti na HRT-u. Dakle, nisam u sukobu interesa, takve optužbe su besmislene. Zakon u takvim situacijama daje još mjesec dana vremena od dolaska na dužnost da riješite sve zakonske zapreke - objašnjava Saša Runjić.

Runjić je s RTL-om dogovor postigao prije nego što se prijavio na javni natječaj za ravnatelja programa HRT-a. Bio je i kandidat prije dvije godine za Glavnog ravnatelja HRT-a kada je izabran Goran Radman, sadašnji Runjićev šef.

Radman je za prvog ravnatelja programa HRT-a pod svojim vodstvom prvo postavio Gorana Rotima, no kada je on podnio ostavku, HRT je morao dvaput otvarati natječaj za tu poziciju.

Vjerojatno zato Runjić i nije pretjerano očekivao da će na tom drugom natječaju proći, ali jest.

“Markov trg” nije jedina serija koju sada neće raditi, naravno, ako RTL pokaže daljni interes. Na jednom o nedavnih natječaja HRT-a za otkup privatne produkcije prošao mu je i “Pričaj mi”, no kad je izabran, Runjić je odlučio povući taj projekt.

- Dok god budem na ovoj poziciji, neću dopustiti da moja bivša tvrtka Fikcija radi za HTV. Iako Zakon više to ne brani, po mom moralnom sudu, to je neprihvatljivo - tvrdi Runjić.

Tariku glavna rola

“Markov trg” je politička satira.

Prati visoke političke dužnosnike u Hrvatskoj i regiji, njihove vozače i političke novinare, pa je bez sumnje i malo “škakljiva” za našu političku scenu, koja za razliku od, primjerice, britanske baš i ne cijeni šale na svoj račun.

Glavni junak je državni je tajnik za opće poslove Marko Crnogača (Tarik Filipović), osoba sumnjivog morala i dobro povezan s predstavnicima sive eminencije.

Hrvatskog premijera igra Željko Koenigsknecht, Nikola Kojo srpskog, a Emir Hadžihafizbegović prvog čovjeka BiH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 16:01