MARGARETA II.

KRALJICA DOLAZI U HRVATSKU Obožava kulturu, ne voli ceremonije i mobitele

Margareta II. i njezin suprug princ Henrik odazvali su se na poziv predsjednika Josipovića i dolaze u Hrvatsku

Ivo Josipović sljedećeg će tjedna ugostiti kraljevsku obitelj. Naime, na predsjednikov poziv u Hrvatskoj će od 21. do 24. listopada boraviti delegacija Danske na čelu s kraljicom Margaretom II. i njezinim suprugom princom Henrikom. Danski kraljevski par tijekom trodnevnog posjeta Hrvatskoj posjetit će niz ustanova s kojima namjeravaju uspostaviti kulturnu razmjenu, a posjet na visokoj razini bit će popraćen mnogim događajima: od izložbe danske arhitekture u zagrebačkoj Gliptoteci, predstavljanja danskog filmskog programa na Zagreb film festivalu, premijere dansko-hrvatske koprodukcije “Zašto ja?” u kazalištu Mala scena, do seminara o podvodnoj arheologiji u Zadru i UNESCO-ova seminara u Splitu...

Prva žena na prijestolju

Margareta Alexandrine Thorhildur Ingrid rođena je 16. travnja 1940. u Kopenhagenu. Kći je kralja Fridrika IX. iz dinastije Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg i princeze Ingrid. Studirala je prapovijesnu arheologiju, političke znanosti i ekonomiju, uz danski jezik odlično govori i francuski, engleski, švedski i njemački. Godine 1967. udala se za šest godina starijeg francuskog diplomata Henrija de Labordea de Monpezata koji je tim činom postao danski princ i ime promijenio u Henrik. Danski tron naslijedila je poslije očeve smrti 1972. godine, u vrijeme kad je pod pseudonimom Ingahild Grathmer ilustrirala i prevela dansko izdanje Tolkienova “Gospodara prstenova”. Iako je zakon nalagao da monarhom mogu postati samo muški potomci obitelji, popularnost Fridrika IX. i Ingrid, kao i činjenica da nisu imali muške djece, uvjetovao je promjenu Ustava koja je omogućila Margareti da postane danska kraljica. Majka je dvoje djece i baka sedmero unučadi.

Ne voli ceremonije

Danska monarhija vrlo je popularna. Kada je Margareta 2012. slavila 40. obljetnicu stupanja na tron, 77 posto ispitanika reklo je da podupire monarhiju u Danskoj. Tome je pridonijela i omiljena kraljica koja ne voli ceremonije, pompu, računala i mobitele.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 10:01