EKSKLUZIVNO IZ LONDONA

Još samo jedan dan do kraljevskog vjenčanja: Koji teroristi? Samo da nam ne padne kiša!

Dan prije svečanosti snage reda muče brige, a najsretniji su - kladioničari

LONDON - Neće se dobro provesti oni kojima padne na pamet remetiti kraljevsko vjenčanje, poručila je prekjučer londonska policija, uz poruku da će reakcija na eventualne probleme biti brza, odlučna i jaka.

Oko pet tisuća policajaca bit će angažirano u petak sa samo jednim zadatkom: da vjenčanje princa Williama i Kate Middleton bude “siguran i sretan događaj”. Osim njih, za sigurnost 50-ak državnih delegacija brinut će se, prema procjenama, između 70 i 80 timova tjelohranitelja. Metropolitanska policija i Scotland Yard zasad djeluju samo preventivno.

Već šestero uhićenih

Zabranili su pristup središtu Londona za više od 60 osoba za koje sumnjaju da bi mogle iskoristiti kraljevsko vjenčanje kao platformu za promicanje svojih interesa, a još šestero smješteno je iza zatvorskih rešetaka.

Riječ je osobama koje su sudjelovale u nedavnim nasilnim studentskim demostracijama. Vlasti i dalje pregovaraju s organizacijom Muslimani protiv križarskih ratova, koja je zatražila dozvolu da baš u petak prosvjeduje ispred Westminsterske opatije. To im nije odobreno, ali se za svaki slučaj pripremaju i protudemostracije u organizaciji ultranacionalističke English Defence League.

Navala prosvjednika

Facebook grupa nazvana Vratimo kraljevsko vjenčanje najavljuje prosvjedni skup u petak ujutro na trgu Trafalgar. Posljednjih dana, kao uostalom i inače, ispred zgrade Parlamenta, koja je na ruti kojom bi trebao proći prinčevski par, stoje deseci prosvjednika koji se bune protiv svega i svačega: protiv nuklearne energije i ratova u Iraku i Afganistanu; protiv masona i komunista u Vladi i kraljevskoj obitelji; protiv rezanja budžeta. Svi oni prije petka će biti zamoljeni da pronađu prikladniji smještaj. Ako ne budu htjeli, premjestit će ih momci u plavom.

- Ako vidite nekoga tko se ponaša sumnjivo, molimo vas da se obratite najbližem policajcu - apelirala je zamjenica načelnika Lynne Owens.

Biblijski potop

No, to su brige za policiju. Ono što razara spokoj Londončana i turista je - vrijeme. Pojedini engleski meteorolozi najavljuju gotovo pa biblijski potop. To znači da će “pučani” uz kraljevsku procesiju biti mokri do kože, ali i nešto puno gore: u tom se slučaju, naime, Kate i William neće voziti u “kabriolet” kočiji, 1902 Stete Landauu, nego će biti pod krovom i bit će ih teže vidjeti. Teže, ali ne i nemoguće, jer bi se vozili u istoj onoj kočiji koja je prije 30 godina dovezla princezu Dianu do katedrale Sv. Pavla.

Ove vremenske (ne)prilike Englezima padaju još teže jer je posljednjih tjedan dana iznad otoka sjalo sunce.

Kladioničarski praznik

I kladioničari su uvjereni da će pljuštati: Paddy Powers nudi koeficijent 1.37 na kišu, William Hill je tu negdje. Nije vrijeme jedino na što se Britanci klade: nudi se mogućnost da će Harry biti prepijan da održi govor (koeficijent 25), da će se Williamu poderati hlače (22), da će kraljica nositi žuti šešir; možete se okladiti hoće li Kate Williama na balkonu palače poljubiti u obraz ili će ga možda ostaviti pred oltarom; hoće li njezin otac plakati i hoće li buket uhvatiti Harry; nudi se opcija da će im se auto pokvariti negdje po putu.

Očekuje se da će biti uplaćeno oko milijun funta na oklade vezane uz vjenčanje - sitnica u odnosu na sportske događaje, ali kladitelje i, još više, kladioničare ta sitnica jako veseli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 15:40