NEOBIČNA ODLUKA

HRT će ‘Crno-bijeli svijet’ emitirati svaki dan, kao sapunicu. Producenti šokirani

Producent serije Ivan Maloča smatra da bi seriju bilo bolje prikazivati jednom tjedno, primjerice nedjeljom, koja je najgledaniji dan u tjednu

Najiščekivanija domaća serija, ‘Crno-bijeli svijet’, koju za HRT realizira Interfilm, počet će se prikazivati koncem veljače i to na dnevnoj bazi, otkriva Saša Runjić, ravnatelj programa HRT-a.

- Serija će se prikazivati ponedjeljkom, utorkom, srijedom i četvrtkom oko 20 sati. Smatramo da je zbog gledanosti serijala i percepcije publike mnogo bolje da se ‘Crno-bijeli svijet’ prikazuje četiri puta tjedno nego jedanput na tjedan - kaže Runjić, koji je svojom odlukom mnoge zgranuo. Između ostalih, i Ivana Maloču, producenta serije koja prati priču dviju zagrebačkih obitelji s početka 1980-ih godina.

Obiteljska priča

- Autor serije, glavni scenarist i redatelj Goran Kulenović, koscenarist i drugi redatelj Igor Mirković skupa sa mnom i cijelom mnogobrojnom ekipom koja je radila ovo dramsko djelo mislimo da bi bilo bolje kada bi se ‘Crno-bijeli svijet’ prikazivao jednom, eventualno dva puta tjedno. Kroz priču prolazi mnogo likova pa smo mi nekako razmišljali da bi idealno bilo kada bi se serija prikazivala nedjeljom, odnosno danom kada je cijela obitelj doma, a stariji, koji su osamdesetih godina prošlog stoljeća bili mladi i znaju što su to akcije ‘Ništa nas ne može iznenaditi’, zašto se išlo u šoping u Trst, zašto se vožnja regulirala po sistemu ‘par - nepar’, zbog čega su postojale redukcije struje... mlađim bi članovima obitelji mogli objasniti sve te detalje.

Konačna odluka?

Ne znam hoće li za takvo što biti vremena ako se serija bude prikazivala dan za danom, a ne znam ni je li ovo konačna odluka rukovodstva javne televizije, s kojim ću se na sastanku naći potkraj tjedna - kaže Maloča, čiji kolege producenti ne mogu vjerovati da će ‘Crno-bijeli svijet’ na televizijskom ekranu trajati svega tri tjedna.

- Serija ima dvanaest epizoda, neke od njih sam pogledao i mogu reći da se radi o pravom malom remek-djelu, svojevrsnom spomeniku ludih osamdesetih godina. ‘Crno bijeli svijet’, nadalje, produkcijski je iznimno zahtjevno djelo.

Duh osamdesetih

U namjeri da oživi duh početka osamdesetih kako kroz samu priču, tako i kroz svoju vizualnu komponentu (kostime, šminku, frizure, uređenje interijera, vozila), Maloča je sa svojom ekipom napravio i rekonstrukciju nekih autentičnih ambijenata, pa su eksterijeri između ostaloga bili snimani na Glavnom kolodvoru, graničnim prijelazima, u bivšim vojarnama, sportskim objektima, klubovima, kinima i kavanama te na zagrebačkim ulicama i trgovima. U seriji je glumilo oko sto i pedeset glumaca različitih generacija, a sve to skupa je, naravno, i koštalo.

Skup projekt

Koliko znam, dvanaest epizoda ‘Crno-bijelog svijeta’ stajalo je nešto manje od dvanaest milijuna kuna, a o odluci da se uloženih dvanaest milijuna kuna potroši u svega tri televizijska tjedna mislim sve najgore - kaže jedan televizijski producent koji zbog toga što surađuje s HRT-om želi ostati anoniman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 12:23