SPEKTAKL U ARENI

FOTO: DEPECHE MODE U ZAGREBU Članovi benda zahtijevali da ih čuvaju samo žene, obožavatelji satima čekali ispred Arene: 'Nije nam žao što se smrzavamo'

Organizatori su izvijestili da su fan pit i parter rasprodani, ali da je ostalo nešto neprodanih karata za tribine
 CROPIX/AFP

Grupa Depeche Mode večeras po četvrti put nastupa pred hrvatskom publikom. Koncert će se održati u zagrebačkoj Areni Zagreb, a kao predgrupa nastupa Diamond Version. Organizatori su izvijestili da su fan pit i parter rasprodani, ali da je ostalo nešto neprodanih karata za tribine.

Članovi benda u Zagreb su sletjeli dan prije koncerta, a prenoćili su u hotelu Esplanade Zagreb. Što se tiče posebnih zahtjeva vezanih za koncert, tražili su da ih u garderobi dočekaju crne fotelje s puno cvijeća, a zahtijevali su i da im organizatori osiguraju sobu zelene boje.

U njoj su se nakon koncerta odmorili uz masažu i ambijentalnu glazbu. Za njih su pripremljena domaća jela, u kojima su već uživali u prethodnim koncertima. Prilikom kreiranja menija pazilo se da budu zastupljene sve regije, točnije, da članovi benda kušaju kontinentalna i mediteranska jela.

Tako su David Gahan, Martin Gore i Andrew Fletcher probali neizostavne zagorske štrukle, a ponuđena su im i jela s istarskim tartufima. Zanimljivo je i da su izričito zahtijevali da ih čuvaju samo žene, iako nije poznat razlog tome.

Članovi benda najavili su da će na dvosatnom koncertu izvoditi pjesme sa svojeg 13. studijskom albuma “Delta Machine”, ali i neke dobro poznate stare hitnove. Na europskom dijelu turneje "Delta Machine" održat će 34 koncerta. U nedjelju su nastupili pred 40 tisuća obožavatelja na beogradskom Ušću, dok su u utorak nastupili u Budimpešti.

Obožavatelji već satima čekaju ispred Arene. Već u deset sati tamo je došla grupa od 23 Bugara, koji su kupili karte u fan pitu i odlučili su da će poduzeti sve da iz prvog reda mogu gledati svoju omiljenu grupu.

- Bili smo na koncertu koji je prije pet dana održan u Beogradu, kao i na onome u Budimpešti. Već smo bili u Zagrebu, na koncertu Depeche Modea 2006. godine. Kad krenu na turneju, okupimo se, odlučimo u koje gradove idemo i organiziramo prijevoz. Jasno, za ovakav put i koncerte štedimo i po nekoliko mjeseci - kažu Mirjana i Valerij.

Samo pola sata nakon simpatičnih Bugara pred Arenu je stigao i Richard Velter. Doputovao je iz malog mjesta pokraj Muenchena, a put mu je uzeo nešto više od sedam sati. No, to mu nije teško palo.

- Ne bih propustio koncert ni za što na svijetu. Već sam ih četiri puta vidio uživo, ali nikad mi to nije bilo dosta. Prijatelji su me pitali zašto nisam krenuo kasnije, kad koncert počinje tek u 21 sat, ali oni ne razumiju koliko mi je važno da budem što bliže pozornici. Koncerti su im uvijek fantastični, vjerujem da bi bili takvi i da sam u zadnjem redu, ali ipak volim biti blizu benda - kaže Richard.

Slično misli i Zagrepčanka Klaudija Rovis, koja priznaje da je kartu kupila samo nekoliko sati nakon što su one puštene u prodaju. Strpljivo je čekala koncert, iako joj je to već peti. Bila je u Zagrebu, Beču i Ljubljani.

- Došla sam rano, ali nisam razmišljala o tome da će biti hladno. Jedna gospođa mi je posudila deku, jer je vidjela da se smrzavam. No, nije mi žao što sam se smrzla, jer sam bila spremna na sate čekanja, samo da budem blizu pozornici. Pritom mi je bilo svejedno hoće li bend svirati nove ili stare pjesme, jer ih sve obožavam - kaže Klaudija.

Depeche Mode, engleski je elektronički glazbeni sastav koji je počeo svirati 1980. godine u Basildonu. Jedan od najduže živućih i najuspješnijih bendova koji su preživjeli novi val. Njihov futuristički izričaj definitvno je postao priznatim, a bend je proglašen jednim od najvećih bendova svih vremena. Mnogi njihovi spotovi prikazivali su se danonoćno na MTV-u.

U 2006. godini bilo je predviđeno da će Depeche Mode prodati čak 73 milijuna albuma diljem svijeta, a 44 njihove pjesme došle su na UK top listu. Tijekom 33 godine postojanja imali su više od 40 pjesama koje su zauzele mjesto na svjetskim top listama. Utjecali su na mnoge današnje popularne umjetnike svojim zvukom, elektroničkim tehnikama i zvukovima. I dalje su utjecajni u modernoj elektronskoj glazbi, kao i u alternativnom žanru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 03:36