SLAVLJE BEZ NIKOLE

FOTO Blanka od Monaka: I princ Albert pao na šarm ljepotice više od dva metra

Na gala svečanosti svjetske atletike Blanka Vlašić se pojavila u '100 posto hrvatskom izdanju' - haljini kuće Mak, cipelama Ledenko i s nakitom Kitsch

ZAGREB - Ono što su posljednjih godina na gala večeri svjetske atletike u Monaku bili najbrži čovjek planeta Usain Bolt ili kraljica skoka s motkom Jelena Isinbajeva, ove nedjelje bila je splitska gracija Blanka Vlašić. Nedvojbeno najveća zvijezda večeri na svečanosti se pojavila bez dečka, jednog od najboljih svjetskih rukometaša Nikole Karabatića koji živi u 350 km udaljenom Montpellieru.

Naježila se od najboljih

Pokraj Blanke se stalno stvarao red znatiželjnika, znanih i neznanih, koji su najboljoj atletičarki svijeta u 2010. godini željeli stisnuti ruku i fotografirati se pokraj ljepotice koja je zasjala u šarenoj, dugoj haljini omiljene joj modne kuće Mak za suvenir koji će s ponosom pokazivati unucima. No, nakon što je primila najveće priznanje kraljice sportova (uz kristalni pokal dolazi i 100 tisuća američkih dolara) i Blanka je bila ponosna.

- Osjećam se privilegiranom. Lipo je biti ravnopravan u društvu sa svim tim velikanima. Naježila sam se kada sam skužila tko je sve bio proglašavan najboljim atletičarima na svijetu.

Trofej posvetila tati

Još jednom bih naglasila da ovaj trofej posvećujem tati - rekla nam je Blanka, ne mogavši prikriti umor nakon privatne zabave u jednom baru kamo se nakon odrađenih službenih obaveza povukla u društvu trenera Bojana Marinovića, njegove djevojke Marinke, menadžera Haralda Edletzbergera te još nekoliko atletičara koji su bili na svečanosti u Monte Carlu.

- Umornija sam od silnih obaveza koje su se razvukle kroz cijelu nedjelju nego od te zabave. Zbog toga sam se i odlučila za kasniji povratak u Split, a ne, kao inače, za let u rano jutro. Začudilo me da nije bilo puno ljudi, ulice su bile prilično puste - kazala je Blanka, ali to joj nije pokvarilo dobar osjećaj, ma što dobar, najbolji!

I princ Albert koji je u petak prvi put na Dan Kneževine mahao sugrađanima u prisustvu zaručnice Charlene Wittstock poželio je nekoliko privatnih minuta u društvu leteće Blanke, kraljice atletskih visina. Nakon što je na pozornici svečano pročitao Blankino ime, propinjao se na prste kako bi joj se visinom barem malo približio i pozvao ju je za svoj stol gdje su još malo popričali.

- Izmijenili smo nekoliko rečenica, ali one nisu za javnost.

Do princa Alberta došlo je i malo izaslanstvo Splićana predvođeno dogradonačelnicom Anđelkom Visković, šefom protokola Gerardom Denegrijem i glavnim čovjekom splitskog sporta Ivanom Veštićem. Poklonili su princu zlatnik grada Splita, ali veća im je čast što su vidjeli kako je njihova sugrađanka napravila još jedan korak na već utabanoj stazi prema atletskom sazviježđu u kojem sjaje legende ovoga sporta.

Uvijek pitanje štikli

Blanka je mamila poglede i izazvala začuđene izraze lica zbog cipela s malo višim potpeticama koje je obula i na taj način probila čarobnu granicu od dva metra. I voditelji svečanosti u Zvjezdanoj dvorani, pomalo nepotrebno jer je to “stara vijest” koja se već nekoliko godina ponavlja, inzistirali su na pitanjima o visokim petama na njenih 193 centimetara. Nije li, napokon, došlo vrijeme da naglasak bude na Blankinoj atletskoj veličini, a ne visini...

- I meni su pomalo dosadile takve opaske, ali što ja tu mogu - skromno je i pristojno odgovorila Blanka.

Osim s princom Albertom, dio vremena provela je u društvu legendarnog motkaša Sergeja Bubke koji joj je stalno postavljao pitanja. Ipak, kada je trebala odabrati jedan trenutak i jednu osobu sa svečane večere u kojoj su se posluživala jela za koja vam treba više vremena da ih pročitate nego da ih pojedete, nije izabrala njih dvojicu, nego Stefku Kostadinovu, aktualnu svjetsku rekorderku čijih 209 centimetara Blanka uporno pokušava skinuti s vrha. I nastavit će sve dok ne uspije.

- Kaže da je uvijek najbolje da se koncentriram na pobjede jer one donose sreću. A propos svjetskog rekoda, rekla je da se radije fokusiram na olimpijsko zlato.

Na redu je odmor

Tko bi znao, možda je Stefka stavila naglasak na OI kako bi njen svjetski rekord preživio koju godinu više, ali to je potpuno nebitno.

Bitno je da je Hrvatska prvi put dobila najbolju atletičarku svijeta u izboru koji je traje već 25 godina.

- Ne osjećam veće obaveze zbog ovog priznanja. I vi znate da sam se dosad maksimalno odgovorno odnosila prema treninzima, sportu i svima koji viruju u mene. Neće se tu ništa promijeniti.

Odluka da će tijekom zime samo trenirati te se odmarati od natjecanja i dalje stoji. No, najavila je i prekid od nekoliko tjedana. U pitanju je i putovanje, odredište drži u tajnosti. Na svako pitanje, pa i ono hoće li se u siječnju biti na rukometnom SP-u u Švedskoj, dobili smo jednaki odgovor:

- Nemam komentara.

I neka ga nema. Dovoljni su nam oni koje već godinama pokazuje na najpoznatijim svjetskim borilištima.

U haljini kuće Mak, cipelama Ledenko i s nakitom Kitsch

Atletska kraljica Blanka Vlašić na svečanoj dodjeli nagrada u Monaku zasjala je poput vile u dugoj, bogato nabranoj haljini splitske modne kuće Mak, koju predvodi kreatorica Neda Makjanić Kunić, a za koju je zaslužan i poznati kreator Teo Perić. Ovaj put zaželjela je nešto stvarno glamurozno.

- Kako je jako visoka, nismo joj htjeli napraviti dugu, usku haljinu. Zato smo osmislili kombinaciju topa i bogate nabrane suknje - ispričala je kreatorica Neda Makjanić Kunić. Teu Periću pala je na pamet ideja da suknja s prednje strane bude malo kraća. U haljinu je ukupno utrošeno gotovo 12 metara materijala koji je za Blanku doputovao specijalno iz Kine. Jedva su do njega došli, jer su to uzorci tkanina kakve će se nositi u sezoni proljeće/ljeto 2011. godine. Podloga je od crnog žoržeta, a trakice koje su na njega našivane od svile i viskoze, u pet boja. Blanku je obuo poznati splitski “majstor od cipela” Ivan Ledenko. Njenu zelenu torbicu i naušnice izradile su dvije kreatorice iz Makarske koje rade pod modnim imenom Kitsch. Dan nakon nagrade Blanka je poput prave sportašice nazvala u Mak da se zahvali na haljini u kojoj joj je bilo tako udobno. (N.I.Fišić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 20:14