SLAVNI HRVATSKI GLUMAC

EKSKLUZIVNO IZ HOLLYWOODA Goran Višnjić: 'U Americi živim već 15 godina, tu su mi i obitelj i dom'

U holivudskoj seriji ‘Crvena udovica’ Višnjić glumi Nicholaea Schillera, opasnog ubojicu koji zarađuje od kriminala

Dvojica naših najuspješnijih glumaca u “obećanoj zemlji” bez ikakve dvojbe su Rade Šerbedžija i Goran Višnjić . Glumci, koji su davnih dana mogli biti i obiteljski povezani da se kojim slučajem održala četverogodišnja mladenačka romansa između Šerbedžijine kćeri Lucije i naočitog Šibenčanina, dobili su zajednički projekt - ABC-jevu krimi seriju “Red Widow (Crvena udovica). Ova će se serija na AXN-u početi emitirati u ponedjeljak 6. svibnja. Šerbedžija je dobio ulogu u šest, dok se Višnjićev lik Nicolae Schillera pojavljuje u svih osam epioda prve sezone.

“Red Widow” tek je jedan od projekata koje Višnjić posljednjih godina praktički niže jedan za drugim. Posebno plodonosna bila mu je 2010., a ni prošlom godinom se nije mogao požaliti - dobio je značajnu ulogu u hit-seriji “Pan Am”.

NOVOM ULOGOM VIŠNJIĆ ULAZI U PRVU HOLYWOODSKU LIGU Goran kao uglađeni mafijaš

U filmu s Diaz i Pittom

Ove ga godine čeka i premijera filma “The Counselor”, u kojem igra zajedno s najvećim holivudskim zvijezdama - Bradom Pittom, Javierom Bardemom, Cameron Diaz i Penelope Cruz u režiji slavnog Ridleyja Scotta. Danas 40-godišnji Višnjić, kojeg je prije desetak godina People magazin uvrstio među 50 najljepših ljudi na svijetu, već godinama ne radi u Hrvatskoj. Čini se da nema ni želje, jer u domovinu dolazi poput većine naših običnih “gastarbajtera”, tek na odmor s obitelji - suprugom Ivanom, kćerkom drugog poznatog filmaša, redatelja Antuna Vrdoljaka, te dvojicom sinova, posvojenim Tinom te mlađim Vigom Leom kojeg su dobili prije godinu i pol. I sam Višnjić u ovom intervjuu priznaje - Los Angeles mu je nakon 15 godina života postao dom, grad u kojem odgaja svoju djecu i radi punom parom.

• Kako biste opisali svoj lik - Nicholae Schillera kojeg tumačite u seriji “Red Widow”?

- Pa, volim svoj karakter, ali prvenstveno kao glumački izazov. Međutim, ne mogu reći da mi se sviđa, jer Schiller je negativac. Ubija ljude, zarađuje od kriminala i slično. No, bit će će puno promjena koja će se događati mom liku, a gledateljima ćemo ga približiti i kroz flasbackove iz njegova života. U narednim epizodama bit će vrlo intrigantno, ali ne mogu mnogo govoriti o tome jer ne smijem otkriti što sve slijedi...

Dobro se osjeća u odijelima

• Možete li otkriti kako je igrati nekoga tko nije onakva osoba kakva se na prvu čini? I kako vam se sviđaju odijela u kojima glumite?

- Volim, baš volim ta odijela. Imamo kostimografkinju čiji mi se rad jako sviđa. Izrađuje stvarno divna odijela. Inače, kada smo kreatorica serije Melissa Rosenberg i ja prvi put razgovarali o ‘mom’ karakteru, bilo je puno obećanja što će uslijediti s njim, jer je u pilot-epizodi moj lik imao samo jednu scenu. Imao sam puno povjerenja u nju, premda, moram to reći, kada mi je scenarij prvi put ponuđen, odbio sam ulogu. Ali, Melissa me uvjerila u svoje namjere i od druge epizode postalo mi je jako zabavno snimati ‘Crvenu udovicu’. A moj lik krajnje je neobičan i potpuno različit od svega što sam dosad radio u životu. Upravo me je to i privuklo da prihvatim angažman, jer sam zaključio da će biti vrlo zanimljivo tumačiti ga. Nadam se da će se u drugoj sezoni serije lik Nicholae Schillera nastaviti razvijati u smjeru u kojem smo i počeli.

• Uspjeli ste dobiti uloge u brojnim velikim serijama i filmovima. Oprostite što vas to pitam, no radi li se o sreći ili odličnom agentu?

- Pa..., pokušat ću vam pametno odgovoriti na ovo pitanje (smijeh). Volim misliti da sam tragao za dobrim scenarijem, materijalom. Kada smo se Melissa i ja sreli, dobio sam šansu vidjeti pilot-epizodu. Bio je to naš drugi sastanak. I kad sam je odgledao, shvatio sam da je riječ o odličnom projektu. Osim toga, ispunjeno je i sve što mi je obećano - stvorila je jedan izuzetno zanimljiv, izazovan lik. A i cijela serija je stvarno dobra, u što će se svi moći uvjeriti.

• Kada se stigli u SAD, jeste li već imali nešto dogovoreno ili ste na novom mjestu morali krenuti ispočetka?

- Tijekom svoga prvog posjeta Americi uspio sam obići čak 20 saveznih država. Bilo je to zbog premijera filma ‘Dobrodošli u Sarajevo’ i naša je turneja trajala 20 dana. Bilo je to prije otprilike 15, 16 godina. Dakle, to je bilo moje prvo američko iskustvo. Svaki dan drugi grad, bilo je to zapravo jedno jako ludo putovanje. A onda sam završio na audiciji za film ‘Magija’ redatelja Griffina Dunnea, u kojem su glavne uloge dobile Sandra Bullock i Nicole Kidman. Vratio sam se u Hrvatsku, a tek onda me nazvala moja agentica i rekla da sam dobio ulogu i radnu dozvolu koja je vrijedila godinu dana. Vratio sam se u Ameriku, snimio film, imao ugovor i radnu dozvolu. Dakle, za mene je američki početak bio ugodan, lijep i jednostavan. Međutim, nakon toga je uslijedilo dvije godine ničega. Bilo je zeznuto, no onda sam dobio angažman u seriji ‘Hitna služba’, ulogu liječnika Luke Kovača. I, kao što znate, tada sam se i trajno preselio u SAD. Američki državljanin postao sam sljedeće godine.

Bitan je faktor sreće

• Je li danas stranom glumcu teže početi karijeru u Hollywoodu nego što je to bilo ranije?

- Znate što? Faktor sreće tu ima veliku ulogu. Postoji toliko puno različitih okolnosti. Ja sam u SAD stigao zbog filma ‘Dobrodošli u Sarajevo’, filma koji sam snimio prije puno godina. To je razlog broj jedan. Razlog broj dva - Harvey Weinstein bio je jako, jako koristan kada je trebalo ishoditi moju prvu radnu dozvolu i u pronalasku mog prvog posla ovdje. A onda se nekoliko stvari dogodilo istodobno. Zato i mislim da je puno sreće u mom slučaju imalo velik značaj. Nemam pojma bi li bez nje bilo sve isto.

• Ne mislite li da jezik ima neke veze s tim? Naime, odlično govorite engleski.

- Hvala. No moj engleski bio je prilično loš kada sam tek stigao ovdje (smijeh). Sumnjam, dakle, da je to pomoglo. Samo mogu nagađati da je dobro znanje jezika korisna stvar.

U Hrvatskoj svake godine

• Često odlazite u Hrvatsku?

- U SAD-u sada već živim 15 godina s obitelji, suprugom i djecom. Los Angeles je moj dom, moram to reći. Odlazim i svojem drugom domu - u Hrvatsku, i to svake godine. Bio sam tamo dva mjeseca i odlazimo barem jednom godišnje. Ali ovdje radim već jako dugo, a u Hrvatskoj sam posljednji projekt imao prije pet godina. Zato, Los Angeles smatram više svojim domom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 13:03