OLIVER O ALBUMU S GIBONNIJEM

Dogovorili smo se brzo, baš kao kad idemo u ribolov

 Srđan Vrančić/EPH

U miru svoje Vele Luke Oliver Dragojević dočekao je izlazak svojeg i Gibonnijeva novog albuma “Familija”, koji je, baš kako mu i samo ime kaže, nastao upravo u obiteljskom ozračju, kroz prijateljsko druženje dvojice velikih glazbenika. Oliver i Gibo nedavno su predstavili svoje nove skladbe s, kako Oliver kaže, prvog zajedničkog muškog albuma neke dvojice pjevača kod nas.

Angažirao unuka

Velikim Gibonnijevim koncertom na središnjem zagrebačkom trgu oduševili su publiku, čemu svjedoče i prva mjesta hrvatskih radijskih top-ljestvica. I dok je Zlatan Stipišić već objavio svoj spot za pjesmu “Onako, od oka” u kojem glavne uloge imaju naši poznati glumci Doris Pinčić Rogoznica i Slavko Sobin, videouradak za Oliverovu pjesmu “Gdje to piše?” izlazi ovog tjedna. A familijarni štih ni u njemu nije izostao.

- U mojem spotu glavne uloge imaju moj unuk Toni i njegova prijateljica iz vrtića Hana, koja je kći snimatelja Matka Petrića. Snimali smo ga u Splitu i trebao bi izaći vrlo brzo - najavio je Oliver.

20 godina prijateljstva

Prijateljstvo dvojice glazbenika dugo je više od dva desetljeća, još otkako je Oliver otpjevao Gibin veliki hit “Cesaricu”, nakon čega su uslijedile i brojne druge nezaboravne uspješnice. Stoga i ne čudi što su se jednog hladnog dana u siječnju prošle godine u Veloj Luci, gdje obojica imaju kuću, odlučili na zajednički projekt.

- Gibo je predložio, a ja sam, naravno, pristao. Nema tu mnogo priče. Imamo dva producenta, moj je Elvis Stanić, a Gibin Nikša Bratoš. Na albumu je i dosta eminentnih svjetskih glazbenika poput bubnjara Manu Katchéa, basista Pina Palladina i španjolskog virtuoza na usnoj harmonici Antonija Serrana, čime se stvarno možemo pohvaliti. Sa svima njima smo i prije surađivali pa se Gibo naputovao po svijetu, malo više nego ja, jer ipak sam ja stariji i mirniji - ispričao je Oliver, napominjući kako na jednoj Gibonnijevoj pjesmi svira Matija Dedić, dok je u njegovoj na bubnjevima Gibonnijev bubnjar Branimir Gazdik.

A koliko se stvarno radi o familijarnoj priči govori i činjenica da su na albumu angažirani i Oliverov sin Davor, koji se pobrinuo za promotivne fotografije, i Gibonnijeva kći Tanja, koja je dizajnirala omot albuma.

- Djeca su nam oprema. Ali sve je to jedna logična priča. Većinu smo toga napravili u Veloj Luci, jer tu smo blizu i možemo lakše komunicirati. Godinama smo dobri prijatelji i sve kod nas teče glatko i kao što se brzo dogovorimo hoćemo li u ribolov ili samo u vožnju, tako je i s pjesmama. Po dogovoru je hoće li biti balada ili nešto brzo. Sve je to obiteljski. Znao sam Gibina oca, djeca nam se međusobno znaju, a i žene nam se dobro slažu. Kako i ne bi pored nas dvojice - objašnjava legendarni glazbenik.

Gibonni je autor svih pjesama, a prijatelji su ih vrlo brzo raspodijelili među sobom. Oliver je obradio Gibin stari hit “Kad se rastanem s njom”, dobio dvije nove pjesme, a tu su i dva dueta. Gibo je za sebe napisao četiri nove pjesme i tako je nastalo devet novih hitova. Kako kaže Oliver, čitavo nastajanje albuma bilo je veliko veselje, bez ikakvog grča, a izrodilo je prelijepe pjesme.

Idealan glas

- Ne sjećam se da su dva muškarca imali zajednički album. Doduše, Gibo je sve napisao, a njega je vrlo teško kopirati. Ipak, moj glas nekako odgovara njegovim tekstovima pa ispada da je to moj album - smije se Oliver.

No, nakon velikog koncerta na zagrebačkom Trgu bana Jelačića na novi zajednički koncert publika će ipak morati malo pričekati.

- Ja sam bio gost na Gibinu koncertu na Trgu, ali na zajednički koncert ipak ćemo morati malo pričekati. Tu je mnogobrojna ekipa, Gibin i moj bend pa gosti... Kad se to nekom predloži, ispada dosta skupo pa će sigurno biti malo nastupa, ali siguran sam da ćemo naći neki prostor - siguran je Oliver.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 23:05