PSIHOMODO POP

Davor Gobac: Slikati portrete je k’o da asfaltiraš cestu - dosadno

 Nikša Stipaničev/CROPIX

ZAGREB - Frontmen skupine Psihomodo pop Davor Gobac već više od dva desetljeća, osim glazbe, ima još jedan kreativni odušak - slikanje. Poznati roker jučer je u zagrebačkoj Močvari otvorio izložbu “Retrospektiva mazarija”, koja se sastoji od dvadesetak slika nastalih u razdoblju od 1988. do 2008. godine.

- Izložio sam samo one slike koje imam doma, tako da ne moram od nikoga posuđivati. Imam ih dosta vani, kod prijatelja. No, malo smo lagali oko razdoblja koje je obuhvatila retrospektiva. Jedna slika, “Vješanje”, je iz 1987. godine - rekao je pjevač.

Gobac, kaže, radi isključivo iz gušta, a šarati po svim plohama na koje bi naišao počeo je već u ranom djetinjstvu.

Poklopac od špareta

- Crtao sam po poklopcu od špareta, odbijenoj stranici od kreveta... Ništa mi nije strano - priča pjevač, koji iza sebe ima već 30 izložbi diljem Hrvatske, uglavnom po knjižnicama, klubovima i muzejima.

Prvu veliku samostalnu izložbu održao je 1998. u zagrebačkoj galeriji Klovićevi dvori, a došlo ju je vidjeti čak 3000 ljudi.

- Nakon te velike izložbe Glavan je jednom prilikom rekao da sam ja “urbana naiva”. Valjda su naivci oni koji nisu završili Akademiju. Ja ne crtam kravice i pipice, već nebodere i kante za smeće. Ne očekujem mnogo rulje na ovoj izložbi u Močvari jer je ovo osjetno manji prostor.

‘Sve radim iz gušta’

Prije smo išli na masovnost, a sada sve radim iz gušta - kaže Gobac te dodaje da bi kao svoje uzore izdvojio Andyja Warhola i Walta Disneyja.

- Meni je pop art baš super, to mi najbolje leži. Vjerojatno zato jer je to nekako moje vrijeme. Kao što danas svaki klinac kad se rodi zna upaliti kompjuter i poslati mail, tako se meni sviđa Andy Warhol - smatra pjevač, a kako obožava crtane filmove i punk rock, od tuda je uvijek i crpio inspiraciju. - Uvijek sam volio stripove i crtiće. Nisam ja profesionalni slikar, meni je to neka paralelna strana. Samo radim portrete likova iz svoje mašte.

Nisam “pravi” portretist i ne želim to biti, to mi je k’o da asfaltiraš cestu! Volim se zabavljati dok slikam - iskren je Davor, a koliko je daleko od profesionalnog slikara govori i činjenica da on svoje slike čak ni ne prodaje.

Ništa nije prodao

- Nikad nisam ništa prodao, no nekoliko sam slika poklonio. Primjerice, kad sam upoznao Dina Dvornika, poklonio sam mu svoje prvo platno, sliku “Smrt Al Caponea” - otkrio je Gobac. Karizmatični pjevač smatra da ništa ne treba siliti, pa tako nema posebno vrijeme koje izdvaja za slikanje, nego crta kad mu dođe.

- Ne radim od toga neke furke, već mi jednostavno na pamet padne nešto što bih htio crtati, ili me uhvati želja pa sjednem i počnem nešto slikati.

Obično crtam neki lik, pa me to otfura dalje - kaže 46-godišnji roker. Nova izložba poslužila je i kao svojevrsno zagrijavanje za prvi koncert Psihomodo popa u Močvari, koji će se održati 17. prosinca.

Vili je lijep na tatu

- Mi smo bend koji je potekao iz takvih mjesta kao što je Močvara, pa smo odlučili da bismo trebali napokon tamo i nastupiti - smatra frontmen kultne grupe koja je već 27 godina prisutna na hrvatskoj glazbenoj sceni. Da jabuka ne pada daleko od stabla govori i činjenica da je Gopčev 16-godišnji sin Vili jednako zagrijan za rock legende poput svog “starog”.

- Nekako je to bilo za očekivati jer je već s pet godina non-stop slušao Sex Pistolse. Svira bubnjeve i gitaru, a prije je imao i bend. On to voli, nisam ga ja nikad time davio - tvrdi Gobac te dodaje da su Viliju Ramonesi k’o njemu Beatlesi. Iako njihove pjesme možda nisu preporučljive za djecu, pjevač kaže da je Vili ispao odlično.

- Nisam kod sina primijetio neke poteškoće u razvoju zbog slušanja te glazbe. Sasvim je dobro narastao, ima dva metra! Lepi je na tatu... - zaključio je Gobac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 12:41