PLES SA ZVIJEZDAMA

Da se pitalo samo publiku, umjesto Mile u finale bi išli Jambrošić ili Doležal

'Struka je tu da svojim razmišljanjima pomogne publici, ali nema razloga da se istoj toj publici ne dozvoljava da gleda one koje voli gledati'

ZAGREB - Toliko ste super i savršeni da ste već dosadni - rekao je sudac Davor Bilman Neri Stipičević i Damiru Horvatinčiću, pobjednicima subotnjeg finala “Plesa sa zvijezdama”. Upravo ta rečenica najbolje opisuje netom završenu petu sezonu HTV-ova spektakla koji je zahvaljujući novim pravilima i velikom plesnom talentu Nere Stipičević izgubio toliko potrebnu dozu iznenađenja i neizvjesnosti.

Pobjednik bez drame

- Nije bilo drame. Od polovice showa, dakle, negdje u četvrtoj ili petoj emisiji, postalo je jasno da pobjeđuje Nera, a zahvaljujući novim pravilima, publika to nikako nije mogla promijeniti - kaže Saša Zalepugin.

- Nova pravila, prema kojima dva po mišljenju publike i žirija najslabije plasirana para plešu ples odluke koji ocjenjuje samo žiri, uveli smo kako bismo spriječili da nam show prebrzo napuste najbolji plesači. S druge strane, stoji i to da bi u skladu s novim pravilima miljenica publike Ana Ugarković svoje plesne vještine mogla pokazati tek u prve dvije ili tri emisije, a ni Davor Gobac nikad ne bi došao čak do sedme emisije, jer bi ga stručni ocjenjivački sud izbacio u plesu odluke - podsjeća Mario Sedmak, otvarajući tako pitanje je li u “Plesu sa zvijezdama” bitnija publika ili žiri.

- Publika! Stručne nagrade trebaju se dodijeliti profesionalcima u stručnim natjecanjima. U emisijama poput ‘Plesa sa zvijezdama’ struka je tu da svojim razmišljanjima i ocjenama pomogne publici, ali nema razloga da se istoj toj publici ne dozvoljava da gledaju ono što vole gledati - kaže glazbenik Tony Cetinski.

S njim se slaže i Ksenija Urličić, bivša urednica Zabavnog programa HTV-a.

Prije je bilo zabavnije

- Mislim da su prijašnja pravila ‘Plesa sa zvijezdama’ bila bolja, odnosno zabavnija za publiku. Prema sadašnjim pravilima, jedna Ann Widecombe, 63-godišnja bivša ministrica i zastupnica u britanskom Parlamentu, u našoj verziji showa nikad ne bi došla do četvrtfinala kao što je to uspjela u BBC-jevoj verziji ‘Plesa’. Žiri ju je mrzio, jer stvarno nije pokazala smisao za ples, ali ju je zato publika obožavala, a gledanost tog showa rasla je iz tjedna u tjedan - kaže Ksenija.

Kod nas, međutim, gledanost “Plesa sa zvijezdama” ove godine pada. Premda se HTV-ovci i dalje mogu ponositi odrađenim poslom i visokim postocima gledanosti, činjenica jest da je prve četiri sezone “Plesa” u prosjeku pratilo 19 posto, dok je petu prosječno gledalo 17 posto publike.

Da gledateljima itekako fali dramatičnih trenutaka iz prethodne četiri sezone, potvrđuje i to što je u petoj u pravilu gledaniji bio prvi dio emisije, a gledanost pada u drugom dijelu, kod plesa odluke.

- Jasno da je gledanost padala u drugom dijelu emisije. Jer, ocjene sudaca o pojedinom plesnom paru publika je doznala još u prvom dijelu i nije trebalo strepiti ili gledati u kristalnu kuglu da bi se shvatilo kako će žiri u plesu odluke Milu Horvat ponovo ocijeniti bolje nego Ivanu Brkljačić - napominje Zalepugin.

Što bi bilo da su u “Plesu sa zvijezdama” ostala stara pravila? I tada bi, kažu naši izvori s HTV-a, u finalu najvjerojatnije bila Nera Stipičević, jer je ona uz izvrsne ocjene žirija imala i velik broj glasova publike.

Uzaludni glasovi

U finalnoj je emisiji tako za nju i Damira Horvatinčića glasalo 27.000 ljudi, a Mila Horvat i Robert Schubert skupili su 6000 glasova. Nadalje, da je sve ostalo po starom, Mila bi odavno morala napustiti show, jer bi je na to natjerali glasovi gledatelja, kojima se, suprotno stavovima žirija, njeno plesno umijeće nije svidjelo. Uz Neru, prema glasovima publike, u finale bi tada mogli ući još Sanja Doležal i Bojan Jambrošić, koji je prema glasovima publike bio uz bok Neri, a pitanje je kako bi publika presudila u finalu da se i on tamo pojavio.

Elio Bašan: Član žirija bira 5 najboljih u 5 sezona ‘Plesa sa zvijezdama’

Svim dosadašnjim pobjednicima “Plesa sa zvijezdama” pokazao bih čvrstu desetku, baš svi su zaslužili tu ocjenu. Ipak, najboljom plesačicom proglasio bih Neru Stipičević, jer je ona doista pokazala da je rođena za ples. Na drugom mjestu moje ljestvice bila bi sjajna Zrinka Cvitešić, pobjednica prve sezone. I Nera i Zrinka imaju ritmičnost, brzo uče koreografije, obje su se pokazale kao vrhunske plesačice. Treće mjesto dodijelio bih Luki Nižetiću, koji je također imao odličan ritam i dobru tehniku, a slijedila bi ga Franka Batelić, djevojka prepuna energije i karizme. Kad je riječ o Mariju Valentiću, pobjedniku treće sezone showa, on se pokazao kao izvrstan show plesač. Tehnički je bio slabiji od Nere ili Zrinke, ali u spektakl je unio element vrhunske zabave - kaže sudac Elio Bašan.

Bašanova top-lista

1. Nera Stipičević

2. Zrinka Cvitešić

3. Luka Nižetić

4. Franka Batelić

5. Mario Valentić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 19:23