HUMANA NOTA

Cure i tambure - veliki koncert tamburaških diva u Lisinskom na Majčin dan

U Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog prvi puta će se sva velika imena hrvatske tamburaške scene okupiti na jednom mjestu i izvesti svoje hitove

Žene su slabije zastupljene u tamburaškoj glazbi, a svojim su marljivim radom, otpjevanim pjesmama i dugogodišnjim trudom, ipak pridonijele očuvanju kulturne baštine i tradicije te uspjehu koji tamburaši i takva vrsta glazbe danas ima u Hrvatskoj.

S idejom da se ukaže na značaj žena na tom području, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog prvi puta će se sva velika imena hrvatske tamburaške scene okupiti na jednom mjestu i izvesti svoje hitove.

Koncert 'Cure i tambure' održat će se u nedjelju 8. svibnja, prigodno za Majčin dan.

Organizatori su okupili sve žene koje su sudjelovale na tamburaškoj sceni, počevši od svima poznate Vere Svobode, Marte Nikolin, Viktorije Kulišić-Đenke, Marije Pavković-Snaše, Blanke Došen, Vlatke Kopić pa preko Cecilije Rudić koja je u zadnjih nekoliko godina ostvarila veliku slušanost, pa preko ženskih tamburaških sastava Garavuše i Cure iz Centra, do Učiteljica, kao modernog sastava koji pokazuje da i mlade cure uzimaju tamburu kao nacionalni instrument te miješanjem pop glazbe i tambure, uspijevaju privući mlađu publiku. Sve pjevačice, kako i priliči, pratit će Tamburaši za dušu.

Voditelj koncerta bit će Frano Ridjan.

O njihovoj angažanosti svjedoči činjenica da je jedini hrvatski tamburaški ženski band aid s 9 tamburaških diva otpjevao zajedničku pjesmu 'Moja drugo' kako bi pomogle Mariji Pavković Snaši. Ona je je oboljela od raka dojke, ali nije se predavala nego je nastavila s radom i pjesmom, a njene kolegice pokazale su solidarnost i brigu te je za navedenu pjesmu napravljen i spot. Akcija koju su pjevačice nazvale 'Žena ženi' uspjela je u potpunosti, uz humanitarni koncert u Đakovu na kojem se skupilo preko 2,5 tisuće ljudi.

Prisjećajući se davnih devedesetih godina i šokačkih sijela u Županji prekrivenoj snijegom, mnogi od nas pamte stihove: Đenka je plakala, kad su je poveli, rukom je mahnula i oči sakrila - sjetne ljubavne pjesme koju je otpjevala Viktorija Kulišić, zauvijek osvojivši naša srca.. Tako je dobila i nadimak Đenka, koji je prati i danas.

U Osijeku, Marta Nikolin neumorno je čuvala tamburašku slavonsku priču pjevajući s mnogim tamburaškim sastavima, a u njenim stihovima bili su oslikani životi i običaji Slavonije i njenih žitelja.. Dobro pamtimo Divanili dugo nismo, Kad mladost jednom prođe, Tebi sam dala sve, Gospa od Aljmaša i mnoge druge, a njen najveći hit Tajna najveća otpjevala je u duetu s Miroslavom Škorom.

Marija Pavković - Snaša također je ikona slavonske tamburaške glazbe, godinama je nastupala sa Slavonskim dukatima. Njeno umijeće pjevanja donijelo joj je prepoznatljivu i neizostavnu ulogu, a često obučena u narodnu nošnju popularnost je, uz pjesmu i tamburu, stekla i vođenjem radijskih i televizijskih emisija. Prošle godine, razboljevši se, nije gubila nadu, svoju snagu sačuvala je i pretvorila u pravi slavonski prkos, te vedrinom i iskrenošću ganula mnoge..

Pjevačica stoljeća, prema glasovima slušalaca jedne hrvatske radiopostaje, Vera Svoboda otpjevala je i snimila preko 300 narodnih, starogradskih i zabavnih pjesama, godinama je promicala hrvatsku tradiciju, a njenu bogatu glazbenu karijeru vrijednu divljenja teško se može dostići.

Svojim glasom, osebujnom interpretacijom i zanosnim izgledom, lijepa pjevačica Cecilija Rudić otvorila je novo poglavlje na tamburaškoj sceni i time opravdala naziv kraljica hrvatske tamburaške glazbe. Njeni hitovi Šic, šic macane, Bećaruša, Hoću lom i mnogi drugi, osvojili su medijski prostor, nagrađena je Zlatnom pločom za najprodavaniji album u 2015., a osim kao pjevačica, afirmirala se i kao voditeljica poznate televizijske emisije Slavonsko veselje, koja se ne propušta.

Na koncertu ćete moći uživati i u ljubavnim stihovima Kad te moji svatovi probude Vlatke Kopić - Tene, starogradskim melodijama Blanke Došen, pjevačice koja je i dobitnica Porina za najbolji folklorni album te ženskih tamburaških sastava Cure iz centra i Garavuša, koje će nam reći zašto Nema više baraba ni seoskih lola, a kao posebne gošće tu su i Učiteljice, popularne mlade pjevačice poznate po hitovima Generale moj, Luda kuća, ali i po suradnji sa Severinom, Nedom Ukraden i Jasminom Stavrosom, te po violini i tamburi koje u njihovim rukama daju potpuno novi zvuk koji mlađa publika odlično prihvaća.

Budući da su žene godinama prisutne u tamburaškoj glazbi, često u sjeni tamburaša, ovaj koncert jedinstvena je prilika za njihov zajednički nastup u povodu Majčina dana.

---

Kako bismo novi Jutarnji.hr učinili još boljim, bržim i modernijim, tijekom perioda transformacije do 6. svibnja paralelno ćete ga moći pratiti na dvije adrese – stari portal nalazi se na adresi Jutarnji.hr, a novi na novi.Jutarnji.hr.
Na novom se portalu promjene događaju svaki dan stoga popunite upitnik na dnu stranice ili kliknite na link i napišite nam svoje mišljenje kako bismo portal što bolje prilagodili upravo vama!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 13:40