TOTALNI SUMRAK SPORTA NA HRT- u

Od 1968. slušamo, a sada, sport i glazba, ali od ove godine to više nećemo čuti na HRT-u

zagreb,220207hrt zgrada na prisavlju, krim policija u zgradifoto: drago sopta-slobodna-
 Drago Sopta / CROPIX

ZAGREB - Prvo bi POČEO poznati jingle, potom bi uslijedila najava: “A sada, sport i glazba”, a mnoštvo navijača uz svoje radioprijamnike slušalo bi prijenose nogometnih utakmica na Hrvatskom radiju. Mnogi su prijenose gledali na televiziji, a zbog kvalitete reportera slušali na radiju, a čak i oni koji ne prate nogomet znali su za legendarnu emisiju uz koje su odrastale generacije.

Jer, prvi kombinirani prijenos nogometnih utakmica dogodio se još 1955. godine u emisiji “Sport, muzika, sport”, koja je ime u “Sport i glazba” promijenila 1968. godine. Trajala je četrdeset i tri godine i uvijek imala vjerne slušatelje. No, od jeseni 2011. godine više ništa neće biti isto, jer će se radijski prijenosi nogometnih utakmica ubuduće realizirati na Narodnom radiju, koji je Hrvatski radio pobijedio u tržišnoj utakmici. Ovakav ishod šokirao je komentatore Hrvatskog radija.

Propast dolazi već dugo

Premda se već dulje nagađalo da će HRT izgubiti i radijske i televizijske prijenose Prve hrvatske nogometne lige, konačna odluka da se utakmice ubuduće televizijski prenose na MAX TV-u, a da radijske prijenose preuzme Narodni radio, osupnula je radijske novinare, pa je legendarni reporter Edo Pezzi kazao: “Ovo je autogol HNS-a”.

A tugu u glasu nije uspio sakriti ni Ognjen Naglić, urednik Sportskog programa Hrvatskog radija.

- Vjerujte, sve smo napravili da se tradicija prijenosa nogometnih utakmica na Hrvatskom radiju nastavi. Sve smo pripremili za ovu sezonu, a kad kažem sve, mislim i na novac.

Radi se o velikim troškovima, ti su iznosi oko dva i pol milijuna kuna. Znate, nije ni tako lako ni jednostavno prenositi svih osam utakmica naših šesnaest prvoligaša. Uz to, riječ je o višesatnim radijskim prijenosima rastrganim na petak, subotu i nedjelju...

Za takve pothvate sve mora biti pripremljeno, moraju se naručiti linije, oprema, reporteri, mora se osigurati prostor u programu... Ali, mi smo sve to pripremili da bismo onda, tjedan dana uoči prvenstva, od Sportske Dimenzije dobili zahtjev koji nam se činio nerazumno visokim. Jednostavno ga nismo mogli prihvatiti - kaže Naglić, dodajući da su ljudi s HRT-a dosad uvijek pregovarali s Udrugom prvoligaša.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITRAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 10:35