KRAĐA NEOBJAVLJENIH PJESMA

Lady Gaga u panici: Njemački hakeri mi kradu nove hitove

Prošle godine nekoliko je mladića iz Njemačke uspjelo ukrasti pjesme kojima su Lady Gaga, Usher, Snoop Dog i mnogi drugi tek trebali osvojiti top-liste

ZAGREB - Velike svjetske diskografske kuće nisu pale na koljena uslijed recesije i opadanja platežnih moći fanova njihovih zvijezda već pred - hakerima. Njemačka se pokazala kao leglo mladih hakera od dvadesetak godina koji upadaju u računala glazbenih producenata, direktora i menadžera ne bi li se dokopali još neobjavljenih albuma velikih svjetskih zvijezda. Što je zvijezda veća - ulov je veći, hakerski ugled raste, kao i cijena pjesama.

Privođenja i ispitivanja

Christian M. iz Wesela ima 22 godine, nema posao, spava do kasno i nikoga nije briga postoji li. Nikoga osim Lady Gage, Mariah Carey, Leone Lewis i nekoliko ostalih zvijezda koje ga love već neko vrijeme. Sredinom prošle godine policija ga je našla u podrumu njegove kuće, koji mu služi kao centar hakerske djelatnosti.

Dokaz je bio kraj njega - eksterni hard disk na kojem je bilo nekoliko tisuća pjesama koje su Christian i ostali hakeri ukrali sa kompjutora pjevača i muzičkih producenata. No, nisu to neki stari hitovi, već pravo blago za muzičku industriju - pjesme koje još nisu izbačene na tržište. Christian ili kodno “Cee” predvodio je ekipu hakera koja je stavljala hakirane pjesme na forum Black n Beatz (BnVZ).

Prije Christiana, policija je privela i 17-godišnjeg Deniza poznatog kao DJ Stolen iz Duisburga koji je, osim što je “drpio” još neobjavljene pjesme, i ucjenjivao zvijezde. Strahujući da bi on mogao staviti njihove pjesme na internet i tako uništiti marketinšku kampanju za buduće hitove, oni bi morali ispuniti Denizov zahtjev. On bi ih obično tražio da mu pošalju tzv. “shout”, odnosno par rečenica preko kojih bi se dalo iščitati da su oni i Deniz super prijatelji. “Shout” je najvrjedniji trofej nakon uspješnog hakerskog napada, koji omogućava onima poput Deniza da se prave važni kako su im najopakiji gangsteri iz r’n’b svijeta i soul dive u šaci.

Kad je upao u računalo američke starlete Keishe, unutra je našao i neke njene eksplicitne fotografije koje bi joj uništile karijeru. Morala mu je napisati da ga voli. No, može li to biti istina? Boje li se glamurozne zvijezde “teške” milijarde dolara doista dvojice golobradih mladića koji ne izlaze iz podruma?

Njemačka policija tvrdi kako je to cijeli novi svijet nastao u posljednje tri godine, s vlastitim pravilima i još uvijek nepoznatim metodama djelovanja. Najmanje stotinu njemačkih hakera natječe se oko toga tko će upasti u kompjutore najslavnijih pop-zvijezda, njihovih menadžera i direktora diskografskih kuća. Cilj je staviti na web pjesme koje još nitko nije čuo. Universal i Sony vrlo su nervozni zbog cijele stvari, nisu se uopće htjeli oglasiti.

CIJELI ČLANAK PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 05:37