VELIKA AVANTURA

Vedran Mlikota zajedno sa Stipom Božićem odlazi pod Mount Everest

 Srđan Vrančić/CROPIX

Nakon što je jedrilicom oplovio svijet, glumac Vedran Mlikota sprema se, u društvu našeg proslavljenog alpinista Stipe Božića, na još jedan veliki pothvat - uspon na Himalaju, pod Mount Everest, na visinu od 5500 metara. Svoju su zahtjevnu ekspediciju, koja ujedno ima i plemeniti cilj pronalaska ostataka poginulog alpinista Ante Bućana, Mlikota i Božić simbolično najavili na premijeri filma “Everest”. Kako je ispričao glumac, o prijedlogu Stipe Božića da mu se pridruži u usponu na Himalaju, na osmi po redu najveći svjetski vrh Manaslu, nije nimalo dvojio, a avantura počinje 12. listopada.

Ništa nije pogibeljno

- Kad me Stipe pitao hoću li ići s njim u Nepal, razmišljao sam oko minutu i pol i rekao da hoću. Stipe je moj veliki idol i uzor, ne samo u planinarskom smislu. Od ranog djetinjstva volim planine i planinarim, po Biokovu i drugdje, a na Sljemenu sam svaki tjedan barem dva, tri puta. Ovo je sada izazov, ali i velika čast je ići s njim i Vikijem Grošeljem u takvu jednu avaturu, iako to nije ništa pogibeljno. To nije ekstremni alpinizam, ali je jedna lijepa priča, 20-ak dana pješačenja do Baznog logora - ispričao je glumac.

Za čitav pothvat Mlikota se posebno priprema posljednjih nekoliko mjeseci pa se tako tijekom ljeta u rodnom Zagvozdu više od 30 puta popeo na obližnje Biokovo, koje slovi kao vrlo surova planina. Također je, u sklopu kondicijskih priprema, svakodnevno vozio bicikl.

Slobodan u kazalištu

- Vedran je moj susjed po rođenju, upoznali smo se jednom davno na Biokovu. Kako i on planinari, pala je ideja, s obzirom na to da je još slobodan u kazalištu, da idemo zajedno pod Mount Everest. Za razliku od njega, ja se puno ne pripremam, više organizacijski. Radi se o ekspediciji od tri dobra tjedna, sve skupa mjesec dana s nekim obilascima. Ne očekujemo neko nevrijeme, led ili strmine. Imat ćemo satelitski telefon za komunikaciju i javljat ćemo se našima, ali vani smo - najavio je Stipe Božić.

Potražiti prijatelja

Jedna od prvih postaja na putu bit će im mjesto gdje je 1983. poginuo Ante Bućan, veliki prijatelj Stipe Božića.

- Prvo ćemo obići jedno mjesto gdje su poginula dvojica mojih prijatelja, pod Manaslu, to je osma po visini planina na svijetu. Jednoga smo tada našli, a sad ćemo pokušati po tom ledenjaku tražiti ne bismo li možda našli ostatke Ante Bućana koji je tamo ostao. Ako bismo našli ostatke, možda bismo ih mogli prenijeti u Hrvatsku. To je suština priče, ali tamo u dolinama imam i prijatelje. Jedan od njih je poginuo pa idemo posjetiti njegovu rodbinu. Mi smo obiteljski prijatelji. Oni dolaze ovamo, a ja tamo - kaže naš veliki alpinist.

Prema Božićevim najavama, zajednička ekspedicija ne bi trebala biti opasna jer riječ je o tehnički jednostavnom putu većinom s pješačkim stazama. Jedina opasnost prijeti od visinske bolesti, manjka kisika i slabijeg pritiska. No, ako se takvo nešto dogodi, svi se vraćaju. Ne bi smio biti opasan put. Tehnički je jednostavan, to su pješačke staze. Jedina opasnost je visinska bolest, nedostatak kisika i slabiji pritisak.

Za vrh treba novca

- Visinska je bolest kao i morska, dođe i prođe. Ako baš bude frka, vratit ćemo se. Ide nas šestero u Stipinoj grupi i Viki Grošelj, Stipin veliki prijatelj i penjač svjetskog kalibra, koji vodi 20-ak Slovenaca. No, nakon prvih zajedničkih tjedan dana oni idu od Manaslua nalijevo, a nas šest iz Stipine ekipe vraćamo se u Katmandu i pod Everest - kaže Mlikota.

Jednom se, kaže glumac, možda odluči i na uspon na sam Mount Everest.

- Išao bih i na Mount Everest, ali za to treba mnogo novca i priprema. Tko zna. Ako se čovjek u 80. popeo na Mount Everest, nisam ni ja loš - zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 22:37