ECIJA OJDANIĆ

Glumim udovicu Domovinskog rata koja skriva ljubavnu vezu da joj država ne uzme penziju

Glumica iz serije ‘Kud puklo da puklo’ počinje snimati komediju ‘Ministarstvo ljubavi’ u blizini rodnog Drniša, što je posebno veseli. Istovremeno njezina kći Cvita dobila je jednu od glavnih uloga u novome Aćimovićevu filmu
 Tom Dubravec/CROPIX

Glumica Ecija Ojdanić s punim pravom može nositi epitet radoholičarke koja obožava svoj posao i uspješno manevrira između brojnih projekata i angažmana, vođenja vlastitog kazališta Moruzgva, te svoje najdraže uloge majke i supruge. Tako uskoro u okolici rodnog Drniša počinje snimati komediju “Ministarstvo ljubavi” u kojoj ima jednu od glavnih uloga, a istovremeno kreće i snimanje druge sezone popularne serije Nove TV “Kud puklo da puklo” u kojoj glumi učiteljicu Barbaru.

Komedija

Njezinim stopama krenula je i 10-godišnja kćer Cvita s kojom je ovih dana bila na setu filma Dejana Aćimovića ”Anka” u okolici Šibenika budući da je talentirana djevojčica dobila jednu od glavnih uloga.

Skori početak snimanja “Ministarstva ljubavi” u režiji Pave Marinkovića u blizini rodnog Drniša glumicu izuzetno veseli, kao i uloga koja je čeka i zbog koje je u studiju Marcella u smeđe obojala svoju prepoznatljivu plavu kosu.

- Radi se o komediji koja je dobila nagradu za najbolji scenarij istočne Europe prije dvije godine, a sad kreće u punu realizaciju. Glavne uloge su Dražen Kühn i Stjepan Perić koji dolaze u ovaj kraj ne bi li pronašli lažne udovice Domovinskog rata s obzirom da se pred zakonom izjednačuju izvanbračni i bračni odnosi. Sve udovice koje imaju izvanbračne veze gube pravo na penziju.

Navojci i Štrljić

- Ja sam jedna od tih udovica koja bude fatalna za junaka Stjepana Perića koji tumači lik inspektora Kreše, koji mijenja svoje životne stavove pod mojim utjecajem. U svakom slučaju, doma sam i to mi je prekrasno. Snimam film u rodnom gradu. Doduše, samo ću snimati u Drnišu, a spavati u Vratima Krke u hotelu. Naravno, stalno ću dolaziti kod svojih - priča Ecija.

Uz Eciju Ojdanić u filmu čije snimanje počinje sredinom lipnja, u “Ministarstvu ljubavi” naći će se i čitava plejada domaćih glumaca poput Gorana i Bojana Navojca, Milana Štrljića, Ksenije Marinković, Brune Bebić, Trpimira Jurkića, Kristine Popović, Edite Karađole, Roberta Kurbaše, Alme Price, Olge Pakalović, Janka Popovića Volarića... Ecijina uloga je, tvrdi, potpuno drugačija od nje same, ali u takvima najviše i uživa.

- Dunja je udovica, žena kojoj je ratni vihor odnio muža. Vrlo je mlada morala odrasti, ali joj je penzija koju je dobila dala jednu dozu samostalnosti što joj u ovom kraju, koji je još uvijek patrijarhalan, daje priliku da bude slobodna i nezavisna od muškaraca. U situaciji je da ima mlađeg muškarca s kojim nije u čvrstoj vezi. Međutim, dođe inspektor Krešo u njezin život i sve se mijenja iz korijena. Ne smijem baš previše pričati jer očekujem da publika dođe u kina jer to će biti jedna prava, topla, dobra komedija i može se očekivati da će film postići lijep uspjeh i naći put do gledatelja u kinodvoranama - najavljuje Ecija.

Regionalni hit

Gotovo istovremeno s filmom počinje i snimanje druge sezone “Kud puklo da puklo” u kojoj glumica ima jednu od glavnih uloga.

- Serija nije samo hrvatski već i regionalni hit. Kako upravo krećemo sa snimanjem druge sezone, produkcija mi je izašla u susret pa ću u srpnju moći dva tjedna snimati film i vratiti se na set. Uspjet ću usporedno raditi. Ekipa “Kud puklo da puklo” bila je izvrsna i stvarno smo se lijepo družili, postigli smo uspjeh i podigli standard u snimanju telenovela i u tom smislu se veselim povratku na set - kaže Ecija.

Angažman na filmu i televiziji glumici ostavlja malo vremena za privatni život, a najviše, tvrdi, ipak pati njezino kazalište Moruzgva.

Njezina ‘Bobočka’

- Postaje sve teže uskladiti majčinstvo i snimanje i pronaći vremena za moje malo nezavisno kazalište Moruzgva koje postaje sve veće, važnije, ozbiljnije. Tu najviše kiksam, najmanje imam vremena i živaca, ali postoje dvije drage dame koje rade posao umjesto mene tako da se prema mom kazalištu u ovoj fazi života ponašam poput maćehe. Žao mi je jer ove smo godine izašli s predstavom ‘Mobitel’ koju je napisao Sergi Belbela, najpoznatiji katalonski pisac, a režirao Krešimir Dolenčić. Na međunarodnom festivalu Male scene u Rijeci osvojili smo dvije nagrade; Nataša Dorčić za glavnu žensku ulogu, a Dado Ćosić za mladog glumca. Za jedno malo kazalište koje počiva na velikom entuzijazmu svih ljudi koji su uključeni za jako malo novca to je ogroman uspjeh - napominje glumica.

Njezina monodrama “Bobočka” osvojila je Grand Prix u Makedoniji za najbolju predstavu, stigli su pozivi za festivale u Rusiji, Ukrajini i Švedskoj, no iduća predstava proći će ipak bez Ecijina angažmana.

Uloženi trud

- To su potvrde da ono što radimo ima smisla. Upravo Franka Perković počinje raditi komad prema velikom američkom hitu ‘Miris smrti’. Glumit će Nataša Dangubić, Barbara Nola, Lara Bonaći, ali ovaj put bez mene jer neću moći od svih silnih obaveza. Žao mi je zbog toga, ali cure su sjajne glumice i osobe i imam puno povjerenje u njih da će napraviti još jednu kazališnu uspješnicu - sigurna je.

Uloženi trud se vraća iz predstave u predstavu i to je, kaže, motivira da ne odustane, iako nezavisno kazalište ne donosi financijsku korist. - Ali ima jako puno umjetničkog zadovoljstva i umjetničke slobode koja je neprocjenjiva i nenaplativa - zaključuje glumica.

Angažman na filmu, televiziji i kazalištu istovremeno dobar je, prema njenom mišljenju, za svakog glumca i recept kako se ne zasititi svog posla.

Suradnja s mužem

- Ja volim glumiti. I to u svim mogućim medijima. Svaki nosi nešto svoje i nešto posebno. Kazalište je mjesto gdje se kali glumački zanat, film je najdragocjeniji, najskupocjeniji i najposebniji. Televizija je prostor gdje eksploatiraš i naplaćuješ svoj talent. Volim biti na setu - kaže Ecija.

Posljednjih godina glumica je odigrala čitav niz zapaženih uloga, no teško joj je izdvojiti najdražu. Ali, najviše uživa u onima koje su potpuno drugačije od nje same.

- To je kao da vas netko pita koje dijete više voliš. Jako mi se sviđa uloga u ‘Hitcu’ zato što je potpuno drugačija od mene i zato što smo ga radili s jako puno ljubavi. Opet, i sve predstave u Moruzgvi su mi kao moja djeca i tu sam angažirana i glumački i producentski. ‘Larin izbor’ je bio veliki bum i napravili smo ogroman uspjeh i bilo je to lijepo raditi. S druge strane, uloga Barbare u ‘Kud puklo da puklo’ mi je super zato što što je i ona lik koji je sasvim suprotan od mene i koliko god je Nela Zlatar bila raskošna i razmažena, besposlena domaćica Barbara je nekakva nelijepa, stroga, konzervativna učiteljica koju se trudim učiniti simpatičnom - kaže.

Sa suprugom redateljem Robertom Orhelom već je navikla raditi, a on je jedan od režisera i na seriji “Kud puklo da puklo”. Na setu par odlično surađuje i kad su u pitanju obiteljske obaveze.

- On kuha i nešto autorski, ali sve je to u fazi rezanja i pripremanja. Uglavnom, treba uvijek naći vremena, kako partneri jedan za drugog tako i za djecu. Imamo jednu gospođu koja nam pomaže, ali nas dvoje smo dosta dobar tandem i sve to nekako uspijevamo bez nekih većih žrtava i na opće zadovoljstvo - ispričala je glumica.

A kad se obaveze slegnu Ecija i Robert planiraju zajednički odmor s djecom Cvitom i Jakovom, a to uključuje i tjedan dana na brodu.

Kao što je spomenuto na početku, majčinim stopama krenula je i Ecijina kćer Cvita. Nakon što je imala manju ulogu u filmu “Hitac”, 10-godišnja djevojčica dobila je glavnu ulogu u filmu Dejana Aćimovića “Anka” koji se trenutno snima u okolici Šibenika. U istom filmu zaigrat će i legendarni nogometaš Eric Cantona.

Podrška djetetu

- Cviti se nakon ‘Hitca’ jako svidjelo glumiti, ali, kako kaže, samo dok je mala. Dejan ju je vidio u ‘Hitcu’ i zvao na audiciju za naslovnu ulogu. Pobjedila je među sto djevojčica. Ja sam sretna i ponosna i s punim povjerenjem sam prepustila svoju kćer Dejanu Aćimoviću za film. Ukoliko Cvita odluči da je gluma njezin životni poziv u majci će imati veliku podršku.

- S obzirom da ona zna nešto o tome jer živi sa mnom zasad je vrlo euforična, pripremljena i odgovorna. Ja ću je podržati u svakoj njenoj životnoj odluci kao što su mene moji roditelji, koji nisu imali veze s ovim poslom koji je nesiguran i koji nosi puno lijepih trenutaka, ali i puno rizika - sigurna je Ecija

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:28