STRES ILI POREMEĆAJ U PREHRANI?

NEMA SLIKA!!!!!!!!!! Svijet je očarala i ljepotom, a sada se gotovo prepolovila: Seksi Ana postala je anoreksična?

Premda to srpska tensačica Ana Ivanović odlučno opovrgava već neko vrijeme, sve češće se govori o tome da njezin gubitak kilograma poprima zabrinjavajuće razmjere. Posljednji u nizu onih koji se pitaju pati li Ana Ivanović od anoreksije jest švicarski tabloid Blick, koji je njezine nedavne fotografije, snimljene prije i tijekom egzibicijskog meča u Milanu, usporedio s fotografijama iz 2008. godine, kada je bila na vrhuncu karijere. Tada, kao 21-godišnjakinja, upravo je bila osvojila Roland Gaross, a osim svojom igrom svijet je očarala i fenomenalnim izgledom.

“Njezine savršene proporcije sve donedavno držale su danas 25-godišnju tenisačicu u središtu pažnje, ali nove fotografije pokazuju jednu zastrašujuće mršavu Anu, s vretenastim rukama i nogama i istaknutim jagodicama lica”, pišu zabrinuti Švicarci.

Šuškanje u kuloarima

Dok se na terenima u Pragu početkom studenoga odigravalo finale Fed kupa (u kojemu je Srbija poražena od zemlje domaćina), jedan od čeških novinara koji pratio događanja iza kulisa javno je postavio upravo pitanje o Aninoj težini, o kojoj se navodno već neko vrijeme govori iza zatvorenih vrata. Srpkinja je tada jasno i glasno negirala da boluje od anoreksije.

“U ovoj sam godini izuzetno mnogo i teško radila, puno sam putovala i ne mogu poreći da je bilo određenih stresnih razdoblja i da nisam baš svaki dan na putu imala pristup kvalitetnoj hrani. Ne mogu poreći da sam izgubila na težini, ali to je sve dio plana i sigurna sam da ću na kraju sezone, kada odem kući, biti puno opuštenija i vratiti koji kilogram”, rekla je tada lijepa brineta.

O kakvom je planu riječ, Ivanović je nešto detaljnije govorila nekoliko mjeseci ranije: “Manja tjelesna masa pomaže mi da se lakše i brže krećem na terenu, da budem agilnija i osjećam se puno lakše, ali tome želim pridodati još mišićne mase i snage. Na tome intenzivno radim”.

Teniski insajderi nagađaju da je djelomična motivacija za mršavljenje bio pritisak Aninih sponzora (Rolex, Nike...) da izgleda ženstvenije, ali prvenstveno je, čini se, riječ o pokušaju povratka na sam teniski vrh. Naime, nakon već spomenutog osvajanja Roland Garossa 2008. godine, što je Anin prvi i zasad jedini Grand Slam naslov, i zauzimanja broja jedan na WTA ljestvici, uslijedio je karijerni pad koji nikada nije uspjela preokrenuti. Danas je na broju 13 i dok je u početku izgledalo da je mršavija Ana Ivanović poboljšala igru, pokazalo se da dobitak na brzini i agilnosti nije uspio nadoknaditi gubitak na snazi udaraca, izdržljivosti i agresivnosti.

Slijede trendove

Ana Ivanović, inače, nije jedina tenisačica za koju se sumnjalo da pati od poremećaja u prehrani. Godine 2004., na primjer, Slovakinja Daniela Hantučova je na svoju visinu od 181 centimetara pala na težinu od samo 50 kilograma. I ona je kategorički negirala svaku pomisao na anoreksiju.

“Ona želi da joj moderna odjeća savršeno pristaje”, objašnjavao je njezin tadašnji trener Nigel Sears, dok je Hantučova u intervjuu za njemački magazin Spiegel imala jednako čudno objašnjenje: “Treniram kao luđakinja, od jutra do mraka, i ne ostaje mi vremena za hranu”.

Pričala o bulimiji

Dok je bila profesionalna tenisačica, termin anoreksija svako bi se malo povezivao i s Anom Kurnjikovom, koja je također govorila da o problemima s prehranom nema ni govora. “Sve je to stvar previše treniranja. Ja sam prirodno dugačka, vitka i tanka”, objašnjavala je seksepilna Ruskinja.

Javno je pak o svojim problemima s bulimijom često govorila američka tenisačica Zina Garrison, koja se s tim poremećajem borila tijekom cijele svoje igračke karijere. “Bulimija je bila moj način da se nosim sa svime, natrpala bih se junk foodom i odmah išla u kupaonicu sve to povratiti. Prošla sam i kroz fazu koja je bila bliža anoreksiji, živjela sam na salati i brokuli. To bi trajalo mjesecima”, ispričala je svojedobno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 23:27