VJENČANJE DESETLJEĆA

Čekala ga je osam godina. Od danas je njegova princeza... i buduća kraljica Velike Britanije

Gost dvora Peter Cross ekskluzivno za Jutarnji: Moj prijatelj princ William
 AFP

ZAGREB - Teško je zamisliti što je sve prolazilo glavom 28-godišnjoj Kate Middleton kada je u srijedu napuštala roditeljski dom. Dok su je toga prijepodneva roditelji ispraćali s obiteljske farme u šarmantnom selu Chapel Row, Bucklebury u pokrajini Berkshire, znali su da nakon ovog posjeta više ništa neće biti isto.

Idući put kada se nađe u kući u kojoj je provela najveći dio svog života njihova starija kći Kate bit će Njezino Visočansvo princeza Catherine, buduća kraljica Ujedinjenog Kraljevstva i 15 zemalja Commonwealtha.

Za obitelj Middleton takav razvoj događaja nije posve neočekivan; punih osam godina, od svoje 20. godine, Kate je provela u vezi s princom Williamom.

Zajedno su prošli godine fakulteta u škotskom gradiću St. Andrews, jedan prekid, ponovno mirenje, tisuće naslovnica i godine pritiska javnosti koja se pitala hoće li Waity Katie, kako su je popularno zvali zbog godina čekanja na svoga princa, ikada postati princeza Catherine.

Posljednjih 48 sati svaki pokret Williama i Kate bio je pod povećalom. Jučer ujutro par je, praćen Kateinom obitelji i Williamovim bratom i vjenčanim kumom Harryjem, u Wetminsterskoj opatiji obavio pokus vjenčanja. Bila je to prilika za dodatno uzbuđenje tisuća okupljenih čiji se šatori ispred Westminsterske opatije nižu od početka tjedna.

Sama u automobilu

Istog su dana na naslovnicama britanskog tiska osvanule fotografije Kate za volanom svoga automobila; do Clarence House, službene londonske rezidencije prinčeva i njihova oca i maćehe, u srijedu navečer vozila je sama, samo u pratnji tjelohranitelja.

Na stražnjem sjedalu bio je papir na kojem je bilo vidljivo nekoliko riječi koje su podsjećale na svadbeni zavjet. Nakon dolaska u Clarence House ćaskala je s osobljem, vidno zadovoljna, ali i smirena.

U isto vrijeme njezini su roditelji donosili pakete u Hotel Goring u londonskom kvartu Belgravia, nedaleko od Buckinghamske palače. Znatiželjnici su pokušavali odgonetnuti u kojem je paketu vjenčanica, čiji su dizajn i autor bili strogo čuvana tajna do samog vjenčanja.

Već dan prije Kateina dolaska, ispred hotela, na nju je, uz obožavatelje i novinare, čekalo gotovo 2000 buketa cvijeća. Roditelji mladenke, Carole i Michael Middleton, zakupili su hotel kako bi njihova starija kći posljednju večer kao nevjenčana djevojka i “obična” građanka provela sa svojom obitelji - roditeljima te sestrom Pippom i bratom Jamesom.

Juri na Ducattiju

Posljednju noć kao Kate Middleton princeza je provela u sobi u kojoj noćenje stoji 5000 funti (više od 40.000 kuna). Hotel se navodno vrlo temeljito pobrinuo da soba bude po ukusu buduće princeze; preuređenje soba stajalo je 150.000 funti (oko 1,3 milijuna kuna).

Svoju posljednju večer kao neženja William je također proveo s najužom obitelji; s bratom te princom Charlesom i njegovom suprugom Camillom večerao je u svome domu, u Clarence Houseu.

Večer prije opuštao se igrajući nogomet s prijateljima do kasnih večernjih sati u parku Battersea u jugozapadnom Londonu, u koji se dovezao svojim motorom Ducatti.

Dok je na drugom dijelu grada gotovo 8000 novinara dodavalo informacije u mozaik priče o vjenčanju, Williama je bilo teško prepoznati u motorističkoj jakni i s kacigom na glavi. Navodno se moglo čuti kako ga na nogometnom terenu prijatelj podsjeća da se približava njegov “posljednji dan slobode”.

“Posljednji dan slobode”, kako figurativno, tako i doslovno, kada se u obzir uzme tradicionalna opsjednutost britanskih medija pripadnicima kraljevske obitelji, s nestrpljenjem su dočekali ne samo William i njegova princeza, nego i stotine tisuća obožavatelja ispred Westminsterske opatije i Buckinghamske palače te dvije milijarde gledatelja televizijskog prijenosa diljem svijeta.

Na listi uzvanika

Riječ je o najvećem broju gledatelja takvog događaja u povijesti, koji je dodatno uvećan praćenjem različitih društvenih mreža i web stranica koje su se pobrinule za prijenos uživo. Ovaj put čak se i kraljevska obitelj pobrinula za online publiku; na Tweeteru i Facebooku imaju više od 50.000 članova, a taj broj značajno raste svakim satom.

Među rijetkim sretnicima koji će svjedočiti vjenčanju desetljeća uživo je Peter Cross, generalni direktor humanitarne udruge SkillForce. Kada je prije dvije godine upoznao princa Williama nije mogao niti slutiti da će se naći na najpoželjnijoj listi uzvanika na svijetu.

- Kada su proglašene zaruke, nisam očekivao da ću biti pozvan.

Tek kada sam saznao da će određeni broj mjesta biti namijenjen humanitarnim udrugama s kojima princ surađuje, pomislio sam da bih mogao biti među uzvanicima - kaže Cross. Tvrdi da je vrlo uzbuđen, iako je svjestan da će svadbu biti jednostavnije pratiti ispred malih ekrana nego u posljednjim redovima katedrale Westminster Abbey. - Uz pozivnicu smo dobili instrukcije za vjenčanje koje su vrlo jasne, ali ne i zahtjevne. Piše da moramo biti u odijelu ili službenoj uniformi - govori.

Prije samo nekoliko tjedana, 11. travnja, Petera Crossa i njegovu udrugu posjetili su princ William i Kate.

- Bilo je vrlo lijepo gledati ih zajedno. Promatrajući način na koji razgovaraju jedno s drugim, neke sitne geste, bilo je jasno da su, među ostalim, najbolji prijatelji. Bili su jako uzbuđeni zbog vjenčanja i to nisu skrivali - govori Cross.

Princ William poznat je po humanitarnom radu, baš poput roditelja, Lady Diane koja je zbog humanitarnog rada proglašena “Princezom srca” i Charlesa koji se zalaže za zaštitu okoliša.

- Udruzi pomaže to što je pod patronatom princa jer jasno je da princ ne bi ime vezao uz nešto što nije dobro.

‘William je šarmantan’

Iako nije uključen u financiranje udruge, indirektno itekako pomaže svojim imenom pri prikupljanju sredstava - govori Cross.

Princ je odlučio podržati rad udruge zbog želje da potakne bivše pripadnike vojnih snaga na rad s djecom koja imaju teškoća u obrazovanju.

- Princ William vrlo je drag mladić i ugodno je s njime razgovarati. Zainteresiran je za ono što sugovornik ima reći i ne osjećate nervozu u njegovu društvu. On je doista vrlo šarmantan mladić - tvrdi Cross, inače veliki ljubitelj Hrvatske u koju dolazi vrlo često s obzirom na to da u Istri ima vikendicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 17:46