RAZVOD NAKON 7 GODINA

Burni brak generala Zagorca koji služi zatvorsku kaznu i zagrebačke arhitektice Klerise puca po šavovima

Otkako je Zagorec u zatvoru, Klerisa je preuzela sve njegove poslove, otplatu kredita, brigu o djeci...
 CROPIX

ZAGREB - Razvode se umirovljeni general Vladimir Zagorec i njegova supruga Klerisa! Takve su se glasine prvi put čule još prije dva mjeseca, no njihovi prijatelji i danas dvoje je li to istina. Naime, do Vladimira se ne može, a Klerisa se posljednjih godina povukla i prestala kontaktirati s većinom njihovih zajedničkih prijatelja. No, prema nekim informacijama, inicijativu za razvod je iz Beča, gdje živi pet godina, navodno pokrenula Klerisa Zagorec, druga žena umirovljenoga generala pravomoćno osuđenog na sedam godina zatvora koje od listopada 2008. služi u Remetincu.

Klerisa Zagorec rođena je 1973. u Zagrebu u obitelji Jasne i Ante Borića . Roditelji su je uputili na studij arhitekture u Beč, gdje je studirala i živjela do 2000., kada se vratila u Zagreb.

Preuređenje stana

Klerisa tada još nije poznavala Zagorca, ali njezina majka Jasna jest. Ona je u HDZ-ovoj Vladi do 2000. bila zamjenica ministra gospodarstva, te vanjska članica saborskog Odbora za gospodarstvo. Zagorec je, pak, do 2000. bio pomoćnik ministra obrane i šef državne tvrtke RH Alan, pa su se, vjerojatno, upoznali negdje na Markovu trgu.

Nakon što je 2000. SDP preuzeo vlast, Jasna Borić zaposlila se kao savjetnica predsjednika Hrvatske gospodarske komore Nadana Vidoševića, a od 2005. kao prokuristica vodi poslovanje tvrtke svoje kćeri, Claire dizajn. Klerisin otac Ante direktor je zagrebačkog predstavništva Željezare Split, koja je od 2007. u vlasništvu poljskog Zlomrexa, dok njezin stariji brat Ivan Borić od 2004. radi u Croatia osiguranju kao direktor Službe za upravljanje procesima prodaje.

Klerisa je u Zagrebu 2000. počela raditi kao arhitektica koja se bavi unutarnjim uređenjem, a za jedan od prvih poslova angažirao ju je njezin budući muž. Vladimir Zagorec je u to vrijeme u središtu Zagreba, u ulici Pavla Hatzea 1, kupio stan od 150 četvornih metara, a otkupljujući dio po dio tavana, dobio je golemi dvoetažni stan od 420 m2.

Za taj luksuzni stan, kojem su bili potrebni cjelovita rekonstrukcija i preuređenje, Klerisa je navodno birala i skupocjeni namještaj koji je 2000. Zagorec platio 300 tisuća eura. Poduzetna Klerisa tada je osnovala tvrtku za projektiranje i dizajn interijera.

Vladimir Zagorec se u to vrijeme rastao od prve supruge Gordane, s kojom ima sina Tomislava, i ostavio joj stan na Pantovčaku, gdje su se nekoliko godina ranije preselili iz stana na Svetom Duhu, koji je 90-ih po povoljnim uvjetima otkupio od MORH-a.

Vladimir i Klerisa oženili su se 2003., a u sljedeće četiri godine dobili su dvoje djece , danas sedmogodišnjeg sina Viktora i četverogodišnju kćer Niku. Viktor je rođen u ožujku 2004., a po njemu su ime dobili butik i parfumerija koje je Klerisa otvorila u studenome 2005. u prostoru od 360 m2 u ulici Kralja Držislava 10, za čije uređenje je podigla kredit od 70 tisuća eura.

Klerisin život s Vladimirom od samih početaka definitivno je bio buran. Otkad su se upoznali i zaljubili, imali su mnogo problema. Zagorec je tada još bio u braku s prvom suprugom, pa je slijedila brakorazvodna parnica.

Odmah nakon što je HDZ izgubio vlast, počeli su brojni pritisci na Zagorca, istrage oko njegova naglog bogaćenja, pozivi na informativne razgovore...

Svega nepunih mjesec dana prije nego što je rodila njihova prvog sina Viktora, uslijedio je najveći šok: 23. veljače 2004. otet je njegov sin iz prvoga braka, tada 17-godišnji Tomislav. U dramatičnoj akciji Zagorec je platio otmičarima 750 tisuća eura otkupnine, koje je kao kredit, koji i danas otplaćuje, uspio ishoditi od Hypo banke u svega dva dana.

Tek nakon više tjedana pristao je povjerovati da iza otmice stoje njegov nekada najbolji prijatelj Hrvoje Petrač (koji je za to osuđen na šest godina zatvora) i njegov sin Novica, koji je za to djelo već odslužio zatvorsku kaznu od 3,5 godine.

Preseljenje u Beč

Ubrzo nakon toga Zagorec i Klerisa, koja je tada drugi put bila u drugom stanju, odlučili su napustiti Hrvatsku i preseliti se u Beč, gdje je Zagorec od 2000. imao prijavljeno prebivalište . Uz sina Viktora, poveli su i Zagorčeva sina iz prvog braka Tomislava, s kojim je, činilo se, Klerisa bila u izuzetno dobrim odnosima. No, tada je hrvatsko pravosuđe protiv njega podignulo optužnicu zbog poznatog slučaja dragulji. Pravna bitka oko njegova izručenja iz Austrije trajala je od ožujka 2007. do listopada 2008. Već u ožujku 2009. nepravomoćno je osuđen, a u kolovozu 2010. i pravomoćno - na sedam godina zatvora.

U međuvremenu, Klerisa je početkom 2007. rodila kćer Niku, te je silom prilika postala glava obitelji Zagorec : Vladimir je na nju prepisao najveći dio svoje imovine, vodila je sve njegove tvrtke, vraćala kredite, kontaktirala s njegovim odvjetnicima i poslovnim suradnicima, posjećivala ga u zatvoru, brinula se za svoju djecu, ali i za njegova sina iz prvoga braka koji je nastavio studij u Beču...

Klerisa Zagorec je nakon burnog 7,5-godišnjeg braka, čini se, odlučila zatražiti rastavu. Ona, navodno, želi ostati u korektnim odnosima sa Zagorcem, ali joj zajednički život s njim više, očito, nije prihvatljiv. No, još nije poznato je li se atraktivna arhitektica zaljubila u nekog drugog ili više ne može podnijeti pritiske s raznih strana koje je svakodnevno doživljavala u braku. Pritom, nije nevažno spomenuti da se Zagorčeva golema imovina znatno “istopila” proteklih godina.

Dio imovine u RH (stan u ulici Pavla Hatzea, prostor u Ilici, vikendica u Njivicama) blokiran je, a hrvatske tvrtke slabo posluju s obzirom na to da gotovo ni jedan njihov projekt nije zaživio. Zemljišta kod Dubrovnika i na Hvaru nisu prenamijenjena u građevinska, gradnja garaže u Puli godinama stoji zbog arheološkog nalazišta, tvrtka HIKO nije dobila posao nadgledanja i prevencije požara, za Prebendarske vrtove navodno novi vlasnik nije isplatio cjelokupan kupoprodajni iznos...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. lipanj 2024 10:11