MUZIKA 360

BESPLATNO SKINITE OBRADU PJESME GRUPE „BOA" S LAŽNIM PREDIZBORNIM OBEĆANJIMA Sve što trebate znati i slušati, nalazi se ovdje

Pjesma napisana prije više od 30 godina, , danas, oplemenjena predizbornim citatima, zvuči poput najmračnijeg Orwellova proročanstva.

Napisavši pjesmu posve na početku svoje glazbene karijere, teško su Slavko Remenarić i Mladen Puljiz mogli predvidjeti da će stihovi “ Mi u odjelu, mi spretna braća, mi lake ruke, mi brze noge, ugovori mračnog lica“ kojima započinje pjesma „Milion“ grupe BOA, svoj posve novi, pa i „mračniji“ smisao dobiti u „slobodnoj“, demokratskoj, višestranačkoj Hrvatskoj.

Pjesmu su prije nekoliko godina obradili producenti Krešimir Tomec i Marc Grabber te su u studio pozvali splitskog rappera, člana grupe ST!!!lness Ivana Jurića – Yurija. To im je bila prva suradnja, a Yurij nije samo pjesmu otpjevao na svoj, zaseban način već ju je oplemenio i vlastitim, rapperskim stihovima.

Ova verzija pjesme „Milion – Nož u Leđa“ u upravo započetom, novom predizbornom ciklusu ponovo dobiva na aktualnosti. U novoj spirali olako dati obećanja, ova snimka podsjeća na prošle slične situacije, jer se u njoj nalazi poznati citat Ive Sanadera kako će, ako dobe izbore, pdv smanjiti s 22 na 20 posto. (danas je 25). A tu je i citat Zorana Milanovića kada komentira da su oni (SDP) tu da ljudi rade, da zarade, da se bore za svoje obitelji i da im država bude – sluga.

Trio koji je snimku objavio pod pseudonimom „Che Guerra“ je nakon ovog susreta, odlučio napraviti i cijeli album. Tako je krajem 2011 nastao projekt „Golem“ te cd pod nazivom „Trokut“. Osim obrade Boe, na albumu se nalazila i obrada Ramba Amadeusa, kao i citiranje davnog hita grupe Idoli "Maljčiki" ("Pesme se ore, opet bude te iz sna, fabričke zore, njima ne vidi se kraj. Plamena jutra, vidim dim iz dimnjaka, a sva ta đubrad opet kradu ti sutra").

Kao odgovor na probleme koji nas muče, grupa Golem nudi jednostavno rješenje: "Šakom u glavu" (obrada Ramba A.). Na drugim snimkama su na razne načine zastupljeni i ostali brojni hrvatski političari. Pa u citatima mogu čuti i Tito, Tuđman, Mesić, Josipović, Kosor, Kerum, Sanader, Milanović, I. Šuker…

I kao što je prošlo već preko 30 godina od famozne budućnosti iz Orwellova romana 1984, čini se da svoj puni smisao stihovi pjesme „Milion“ grupe BOA - poprimaju tek u danas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 19:21