SUMNJIVE GAŽE

AKTIVISTI OPTUŽUJU JENNIFERLOPEZ Zaradila 10 milijuna dolarapjevajući za lopove i diktatore!

Sumnjive gaže: u njenom slučaju nije riječ o neznanju nego o pohlepi, tvrde u organizaciji za ljudska prava

Pjevajući raznoraznim lopovima i diktatorima, Jennifer Lopez zaradila je više od 10 milijuna američkih dolara. Tako barem tvrdi američka organizacija za ljudska prava Human Rights Foundation (HRF). To je dodatno kompromitiralo američku glumicu i pjevačicu, koja je nedavno nastupila na rođendanu Gurbangulija Berdimuhamedova, predsjednika Turkmenistana, države koju je Human Rights Watch okarakterizirao kao jednu od najrepresivnijih država na svijetu. Nakon što je uslijedila prava salva kritika na njezin račun, Lopez se nespretno pokušala izvući preko svoga glasnogovornika, tvrdeći da nije imala pojma kakvo je stanje ljudskih prava u Turkmenistanu. Da je znala, kaže, nikada ne bi nastupila.

Međutim, HRF se bacio u istragu i iskopali još sličnih sumnjivih gaža koje je “neupućena” Lopez imala.

Ne može izbjeći kritike

- Lopez je obmanula svoje obožavatelje i publiku učestalo se družeći i zabavljajući neke od najgorih svjetskih nasilnika i njihovih sljedbenika. S obzirom na te činjenice, u njezinu slučaju nije riječ o neznanju, već o pohlepi - rekao je predsjednik HRF-a Thor Halvorssen.

HRF je tako Lopez nabio na nos nastupe koje je održala tijekom posljednje dvije godine, poput onog za uzbekistanskog tajkuna Azama Aslanova kojeg se sumnjiči za korupciju. Aslanov joj je navodno platio milijun dolara da pjeva na vjenčanju njegova sina, na kojem je jedan od uzvanika bio i čečenski diktator Ramzan Kadirov. Optužuju je da je pjevala i u Bjelorusiji u listopadu prošle godine, koju su ocijenili jedinom dikatorskom državom u Europi, te da je dogovorila gažu za rođendanski nastup Rusa Alexandera Yelkina. Ona je otkazana jer je Yelkin prije toga uhićen zbog pronevjere. Čak 1,4 milijuna dolara dobila je i za nastup također navodno vrlo korumpiranog ruskog oligarha Telmana Ismailova...

- Lopez ima svako pravo nastupati za koga god želi, ali teško da se može onda izvući na neupućenost kako bi izbjegla kritike - istaknuo je Halvorssen te dodao da je sve pozive da donira novac od svog koncerta u Turkmenistanu nekoj od humanitarnih udruga koje se bave zaštitom ljudskih prava Jennifer Lopez potpuno ignorirala.

Humanitarna nagrada

Da stvar bude gora, Lopez je prije šest godina dobila nagradu Amnesty Internationala zbog filma u kojem je glumila i producirala ga - “Bordertown” - a bavi se neriješenim ubojstvima žena u pograničnom meksičkom gradu Juárezu. I oni su je zbog nastupa u Turkmenistanu odmah prozvali, pa koliko god da se pravila neupućena ili ignorirala stvarnost, tako iskusna zvijezda poput nje ne može zanemariti važnost dobrog imidža, jer u konačnici on je itekako važan za dobru zaradu. Bez njega vas svakako neće angažirati za neku dobro plaćenu kampanju, zaobići će vas i angažmani za filmove, postat ćete društvena kuga koju više nitko ne poziva na ugledne manifestacije.

A kada je riječ o novcu, J. Lo. ova priča uopće nije trebala. Kao jedina američka glumica hispanskog podrijetla tri je puta ušla na listu najbolje plaćenih glumaca. Forbes ju je 2007.

uvrstio kao devetu najbogatiju ženu na svijetu, a “teška” je navodno 110 milijuna dolara.

Rođena je 24. srpnja u New Yorku. Otac joj je bio noćni čuvar, da bi poslije uspio dobiti posao kompjutorskog tehničara, a majka domaćica. Prvo vrijeme s roditeljima te dvije sestre živjela je u stančiću, no kasnije su uspjeli kupiti kuću, što se smatralo velikim dostignućem za jednu relativno siromašnu obitelj.

Bez najvećih nagrada

Kada je pohađala posljedni razred srednje škole, otkrila je glumu i prijavila se na audiciju za niskobudžetni film “My Little Girl”, u kojem je dobila malu ulogu. Unatoč svim predrasudama da ni jedna Latinoamerikanka ne može postati filmska zvijezda, Lopez je hrabro počela grabiti naprijed. Pažnju javnosti uspjela je privući komedijom “In Living Color” kao plesačica, a onda je počela nizati i glumačke angažmane. Godine 1999. izdala je i svoj prvi album “On the 6”. No unatoč 41 nominaciji, pa i onoj za Zlatni globus, najprestižnije nagrade nikada nije osvojila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 04:25