Fabio Crippa

 RONALD GORSIC Cropix
JUG SIGURAN

Oba hrvatska kluba na Final Fouru Eurokupa: Primorje na prepunoj Kantridi režiralo senzaciju

Spektakl! Što i kako drukčije opisati subotnju hrvatsku euro-vaterpolsku večer
Piše: Dean BauerObjavljeno: 27. travanj 2024. 22:13

PRIMORJE EB 15

VOULIAGMENI 9

(2:1, 5:4, 4:3, 4:1)

RIJEKA - Plivalište Zdravko Ćiro Kovačić. Gledatelja 500. Suci: Gomez (Španjolska) i Kun (Mađarska).

PRIMORJE EB: M. Čubranić, L. Babić 2, Kadivec, Tončinić 1, Brubnjak 2, Da. Brguljan 1, N. Čubranić 2, K. Babić, G. Burburan, Te Riele 2, Crippa 3, Paparić 2, Jurišić. TRENER: Igor Hinić.

VOULIAGMENI: Tzortzatos, Chalyvopoulos, Spachits 1, Kalegoropoulos 2, Konstantopoulos 1, Ubović, Papasifakis 1, Woodhead 1, Kastrinakis, Kapotsis 2, Kourouvanis 1, Chatzis, Andreadis. TRENER: Vladimri Vujasinović.

OSOBNE POGREŠKE: Primorje EB 9, Vouliagmeni 15. ŽUTI KARTON: trener Vujasinović (28). TREĆA OSOBNA POGREŠKA: Kastrinakis (26), Kourouvanis (28), K. Babić (29), Woodhead (29).

IGRAČ VIŠE: Primorje EB 9-14 (64%), Vouliagmeni 3-9 (33%).


CRVENA ZVEZDA 10

JUG AO 14

(2:4, 3:3, 1:3, 4:4)

BEOGRAD - Plivalište Crvene zvezde. Suci: Ohme (Njemačka) i Schwartz (Izrael).

CRVENA ZVEZDA: Mišović, Popović 1, Danković, Živković, Subotić, Gogov 3, Basara 1, Vukičević 2, Seman 3, Milojević, Ivanović. TRENER: Aleksandar Filipović.

JUG ADRIATIC OSIGURANJE: Popadić, Prkoča 1, Djerkovic 1, Lazić, Joković 1, Mozara 2, Daube 3 (1-1), Cabanas, Kržić 1, Burić 2 (1-1), Grgurević, Žuvela 3, Brzica. TRENER: Vjekoslav Kobešćak.

PETERCI: C. zvezda -, Jug Adriatic osiguranje 2-2.

OSOBNE POGREŠKE: C. zvezda 9, Jug Adriatic osiguranje 8.

IGRAČ VIŠE: C. zvezda 2-8 (25%), Jug Adriatic osiguranje 4-7 (57%).


Spektakl! Što i kako drukčije opisati subotnju hrvatsku euro-vaterpolsku večer no ovako, ali ipak s blagim naglaskom na riječku utakmicu. Jer ondje je mlađahno i nedovoljno još iskusno Primorje EB kreiralo senzaciju.

Podsjetimo, u prvoj utakmici četvrtfinala Eurokupa, grčki doprvak je svladao Primorje EB 14:9. Pet "komada" nije lako nadoknaditi, poglavito kada je s druge strane jedna puno iskusnija i vrlo kvalitetna momčad.

Riječani, međutim, nimalo dojmljeni suparnikom ili preplašeni velikom razlikom pogodaka iz Atene. Dapače, u Rijeci su prije utakmice najavljivali kako prvo idu pobijediti, pa sad ako im se ukaže prilika da to bude i s 5-6 golova... Ukazala im se, ali ne slučajno već su je isprovocirali. Sve četiri četvrtine su dobili domaćine, gradili prednost, gol po gol iz minute u minuti, ali time i povećavali decibele sa sjajno ispunjenih tribina na Kantridi. Shvatili su brzo ljudi da se "valja" nešto veliko i nesvakidašnje.

Prvo veće rezultatsko odvajanje zbilo se početkom treće četvrtine (8:5), ali Grci su jako brzo smanjili (8:7), samo ne i pokolebali domaćina. Ubacili su Hinićevi učenici u brzinu više, poveli 11:7 pred kraj treće čime su vidljivo uneseni nered i nervoza u grčke redova.

Šest minuta prije kraja, dostignut je zaostatak iz Atene, Luka Babić je s igračem više pogodio za 13:8, da bi dvije minute kasnije, talijanski Hrvat Fabio Crippa "podebljao" na 14:8. Vjera u čudo je razbuktana i više je nitko i ništa nije mogao ugasiti. Semir Spachits, rođeni Grk, ali bošnjačkog podrijetla smanjio je za Vouliagmeni na 14:9. Sada se gost spašavao, ali dokrajčio ga je Nizozemac u riječkim redovima, Kas Te Riele - 15:9.

Pljesak cijele Hrvatske za sjajne Riječane!

U Beogradu je pak Crvena zvezda opet ugašena "dubrovačkim šmrkovima". U Gružu je bilo 15:9 za jugaše, sada 14:10, "laganini". Zvezdaši osim što su utakmicu počeli s minusom od 6 golova, imali su minus i u bazenu. Za jednog igrača. Naime, u Dubrovniku je isključenje bez prava zamjene (brutalnost) zaradio Dušan Vasić, a to nosi kaznu i u drugoj utakmici. Za susret nisu mogli prijaviti 13, već 12 igrača od kojih su dvojica obvezno vratari. Makar, da su imali domaćini i 16 igrača na raspolaganju, ne bi im pomoglo. Prevelika je razlika u kvaliteti. Pred kraj prve dionice je bilo 4:1, a sredinom druge četvrtine i 7:3 za našeg predstavnika. Gotova priča!

Na završni turnir Eurokupa, uz naše klubove Primorje EB i Jug Adriatic osiguranje, plasirali su se još španjolski Sabadell i berlinski Spandau 04.

U uzvratu je Sabadell doma svladao Steauu 7:6, nakon pobjede 6:5 u Bukureštu, dok je Spandau 04 i drugi put pobijedio Savonu. Nakon 11:10 u Italiji, sada je Spandau 04 pobijedio 12:10 uz 2 gola našeg centra Matea Ćuka za Nijemce. Final Four će se odigrati 17. i 18. svibnja, a grad još nije određen.

Linker
27. travanj 2024 22:17