GREG BAKER Afp
‘UKAZANJE‘ U TOKIJU

Komunistički lider se neočekivano ‘pojavio‘ na Igrama u Tokiju, je li taj potez bio odgovor Amerikanki?!

Nekadašnji najveći sin Kine, komunistički lider i vladar Mao Ze Dong, neočekivano se ukazao na OI
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 03. kolovoz 2021. 10:35

Zlatne sprinterke u biciklizmu na stazi, Bao Shanju i Zhong Tianshi, pojavile su se na ceremoniji s istaknutim bedževima Mao Ze Donga, koji je 1949. godine proglasio stvaranje Narodne Republike Kine, a očito je živ u sjećanjima Kineza 45 godina nakon svoje smrti. Samo dan ranije je američka bacačica kugle Raven Saunders prekrižila ručne zglobove, dok se svirala kineska himna u čast pobjednici Gong Lijiao.

- To je raskrižje na kojem se sreću svi potlačeni ljudi – Saunders je objasnila što je htjela poručiti.

Američki olimpijski odbor ne smatra da je time prekršila bilo kakvo pravilo i neće biti sankcija za Saunders, koja je Afroamerikanka i homoseksualka.

image
PHOTO KISHIMOTO Dppi Via Afp

- Kad sam na bacalištu želim pokazati mladim ljudima da bez obzira u koliko te kutija pokušavaju ugurati, opet možete biti vi i možete to prihvatiti.

Jesu li Kineskinje revitalizacijom znački s Maovim likom, odgovorile Saunders, morat će objasniti Kineski olimpijski odbor. Kad je Mao krenuo u kulturnu revoluciju 60-ih godina prošlog stoljeća, značke s njegovim likom nosili su svi Kinezi, a ubrzo su postale „must have“ simbol za sakupljače sa Zapada.

image
PHOTO KISHIMOTO Dppi Via Afp

Trenutni šef kineske komunističke partije Xi Jinping veliki je zagovornik Maove ostavštine. Čak je 1. srpnja na trgu Tiananmen obukao prepoznatljivu sivu jaketu, identičnu onoj koju je nosio Mao Ze Dong.

Linker
21. svibanj 2024 14:40