Zlatko Kumrić

 DAMIR SENCAR/AFP/PROFIMEDIA
EUROPSKO PRVENSTVO U JUDU

Zlatko Kumrić završio na petom mjestu: ‘Nisam dobro odradio borbu za broncu, ne treniramo da bismo biti peti‘

Zlatko od naših dečki ima i najveće šanse za vidjeti Pariz i Olimpijske igre
Piše: Dean BauerObjavljeno: 27. travanj 2024. 19:18

Ipak nije svaki dan petak. Mislimo, na petak poput minulog judaškog u Areni na Europskom prvenstvu, dana koji nam je podario dvije medalje. Ovog puta bila je borba za jednu, za broncu, ali nažalost za sve je kriv loš odabir guma! One Pirelli su se pokazale boljima za "vožnju" hrvatskim tatamijem.

Naime, tako se preziva suparnik našeg Zlatka Kumrića u borbi za broncu do 100 kg, Talijan Gennaro Pirelli. Prekojadranski je susjed, ali "susjed" našem Zlatku i na svjetskoj rang-ljestvici (Pirelli 26., Z. Kumrić 27.), slavio s 2-0. Dva uspješna bacanja i ode medalja na Apenine.

- Nije ovo bilo s moje strane dobro odrađeno. Ne za dobiti ovakvog borca. On je borac koji meni baš ne paše i to treba rješavati na neki drugi način, a ne ovako i to se vidjelo - iskreno će Zlatko Kumrić nakon borbe, na kraju dana u kojem je doista imao sjajne borbe.

- Dobro, rezultatski gledano, suparnici koje sam bio dobio jesu bolje rangirani. Adamian me je pobijedio dosad dvaput, a Korrel jedno 7-8 puta barem. Pirelli je dobar, pa i klasan borac iako to medaljama još ne pokazuje. Evo, sada je dakle osvojio europsku broncu, ali nema medalja svjetskih kao Korell i Adamian, ali polako. Koliko god je bio dobar dan, na kraju njega je što... Peto mjesto - bolno će iskreno Zlatko.

- Ne treniramo za takvo što, iako ne podcjenjujem, međutim činjenica je da treniramo za nešto drugo. Možda je to lijepo ovako sa strane, ali nama ne.

image

Gennaro Pirelli i Zlatko Kumrić

DAMIR SENCAR/AFP/PROFIMEDIA

Šteta da nije bilo kolajne jer bi to ponudilo još jednu zgodnu "crticu". Ova subota, 27. travnja je točno 11 godina i 1 dan od trenutka kada je Tomislav Marjanović, današnji Zlatkov trener, u Budimpešti 2013. osvojio srebro, ali u kategoriji do 81 kg. Zlatko Kumrić nam je objektivno bio i ponajveći adut među muškarcima na ovom Europskom prvenstvu, pa stoga i nije za čuditi njegov ulazak u finalni blok, u borbu za kolajnu.

Konačno, Zlatko od naših dečki ima i najveće šanse za vidjeti Pariz i Olimpijske igre. Prije euro-smotre u Areni bio je na 27. mjestu svjetske rang-liste, itekako u igri za Igre. Nikako ne valja zanemariti da do Pariza još postoje dva Grand Prixa i Svjetsko prvenstvo u Abu Dhabiju za malo manje od mjesec dana (19. do 24. svibnja).

No, Zlatka u Zagrebu nije "mazio" ždrijeb, pa je stoga postojao lagani oprez. Prvo kolo nije bio problem. S druge strane Latvijac Maksims Duinovs. Brzo ga je Zlatko "nakrcao" s 2 kazne, da bi bacanjem riješilo 1. kolo, ali onda... Slijedio mu je aktualni svjetski prvak, 7. na svijetu, opasan Rus koji se nadmeće dakako bez nacionalnih obilježja, Arman Adamian. Njega je Zlatko Kumrić, sada on pod opterećenjem 2 kazne, uspio svladati wazarijem i sačuvati tu prednost do kraja borbe unatoč pravoj ofenzivi Adamiana. Štoviše, Adamian je čak i uspio baciti Zlatka Kumrića, ali sekundu prekasno, borba je već završila, te je Zlatko Kumrić tog trenutka izborio četvrtfinale.

U četvrtzavršnici, nakon poprilično iscrpljujuće borbe u nadmetanju za tzv. zlatni bod, wazarijem je Zlatko izborio borbu za medalju. Naime, plasman u polufinale jamči minimalno dvije borbe za kolajnu. Jedino što ga je u polufinalu čekao još jedan tvrd orah u vidu Gruzijca (što je u europskom judu uvijek malo loša karma), Giorgija Sulamanidzea. Spomenuti je naime u Zagreb stigao kao br. 1 na svjetskoj rang-listi. Imati u sat vremena razlike svjetskog prvaka, pa onda i broj 1, nije baš osmijeh sreće.

Nakon okvirno minutu i pol borbe, te nakon jednog bacanja (wazari) i vodstva 1-0 za Gruzijca, Sulamanidze je zatražio liječničku pomoć, poradi zaustavljanja krvarenja brade. Taj je prekid istinski dugo trajao, oko 5 minuta. Svakako ne najbolja opcija čak i za onog tko čeka saniranje suparnika jer obojica su se solidno "ohladila". Jedino, što se Gruzijac sa zavojima koji su povezivali vrat i bradu, vratio očigledno "vruć". Ipponom je nadmudrio našeg Zlatka. Gruzijcu za finale, dok je Zlatka poslao u borbu za brončanu medalju.

Opet, ovdje ne završava put Zlatka Kumrića u pokušaju "hvatanja" OI u Parizu.

- Imamo za tri tjedna SP, ali prije toga još turnire jake u Astani i Dušanbeu. Koliko mi fali? Negdje otprilike 700 do 1000 bodova, a pojednostavljeno, trebale bi i dvije medalje ili jedna "veća", mislim zlatna. Recimo, svjetsko zlato je 2000 bodova. U biti, ondje se čak i na prolazak dva kola može zaraditi puno bodova - zaključio je Zlatko Kumrić.

Linker
27. travanj 2024 19:22