JAVIER SORIANO Afp
DAVALI SU MU TEK 3% ŠANSI

Potpuno neočekivani ‘Bolt‘: Evo tko je potpuni autsajder koji je u Tokiju okrenuo sprint naglavačke

26-godišnji talijanski sprinter iznenađujući je olimpijski pobjednik na ‘stotki‘...
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 03. kolovoz 2021. 09:22

Jučer je bio Usain Bolt, danas je Lamont Marcell Jacobs, a između jučer i danas vjerojatno nitko njih dvojicu ne bi povezao u istu rečenicu. Ali nakon Bolta u Pekingu 2008., Bolta u Londonu 2012. i Bolta u Riju 2016. “stotka” je u rukama Talijana. Ako vam do nedjelje i spektakularne atletske večeri u Tokiju njegovo ime nije značilo puno, uz uvjet da ste ga uopće znali, ili ga još niste uspjeli zapamti, ne zamjerajte si. Niste baš potpuni sportski analfabet kako bi se na prvu moglo zaključiti.

Velika talijanska noć

Marcellu Jacobsu kladioničari su davali tek 3% šansi za pobjedu u finalu Tokija, navodi The Guardian, ali to i ne čudi kad se zna da je uoči dolaska u Japan samo dvaput u životu trčao ispod 10 sekundi, na mitingu u Savoni u svibnju (9.95) i na Dijamantnoj ligi u Monacu (9.99).

image
JAVIER SORIANO Afp

Prije kvalifikacijskih utrka u Tokiju nije bio ni među 10 najbržih ove godine. A onda je najprije u polufinalu s 9.84 za dvije stotinke popravio europski rekord, a dva i pol sata kasnije u finalu biti još brži i s 9.80 ostavio sve iza sebe.

Bila je to velika talijanska noć u Tokiju, netom prije Jacobsa zlato u skoku u vis osvojio je Gianmarco Tamberi, odnosno podijelio ga s Barshimom i tako dodao još malo vatre u srce talijanskog sprintera…

- Vidio sam kako je završio natjecanje i pomislio “ako je on mogao osvojiti zlato, mogu i ja”.
Upravo je u zagrljaju Tamberija završio čim je prošao ciljnu crtu, dvojica koja u nedjelju nisu bili favoriti, dvojica koja su osvojila najviše što se može.

image
Lamont Jacobs prolazi ciljem ispred Akanija Simbinea i Freda Kerleyja
ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

Tko je uopće 26-godišnjak koji je u nedjelju sprint okrenuo naglavačke?

Ime će odmah sugerirati vezu s Amerikom, a ne s Italijom, ali ovaj je 26-godišnjak u potpunosti “talijanski sportski proizvod”. Rođen je, doduše, u SAD-u, u El Pasu, ali samo je prvih nekoliko mjeseci proveo na američkom kontinentu. Otac mu je američki marinac, a majka Talijanka i kad je otac dobio premještaj u Južnu Koreju, s majkom se preselio u Italiju i nakon toga više nije imao nikakvu vezu s ocem. Do prije godinu dana...

- Cijeli sam život bio bez oca i kad bi me ljudi pitali “tko ti je otac” odgovarao sam samo “ne znam, ne znam”.

Znao je samo ime, isto kao njegovo Marcell Jacobs, a navodno ga je njegov mentalni trener potaknuo da se pokuša povezati s njim. Otac živi u Dallasu, nisu se sreli, ali su počeli razgovarati…

- Za mene je to bilo iznimno bitno i pomoglo mi je da u Tokio dođem mentalno jak. Poslao mi je i poruku prije finala “ti to možeš, mi smo uz tebe”.

Ponovno povezivanje s ocem bez kojeg je živio 25 godina bilo je najzanimljiviji dio, ali ipak samo dio priče vezane uz “mentalno jačanje”.

- Jako, jako puno sam radio na tome jer mi ranije noge nisu dobro radile u najvažnijim trenucima, a sad je to sasvim drukčije.

Nakon nedjelje sve će biti drukčije u njegovom životu. Hej, pa ipak je on taj koji je na tronu naslijedio Bolta…

- Mogu se prisjetiti svake njegove utrke jer sam sve gledao. Nevjerojatno je da sam ja danas tu gdje je on bio.

Ali niti jednog trenutka se nije ni pokušao usporediti s legendarnim prethodnikom.

- On je bio lice cijelog sporta, sporta koji je on promijenio zauvijek. Ja sam samo osvojio olimpijsku medalju, ne mogu se uspoređivati s njim.

Borite se za svoje snove

Bolt mu nikad nije bio ni uzor, ali to i nije čudno s obzirom na to da je u atletici koju trenira od desete godine prvo snove planirao ostvariti u skoku u dalj i do prije koju godinu bio je poznat prvenstveno kao dobar daljaš koji skače preko osam metara.

- Na zidu svoje sobe imao samo stranicu s čuvenom reklamom Carla Lewisa u štiklama, ali moj pravi uzor dok sam bio mlađi bio je talijanski atletičar Andrew Howe, koji je kao i ja bio miješane rase, pola Amerikanac, pola Talijan. S njim sam se doista mogao identificirati.

Njegova djeca, a otac je troje, neće morati tražiti uzore izvan obitelji…

- Reći ću im da se moraju boriti za svoje snove, ja sam kao dijete sanjao osvajanje olimpijske medalje i sad…

Sad ima zlatnu. I naslijedio je Bolta. Ili kako je poentirao Andy Bull iz The Guardiana: “Sada je prvi šampion nove ere sport. A ako izgleda malo obično u usporedbi sa starim? Pa tko ne izgleda.”

Linker
01. svibanj 2024 07:16