U bivšoj klaonici na adresi Heinzelova 64-66 u Zagrebu, čiji su zidovi danas oslikani šarenim grafitima, prošle je godine otvorena Banka hrane. Obilazimo prostor u čijim su halama na golemim paletama složene kutije s osnovnim prehrambenim i drugim namirnicama, dok volonteri u crvenim prslucima dijele pakete korisnicima koji čekaju u redu. Djeca strpljivo čekaju u automobilima, dok oni stariji sramežljivo zahvaljuju na pomoći koja im znači preživljavanje. Banka hrane je, uz pučke kuhinje, središte borbe protiv siromaštva i bacanja hrane u Zagrebu. Ovaj, nekada zapušten prostor, preobražen je u simbol solidarnosti i zajedništva.
Dok pratimo proces podjele paketa i razgovaramo s prisutnima, postaje jasno da ovo mjesto nije samo skladište hrane – to je skladište nade, gdje svaka donacija, pa i ona najmanja, mijenja nečiji život.
- Banka hrane Crvenog križa Zagreb zamišljena je kao centralno mjesto za organizirano prikupljanje, skladištenje i distribuciju donirane hrane. Njena svrha je povezati donatore, posrednike i krajnje korisnike kako bi se povećala količina donacija, smanjio otpad hrane i unaprijedila prehrambena sigurnost socijalno ugroženih skupina stanovništva Zagreba – priča nam Nikolina Gotal iz Crvenog križa.
Korisnici Banke hrane, odnosno Socijalnog dućana, su osobe s mjesečnim primanjima ispod 300 eura, odnosno 250 eura po članu kućanstva.
- Također, korisnici Centra za socijalnu skrb s pravom na zajamčenu minimalnu naknadu mogu ostvariti pravo na usluge Banke hrane. Važno je naglasiti da korisnici mogu koristiti samo jednu vrstu takve socijalne usluge, primjerice ili Banku hrane odnosno Socijalni dućan ili pučku kuhinju – govori Gotal.
Osnovne prehrambene namirnice
Crveni križ Zagreb putem svog Socijalnog dućana brine za 800-tinjak korisnika različite dobi, od mlađih do starijih, uključujući brojne umirovljenike.
- Oni su često žrtve životnih neprilika koje su ih dovele do situacije u kojoj trebaju pomoć. Osim prehrambenih i higijenskih potrepština, pružamo im i psihosocijalnu podršku, što je ključan aspekt našeg rada – nastavlja.
Banku hrane prosječno posjećuje 20-ak korisnika dnevno, a svaki od njih dobiva paket hrane na mjesečnoj bazi. Paketi se sastoje od dugotrajnih konzerviranih proizvoda i osnovnih prehrambenih namirnica kao što su brašno, sol, šećer, ulje i slično.
- Ovisno o donacijama toga dana, pakete popunjavamo ostalim kratkotrajnim proizvodima pred istekom roka trajanja kao što su povrće, voće, meso, riba, mliječni proizvodi, kruh i slično – kaže nam Gotal.
Ističe kako se u Europi godišnje baci 88 milijuna tona hrane, najviše u domaćinstvima, dok je istovremeno četvrtina građana izložena riziku od siromaštva. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj se godišnje baci približno 400 tisuća tona zdravstveno ispravne hrane, odnosno 75 kilograma po osobi, od čega je veliki dio ispravna hrana. Banka hrane, između ostalog, djeluje upravo kako bi ispravila barem dio te nesretne statistike. Udružuju se s trgovačkim lancima, tvrtkama i građanima kako hrana ne bi propala, već otišla u ruke onih kojima je potrebna.
- Banke hrane postoje i u drugim zemljama Europe, njih čak 30. Banka hrane Crvenog križa Zagreb prva je i najveća u Hrvatskoj što je čini primjerom dobre prakse, a u proteklih godinu dana otvorene su Banke hrane u još osam hrvatskih županija (Karlovačka, Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska, Međimurska, Osječko-baranjska, Požeško-slavonska, Virovitičko-podravska, Vukovarsko-srijemska) – priča nam Gotal.
Stvari koje nedostaju
Otkako se otvorila zagrebačka Banka hrane, u njoj se konstantno radi na poboljšanju kvalitete logistike, ali i korisničkog iskustva.
- Kroz projekt „Infrastrukturno opremanje GDCK Zagreb“ nabavili smo tri dostavna vozila koja omogućuju efikasnije prikupljanje i distribuciju hrane od donatora poput trgovačkih lanaca i proizvođača do Banke hrane, a zatim krajnjim korisnicima te dva radna stroja kako bi infrastrukturno bili još snažniji. Uz postojeće skladište od 352 m2 i rashladnu komoru od 25 m2, ova investicija je zaokružila kapacitet našeg distributivno-logističkog centra – govori.
Dalje nam priča kako su najtraženiji već spomenuti osnovni prehrambeni proizvodi dugog roka trajanja koji se korisnicima dijele svakodnevno, poput brašna, ulja, šećera, soli, riže i tjestenine te higijenske potrepštine, osobito za higijenski proizvodi za bebe i hrana za bebe.
- Donatori, odnosno trgovački lanci, se najmanje odlučuju donirati te vrste proizvoda, a najčešće doniraju svježe proizvode poput povrća, voća, mesa, mliječnih proizvoda i sl. koji su pred istekom roka. Osnovnih dugotrajnih prehrambenih namirnica i higijenskih potrepština uvijek nedostaje i najmanje su zastupljeni u donacijama, iako su najpotrebniji i ključni za svakodnevnu podjelu – kaže Gotal.
I sami korisnici ističu koliko su im važni upravo ti osnovni artikli.
- Stoga apeliramo na potencijalne donatore da doniraju upravo njih. Želimo našim korisnicima omogućiti da dobiju najkvalitetniji mogući paket s dostatnim nutritivnim vrijednostima za mjesec dana – priča nam.
Slatko za najmlađe
U vrijeme kad smo obilazili Banku hrane, uz regularne su se pakete dijelili i oni koje je donirala Podravka, u suradnji sa svojim ambasadorom Lukom Modrićem.
- Puno nam znači ta donacija, osobito zato što su nam donirali upravo dugotrajne prehrambene proizvode. Uz konzervirane i dugotrajne namirnice, ove godine donirali su i razne slatke proizvode koji će u ovo blagdansko vrijeme posebno razveseliti 150 naših najmlađih korisnika. Od 800 korisnika koje imamo, njih 150 je mlađe od 18 godina. Osim što su donirali hranu, djelatnici Podravke velikodušno su volontirali u našem Logističkom centru, neumorno pakirajući bogate pakete i dijeleći ih našim korisnicima, na čemu im posebno zahvaljujemo – rekla je Gotal.
U Europi i svijetu, pa i u Hrvatskoj, sve je razvijenija svijest o problematici vezanoj za otpad od hrane i neracionalnom trošenju resursa za proizvodnju hrane, posebice jer nije riječ samo o okolišnom, već i o pitanju socijalno-ekonomske i etičke prirode.
- Aktivnosti u sprječavanju nastanka otpada od hrane trebale bi biti primarno usmjerene na izvor nastanka viška hrane, a to je u svakoj fazi lanca opskrbe, od proizvodnje, prerade, distribucije do konzumacije. Banka hrane ne koriste samo krajnjim korisnicima nego i širem društvu. One pridonose smanjenju otpada hrane, štite okoliš i ostvaruju materijalne uštede, što omogućuje financiranje drugih potreba – kaže Gotal.
Donacije primaju svakodnevno
A svatko od nas može biti dio te pozitivne promjene.
- Građani mogu donirati prehrambene proizvode i higijenske potrepštine u Banku hrane odnosno Socijalni dućan u Heinzelovoj ulici 64, radnim danima od 7:30 do 15:30 sati. Donirati se mogu neoštećene namirnice s valjanim rokom trajanja, nekorištene higijenske potrepštine i hrana koja nije termički obrađena. Posebno su dobrodošle donacije osnovnih prehrambenih proizvoda, konzerviranih proizvoda i proizvoda s dugim rokom trajanja te artikala za bebe – kaže.
Također, apeliraju na građane da ne bacaju hranu, već da je doniraju potrebitima.
- Više polovice građana ne razlikuje oznaku upotrijebiti do‘ i ‘najbolje upotrijebiti do‘ pa zbog toga na godinu u otpadu nepotrebno završi zdravstveno ispravna hrana. Podsjećamo da hrana s oznakom ‘najbolje upotrijebiti do‘ može biti sigurna za konzumaciju i nakon isteka roka, dok se hrana s oznakom ‘upotrijebiti do‘ ne smije koristiti nakon isteka tog roka. Doniranje hrane pred istekom roka trajanja oslobođeno je PDV-a, pa pozivamo trgovačke lance i proizvođače koji još nisu da se uključe u ovu plemenitu inicijativu – priča Gotal.
Ističe još jednu hvalevrijednu akciju koju Crvenom križu provode već četiri godine. Ime joj je Adventski kalendar, a provodi se u suradnji s odgojno obrazovnim ustanovama Grada Zagreba (osnovne i srednje škole te fakulteti) te poduzećima, a ove godine čak 124 subjekta sudjeluje u akciji.
- Cilj je prikupiti prehrambene i higijenske proizvode kroz razdoblje trajanja adventa. Akcija se provodi na način da se svaki dan u četiri tjedna adventa prikuplja jedan proizvod (npr. u ponedjeljak brašno, u utorak šamponi, u srijedu sol, itd.). Kada se proizvodi prikupe, dostavljaju se u naš Logistički centar gdje se sortiraju, pregledavaju, važu i zatim skladište. Ova akcija je iznimno važna jer s prikupljenim proizvodima slažemo pakete za naše korisnike narednih nekoliko mjeseci. Također, kroz akciju se i prikupljaju pisma podrške gdje se tu većinom radi o djeci koja nešto nacrtaju ili napišu u znak podrške onima u potrebi. Takva pisma posebno obraduju naše korisnike. Sve više školaraca, studenata i poduzeća prepoznaje odgovornost i značenje doniranja i to nas iznimno raduje. Advent je pri kraju, a sve ustanove i poduzeća koja već nisu, pozivamo da se pridruže i sljedeće godine – govori Gotal, dodajući da su namirnice donirale i neke političke stranke, čiji su članovi, umjesto božićnih domjenaka, tombola i slično, odlučili novac uložiti kako bi pomogli svojim sugrađanima u potrebi.
Potrebe su, govori, velike. Puno je građana na rubu siromaštva, a ovakvim činom svatko može pomoći pojedincima i obiteljima slabijeg imovinskog stanja.
- Vaša donacija nije samo pomoć onima u potrebi – ona smanjuje otpad hrane i doprinosi zajednici. Stoga pozivamo građane, ako imaju mogućnosti i nisu s one strane da i sami ne mogu namiriti osnovne životne potrebe, da doniraju ono što mogu i koliko mogu. U vrijeme blagdana, kada svi težimo činiti dobro, vaše donacije mogu unijeti svjetlost u živote ljudi na rubu siromaštva. Sreća dolazi iz onoga što dajemo, a ne iz onoga što primamo. Pridružite se našoj misiji i pomozite onima kojima je to najpotrebnije – poziva.
Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Podravke.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....