ANTONIN THUILLIER Afp
PIŠE: DRAŽEN KRUŠELJ

Tihi dečko iz Šubićeve ulice postao je Dalićeva ‘pustinjska lisica‘, a na povjerenju se zahvalio na poseban način

Ponovno je momčadi dobacio dva gola u formi pojasa za spašavanje dok se voda penjala prema grlu
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 28. studeni 2022. 16:34

Možemo li nakon svega zaključiti da je Andrej Kramarić bio taj tip koji je Kanadi pokazao što znači "ef word", uklizavanjem na presici engleski novinar nastavio je razvlačiti tabloidni hit iz proteklih dana preko leđa Johna Herdmana.

47-godišnjak je slegnuo ramenima i napravio se nevješt. "Valjda možete", odgovorio je, "iako u prvih dvadeset minuta utakmice baš i nisam stekao dojam da je moja izjava posebno motivirala hrvatske igrače..."

Andrej Kramarić je netipičan nogometaš: dečka iz zagrebačke Šubićeve ulice lakše je zamisliti kako team menadžerici Ivi Olivari na ulazu u hotel izgovara "kisdihand milostiva", nego kako se suparničkom golmanu unosi u lice s obećanjem da će mu je***i sve po spisku jer je, eto, tamo negdje njegov trener bubnuo glupost. Prostačenje nije njegov način, iako će se na terenu svojski potruditi da tu sitnu neizrečenu vulgarnost pretoči u stvarnost.

Prvi put dva gola ljevicom

Milan Borjan može posvjedočiti kako to izgleda. Kanadski Kninjanin, koji je u našem slengu zaživio kao "kaninđa", u nedjelju je progutao dva gorka Andrejeva aspirina, a trećeg je ispljunuo uz pomoć tehnologije koja je utvrdila da se strijelac nalazio u zaleđu. Strijelac kojeg smo dan uoči utakmice izgurali iz sastava.

image
DENIS LOVROVIC Afp

Nakon nedokuhane partije protiv Maroka, navijači i reporteri unisono su pogurali Kramarića prema klupi za pričuvne igrače. Na poziciji središnjeg napadača ponovno je ostao komunikacijski odsječen, u ilegali, poput izviđača koji se šulja duboko iza neprijateljskih linija, a od takvog igrača Dalić ne može imati koristi protiv tvrdih stopera koji ulaze u kost. Kramarić je na povjerenju zahvalio na poseban način - s dva gola ljevicom. U 284 Kramarićeve utakmice iz Sofascore baze, koja ga prati od početka sezone 2015./16., nema niti jedne slične ovoj predstavi odigranoj protiv Kanade. Prvi put je Hoffenheimov top-golgeter postigao dva gola ljevicom. Nije da mu ona inače služi samo za ulazak u autobus. Kramarić mrežu trese s obje noge, ali s druge strane nije rođeni ambidekster poput Ivana Perišića, kod kojeg praktično nema razlike u kvaliteti udarca ljevicom i desnicom.

Ako se kolebao oko Kramarićeve minutaže i uloge na terenu, Zlatko Dalić je na onih nekoliko zatvorenih treninga shvatio da je 31-godišnjak na okupljanje došao u odličnoj formi. Čim je utrčao na terene u Rijadu, začinio je "generalku" za SP dobrim otvaranjima, dodavanjima koja su igru činila prirodnom i tečnijom. Zabio je i jedini gol u test-dvoboju sa Saudijskom Arabijom.

image
UWE ANSPACH Dpa Picture-alliance Via Afp

Da bi mu mogla odgovarati klima Arapskog poluotoka, Andrej je pokazao još proljetos tijekom studijskog putovanja nacionalne momčadi ovdje u Dohi. Bio je najistaknutiji pojedinac "vatrenih" u utakmicama sa Slovenijom (strijelac u 1-1 remiju) i Bugarskom (još jednom strijelac, sada u 2-1 pobjedi). Priču je nastavio golom Saudijskoj Arabiji, zatim uzeo kratki predah protiv Maroka na Al Baytu gdje su rani termin i neprirodna žega razbili bioritam igračima, no u idealnim uvjetima impresivnog Khalifa stadiona brzo se vratio na svoje. Govorimo o već pet golova na ovom meridijanu, Kramarić se sve sigurnije brendira u Dalićevu "pustinjsku lisicu". I to pred očima brojnih šeika koji su preko nogometa krenuli otvarati Bliski istok prema svijetu. Budući da ne mogu baš svi imati klubove igračke u Parizu ili Manchesteru, neki će se morati zadovoljiti kupovinom europskih top strijelaca u zenitu karijere.

S navršenom 31 godinom Kramarić još nije član tog kluba i neće tako skoro postati, jer upravo se upisao u klub dvostrukih strijelaca na Mundijalu. Taj podatak, a još više generalna statistika (22 gola za Hrvatsku i konzistentan učinak u dresu njemačkog kluba već osmu sezonu) mogli bi ga promovirati u kandidata za veći i ambiciozniji klub.

"Ef word" demonstracija

"Dao je puno važnih i lijepih golova za reprezentaciju otkako sam izbornik. Sada je i zreliji, ne opterećuju ga više mušice, hoće li igrati 15 centimetara više lijevo ili ipak desno", priznao je Dalić da u Kramariću prepoznaje posebnog igrača s darom za spasilačke misije.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Jer s Kramarićeva dva gola Ukrajincima u razigravanju za SP u Rusiji počeo je iznimno plodan Dalićev izbornički mandat. Pet godina kasnije svoj novi "double" Kramarić je momčadi ponovno dobacio u formi pojasa za spašavanje dok se voda penjala prema grlu. Odradio je to elegantno, na finjaka, šmekerski, premda je suparnik napustio teren s osjećajem da je upravo bio izložen "ef word" demonstraciji...

Linker
06. svibanj 2024 16:11