AFP
ZVIJEZDA STRADALA

Ovog puta ipak nije glumio! Neymar je ponovno završio u suzama, Srbi su ga izudarali sa svih strana

Član PSG-a našao se na meti suparnika, kao što je to bilo i na prethodnim turnirima
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 25. studeni 2022. 23:41

Neymar je bio vidno emotivan nakon što je napustio teren, zaplakao je na klupi. Očekivane suze, jer nije mu prvi put. Nakon izlaska zbog ozljede gležnja protiv Srbije vratio se strah. Neki “deja vu” svega doživljenog. Brazilska liječnička služba dodatno će procijeniti ozljedu, uz skeniranje kako bi se potvrdio opseg posljednjeg udarca u Neymarov gležanj. Neslužbene vijesti govore da će sigurno propustiti sljedeću utakmicu sa Švicarskom, a postoji realna mogućnost da više neće uopće igrati u skupini.

Na temelju igračevih reakcija i posebno oteklina koje su uslijedile, vijesti nisu dobre za njega i reprezentaciju, jer Brazil želi osvojiti svoje prvo svjetsko prvenstvo nakon 20 godina. Brazilski izbornik Tite ipak je bio optimističan. Dapače, Tite je inzistirao:

- Neymar će igrati u nastavku Svjetskog prvenstva. Mogu biti apsolutno siguran da će igrati!

Težina statusa

Neymar ovog puta nije glumio, pao je na izložen napadu koji mu je ozlijedio desni gležanj. Pretrpio je devet prekršaja tijekom utakmice sa Srbijom, više od bilo kojeg igrača u prvom kolu katarskog SP-a. Osjetio je svu težinu zvjezdanog statusa, Neymar je bio očekivana meta. Zato je i bojazan veća, jer Neymar nije “običan igrač”, na njegovom potezu gradi se ambiciozni Brazil. Ali, ozljede nisu strana pojava u njegovoj karijeri. Štoviše, sva tri SP-a na kojima je igrao, od Brazila 2014. do Katara, Neymar ima problema s ozljedama. Zbog toga je golemi strah od već viđenog.

image
AFP

Daj Bože zdravlja, poruka je s kojom sportaši započinju svaki svoj radni dan, a Neymar posebno. Strah od ozljede za Neymara je noćna mora nakon svega što je prošao u karijeri. Svjetsko prvenstvo 2014. u njegovoj rodnoj zemlji uništeno je ozljedom leđa, a četiri godine kasnije u Rusiju došao je nakon tri mjeseca liječenja ozljede i velike neizvjesnosti hoće li uopće nastupiti na Svjetskom prvenstvu.

Selecao je u Katar stigao kao jedan od favorita, mnogi su nagovijestili da će Neymar konačno ukrasti show Lionelu Messiju i konkurentima. Ali, otvarajući dvoboj sa Srbijom vratio je slike osam godina unatrag.

image
AFP

U dvoboju s Kolumbijom, u četvrtfinalu SP-a 2014. godine, doživio je Neymar tešku ozljedu leđa. Tijekom žestokog susreta južnoameričkih rivala, Juan Zuniga zabio je koljeno u leđa tada 22-godišnjeg napadača. Kolumbijac je prošao nekažnjeno, a Neymar je napustio igru u 88. minuti.

Brazil je dobio 2:1, plasirao se u polufinale, ali Neymar je završio svoj nastup na tom SP-u. Srećom po njega, nije sudjelovao u povijesnom debaklu kontra Nijemaca (1:7), ali dijagnosticirana mu je slomljena kost u leđima nakon Zunigina brutalnog starta. Brazil je izgubio polufinale, zatim i utakmicu za treće mjesto od Nizozemske (0:3). Na travnjak se vratio nekoliko mjeseci kasnije u dresu Barcelone na početku sezone 2014/2015. Ali, pamti Neymar koliko su teški bili dani tog ljeta prije osam godina, jer udarac Zunige mogao mu je završiti karijeru...

Prijetila paraliza

- Ozljeda je bila moj najgori trenutak zbog cijelog tjedna kojeg sam tada prošao. Samo sam plakao kod kuće. Gledao bih svoju mamu, svog tatu, kako plaču. Svi su bili jako tužni. Moji prijatelji, obitelj - objasnio je kasnije Neymar.

- Sjećam se da sam imao glavu na tlu, a moj suigrač Marcelo je govorio “dovedite liječnike”. Rekao sam mu “ne, ne, želim igrati.” Htio sam zabiti gol. Ali nisam mogao podići noge. Nisam mogao uopće pomaknuti noge. Liječnik me izveo van i počeo sam plakati. Bilo je jako bolno i nisam ništa osjećao. Nisam osjećao noge, pa sam otišao u stadionsku bolnicu. Napravio sam pretrage i rekli su mi “imamo dvije vijesti, jednu dobru i jednu lošu”. Ja sam rekao “daj prvo lošu”. Liječnik mi je kazao “ne možeš dalje igrati Svjetsko prvenstvo, gotovo je za tebe”. Pitao sam ga “koja je dobra vijest”. ‘Liječnik je odgovorio “dobra je što ćeš poslije moći hodati, jer je udarac srećom otišao dva centimetra u stranu, ali nogomet je za tebe gotov’.”

image
AFP

Ipak, prognoze o prestanku igranja nogometa nisu se obistinile, jer Neymar je igrao i sljedeće SP u Rusiji. Četiri godine kasnije, Neymar se pomučio nakon što je slomio petu metatarzalnu kost tri mjeseca prije početka turnira. Tri mjeseca je cijela nacija strahovala što će se dogoditi, ali Neymar je ipak bio spreman za prvi dvoboj Brazila sa Švicarskom. Mnogi su mislili da se to možda neće dogoditi, ali Neymar je izašao na teren sa svojim brazilskim suigračima. Doduše, nije se proslavio s pamtljivim partijama na travnjaku, ali stigao je u Rusiju s friškim oporavkom od ozljede.

U Katar je, pak, došao spreman, došao je u formi, ali problemi su se ponovno javili.

Kako ga nadoknaditi?

Kako bi Brazil mogao nadoknaditi izostanak Neymara također je legitimno pitanje. Njegova ozljeda ostavila bi prilično veliku rupu na terenu za Brazil, jer vidjelo se i na otvaranju pobjede protiv Srbije da je Neymaru gotovo nemoguće parirati u igri “jedan na jedan”. Neymara je protiv Srba zamijenio Antony, a igrač Manchester Uniteda sigurno ima kreativne vještine donekle popuniti izostanak zvijezde Paris SG-a. Druga opcija je igrač Newcastlea Bruno Guimaraes, kojeg Tite nije koristio u uvodnoj utakmici Brazila. Međutim, Guimaraes je ipak više obrambeno orijentiran od Neymara, pa bi Tite morati korigirati formaciju.

Uglavnom, Neymarove suze nikoga od brazilskih fanova nisu ostavile ravnodušnim. Pretendent za Zlatnu loptu poljuljan je odmah na startu Svjetskog prvenstva i to nije dobra vijest za Brazil.

Linker
10. svibanj 2024 21:36