INA FASSBENDER Afp
POČELE PADATI GLAVE

Njemačka legenda dobila otkaz nakon neuspjeha u Kataru: ‘Nije se mogao nositi s pritiskom i nemirom izvana‘

Nadam se da će Nogometni savez Njemačke iskreno govoriti o svojim greškama – izjavio je Lothar Matthäus
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 06. prosinac 2022. 10:33

Oliver Bierhoff više nije sportski direktor Nogometnog saveza Njemačke. Bivši napadač Elfa otkazom je platio neuspjeh reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Kataru, odnosno ispadanje već u skupini, kao i prije četiri godine u Rusiji.

Njemačka se može pohvaliti sjajnom, bogatom tradicijom i jakom Bundesligom, ali u posljednje vrijeme stvari na reprezentativnom planu u najmanju ruku nisu idealne.

U tri utakmice u kataru Elf je osvojio samo četiri boda, a prolaska ih je stajao šokantni poraz od Japana. Pobjeda protiv Kostarike u posljednjem kolu nije bila dovoljna, odlučila je gol-razlika po kojoj su bolji bili Španjolci.

Bierhoffu su danas 54 godine. Oni malo stariji sjećaju se kako je riječ o igraču koji je Njemačkoj osigurao pobjedu na Europskom prvenstvu 1996. godine. Po završetku igračke karijere dugo je bio uz reprezentaciju, a ulogu sportskog direktora preuzeo je 2018. godine.

image
INA FASSBENDER Afp

Njegovi potezi nisu donijeli pomak, te mu je savez uručio otkazu zbog lošeg rezultata kojeg je Njemačka ostvarila u Kataru. Puno je kritika u njemačkoj javnosti i na račun priče o kapetanskoj vrpci s duginim bojama.

- Oliver Bierhoff je naravno odgovoran jer se nije mogao nositi s pritiskom i nemirom izvana. Ne samo on, nego i predsjednik i čelni ljudi u savezu, svi su iznevjerili trenera i momčad. Nadam se da će Nogometni savez Njemačke iskreno govoriti o svojim greškama – izjavio je legendarni njemački reprezentativac Lothar Matthäus za njemački Sky Sports.

Nije poštedio ni predsjednika saveza Bernda Neuendorfa.

- On je kritizirao sve ovdje u Dohi prije Svjetskog prvenstva, a onda ga vidim tijekom utakmice kako sjedi na tribinama pored Giannija Infantina i smiješi se u kameru tri minute. Igrači to primjećuju, oni su pod pritiskom da daju primjer i prosvjeduju, ali onda vide ljude koji to zahtijevaju kako se smiješe pred kamerama – zaključuje Matthäus.

Izbornik Hansi Flick zasad ostaje na svojoj poziciji, no, kako je krenulo, pitanje je koliko je ona doista sigurna. Njemačka je domaćin sljedećeg velikog natjecanja, Europskog prvenstva 2024. godine.

Kad je u pitanju Bierhoffov nasljednik, njemački KIcker kao favorita spominje Fredija Bobica, koji trenutačno obavlja posao sportskog direktora berlinske Herthe...


POGLEDAJTE NOVI MUNDOCAST

Kako igrati protiv Brazila? Koji bi igrač mogao dobiti Dalićev joker na toj utakmici ako dobije priliku? Odgovore na ta i mnoga druga pitanja vezana za Vatrene i SP u Kataru pronađite u novom Mundocastu u kojem nam je u gostima bio trener Nikola Jurčević.

Linker
03. svibanj 2024 15:40