Luka Modrić u trenutku izlaska, mijenja ga Lovro Majer

 OZAN KOSE Afp
PROCJENA EKSPERTA

‘Modrić neće biti maksimalno spreman, ali bez njega mi i dalje igramo na vrhunskoj razini...‘

‘Tri Brazilca zajedno protiv Koreje istrčali su kao naš Brozović s Japanom. Tu su oni u prednosti‘
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 07. prosinac 2022. 18:05

Koliko je Hrvatska iscrpljena? Koliko su ključni igrači spremni oporaviti se do petka za četvrtfinale s Brazilom? Pitanja su legitimna, za mnoge i najvažnija u pripremi dvoboja koji vodi u polufinale. Ivo Katušić je kondicijski stručnjak koji je godinama radio sa Slavenom Bilićem po svijetu, a inače ima bogato iskustvo u radu s nogometašima vrhunske razine, posebno splitskim.

- Gledao sam sve četiri utakmice, dosta su se Vatreni potrošili protiv Japana. Pogotovo ovi stariji igrači koji stalno igraju i po svojim klubovima. Za njih je malo teža situacija - otvoreno je kazao Katušić.

Koliko teža, koliko "senatorima" treba vremena za oporavak?

- Generalno, vremena za oporavak imaju dovoljno ako su u naponu snage, ako su u normalnom ritmu. Međutim, ako imaš 37 godina i svaku sezonu igraš po 60 utakmica, igrač si reprezentacije, onda je to druga priča.

image

Ivo Katušić (lijevo), 2015. godine

BOZIDAR VUKICEVIC Cropix

A priča je jasna, jer Luka Modrić je glavni akter teme oporavka hrvatskih reprezentativaca. U produžetku je protiv Japana izašao iz igre, a kada izbornik vadi Modrića s travnjaka, onda je jasno da je kapetan ponudio sve što je imao u svom trkačkom arsenalu.

- Ali, Vatrene nosi fanatizam, snažni adrenalin nas vuče dalje. Modrić neće biti maksimalno spreman što se tiče fizike, ali će maksimalno istrčati, u to ne sumnjam. Na pogon adrenalina, iskustva, motiva... Zato nema problema za Modrića koliko god bio iscrpljen.

Mogu li hrvatski reprezentativci ovog tjedna odigrati još jednu utakmicu od 120 minuta?

- U Rusiji smo igrali tri utakmice po 120 minuta, danas, četiri godine kasnije, mi smo još mlađi. Istina, Modrić, Kovačić, Lovren, Perišić i Brozović su stariji, ali ima tu mladih igrača u startnoj postavi, od Juranovića, Gvardiola do Sose. Brazilci su odmarali igrače protiv Kameruna, s Korejom su imali pola sata normalne utakmice. Brazil je stoga realno u prednosti jer su im glavni igrači preskočili jednu utakmicu. Naš je Brozović istrčao 16,7 kilometara, a tri Brazilca zajedno su istrčala protiv Koreje kao Brozović s Japanom.

Možda umor Vatrenih opusti protivnika, a Hrvatskoj podigne motiv?

- U svakom slučaju bi Hrvatska trebala biti motiviranija. Bili smo ispred Brazila u Rusiji, ali zna se da je Brazil nogometni uzor svima. Brazilaca ima više po svijetu nego što mi imamo registriranih igrača. Brazilci su pojam svima, zato ćemo sigurno ući motiviraniji.

image

Marcelo Brozović

TOM DUBRAVEC Cropix

Je li u ovom trenutku motiv presudniji u odnosu na snagu?

- Ne možemo reći da Brazil neće biti motiviran, igra i Brazil četvrtfinale. Ali moguće je da će imati ležerniji pristup. Kod nas je drukčije, kod nas se sve mora. Imperativ je na Brazilcima, ali i kod nas Hrvata je teška priča. Ako nismo svjetski prvaci, nismo dobri. Brazilci više uživaju u nogometu i drukčije se nose s tim imperativom. Ne znam kakvo je stanje kod njih, ali kod nas je četiri milijuna izbornika. Svi nešto gledaju, svi imaju neke zamjerke na vođenje. Obrani Livaković tri penala, zašto nije i četvrti... Generalno, bit će dobra utakmica, puno bolja nego brazilska s Korejom. Jer, Koreja je bila dobra dok nije primila gol. Onda su se izgubili i tu je razlika. Mi nikada ne gubimo glavu.

Čak ni kada glavnim igračima padne kapacitet trke?

- Nije trka problem, trkački smo mi dobri.

Jesu li ipak umorni igrači iz velikih klubova?

- Možda i jesu, na pola su sezone, ali imaju oni maksimalne uvjete oporavka i prehrane. Na njima se to manje osjeti nego na nekima koji igraju u skromnijim sredinama.

Znači, ipak smo došli do konstatacije da trka neće biti presudna?

- U današnjem nogometu presudan je intenzitet trke i količina ekipnog trčanja, a ne pojedinačnog. Mogu oni individualno istrčati po 12-13 kilometara ako nije kvalitetno. Osim njih dvojice-trojice koji imaju problema, svi ostali su u redu. Čak i Barišić, jer njemu je bila prva utakmica, pa uz to ima i pritisak Svjetskog prvenstva, pritisak prve utakmice. Uz to, dobio je dva-tri udarca. Poslije svakog centaršuta je imao grčeve, ali sve je to prošlost, već sljedeću će se oporaviti. Trka nama neće biti problem, više će problem biti kako ćemo mi izgledati na terenu, hoćemo li napadati, braniti se... Mi puno pričamo o Modriću, ali nije situacija da mi ne možemo bez Modrića. Kada se Modrića zamijeni, i dalje je reprezentacija na vrhunskoj razini. Može se svakoga nadoknaditi, i to je snaga, to je širina kadra Hrvatske. I vjera za prolaz u polufinale.


POGLEDAJTE NOVI MUNDOCAST

Bi li se iti jedna druga zvijezda ponašala kao Cristiano Ronaldo? Kako odmoriti najzaslužnije Vatrene pred utakmicu s Brazilom? Na ta i druga pitanja u novom Mundocastu odgovara nekadašnji proslavljeni nogometaš Dario Šimić

Linker
18. travanj 2024 20:40