JACK GUEZ Afp
PRESUDA FIFE

Leo Messi odsad i službeno najbolji ikad, Luka Modrić proglašen trećim najboljim igračem Mundijala!

Livaković i Gvardiol su konkurirali za dvije nagrade, ali na kraju je sve otišlo u ruke Argentinaca
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 18. prosinac 2022. 20:03

U svim budućim raspravama tko je najbolji svih vremena, zagovornici Lionela Messija dobili su snažne argumente koje će biti nemoguće osporiti. Napokon u rukama ima pehar namijen svjetskom prvaku, posljednji pokal koji mu je nedostajao u trofejnoj karijeri, ali je postao također i prvi nogometaš u povijesti koji je na dva Svjetska prvenstva proglašen najboljim igračem Mundijala.

Posljednji puta ta mu je nagrada bila utješna nakon izgubljenog finala 2014. i vjerojatno je zagubljena negdje u kutu mračnog ormara jer ga je podsjećala na veliku traumu. Nagradu za najboljeg na SP-u 2022 međutim s ponosom će isticati. Turnir u Kataru zaključio je sa sedam golova, od čega su četiri bila iz kaznenih udaraca, i tri asistencije. Zlatna lopta SP-a u Katara mogla mu je pobjeći samo u slučaju da je Francuska slavila u finalu jer i Kylian Mbappe odigrao je spektakularan turnir, pogotovo utakmicu za trofej.

Luka Modrić je i ovoga puta dobio nagradu i to "Brončanu loptu", dok je "Srebrnu loptu" dobio Francuz Kylian Mbappe.

U rukama najboljeg francuskog nogometaša na koncu je završila Zlatna kopačka, nagrada za najboljeg strijelca turnira. Zaključio je Svjetsko prvenstvo sa osam postignutih golova (još od Ronalda 2002. niti jedan nogometaš nije imao tako golgeterski uspješan Mundijal), od čega je čak tri postigao u finalnom ogledu. Geoff Hurst više nije jedini nogometaš koji je zabio hat-trick u finalu Mundijala.

image
JEWEL SAMAD Afp

Pedeset i šest godina nakon što je slavni Englez u finalu SP-a 1966. zabio tri gola tadašnjoj Zapadnoj Njemačkoj, iznimno rijetko postignuće ponovio je Kylian Mbappe. Kada je izgledalo kako su Francuzi samo sudionici, nikako i konkurenti u finalu, kada su bili u knockdownu, vratio ih je u igru s dva pogotka u samo jednoj minuti. Rutinski je otpucao kazneni udarac u 81., onda je minutu kasnije savršenim volejem vratio Francuze u rezultatski egal, ali čak ni to nije bilo sve od mlade zvijezde PSG-a. U 118. minuti zabio je opet iz kaznenog udarca gol kojim je finale Svjetskog prvenstva odveo do jedanaesteraca.

A i ondje je zabio iako je argentinski vratar imao loptu na ruci. Međutim, za razliku od Hursta koji je čudesnom utakmicom donio Englezima njihov jedini naslov najboljih na svijetu u povijesti, Francuzima nisu pomogla ni tri Mbappeova gola u finalu protiv Argentinaca.

Čak tri od četiri individualna priznanja pripala su svjetskim prvacima. Niti jedan Argentinac ranije nije osvojio nagradu za najboljeg mladog igrača niti za najboljeg vratara, ali to se u Kataru promijenilo. Enzo Fernandez izabran je najboljim mladim nogometašem, mladi nogometaš koji je tek prije nekoliko mjeseci debitirao za reprezentaciju, koji je do Katara na prste jedne ruke mogao nabrojati utakmice u nacionalnom dresu, premetnuo se u jednog od ključnih igrača u argentinskom trećem pohodu na naslov svjetskih prvaka.

Niti u izboru za Zlatnu rukavicu nije bilo puno dvojbi. Emiliano Martinez spasio je Argentinu u osmini finala protiv Australije, u četvrtfinalu protiv Nizozemske čudesno je branio jedanaesterce, a u finalu je opet spašavao svoju momčad. Prvo čudesnom intervencijom u završnici produžetaka, a onda se još jednom potvrdio kao specijalist za obranu kaznenih udaraca.

U te posljednje dvije kategorije kandidati za osvajanje nagrade bili su i Livaković i Gvardiol, ali ipak je Argentina prvak svijeta...



POGLEDAJTE NOVI MUNDOCAST

U posljednjem Mundocastu u gostima nam je bio Ilija Lončarević s kojim smo komentirali finale između Argentine i Francuske, ali i ocijenili pojedinačni učinak hrvatskih nogometaša u Kataru. Pogledajte tko je bio najbolji, a tko je mogao dati više:

Linker
12. svibanj 2024 21:13