GORAN MEHKEK Cropix
STRANI MEDIJI

Za neke ‘X-faktor‘, a za druge daleko od favorita: ‘Pitanje je koliko ostaci zlatne generacije još mogu dati‘

Prema Goal.com-u prvi favorit je Francuska, trenutno i najbolje rangirana europska reprezentacija
Piše: Emanuel KnjazObjavljeno: 02. prosinac 2023. 23:25

Hrvatska reprezentacija će na Europskome prvenstvu u Njemačkoj igrati u "skupini smrti" gdje će odmjeriti snage sa Španjolskom, Albanijom i Italijom.

Sa Španjolskom Hrvatska ima nerazriješenih računa još od posljednjeg Eura i Lige nacija, dok je s Italijom uvijek izvukla pozitivan rezultat. Najveća enigma ostaje Albanija koja jest na papiru najslabija, no Hrvatska nikad nije s njom imala prilike odmjeriti snage.

"Španjolska je momčad prepuna talenta, posebice u sredini terena (čak i uz odsutnost Gavija), a i Alvaro Morata se vratio u golgetersku formu, barem na klupskoj razini. Ono što bi mogla biti boljka za momčad Luisa de la Fuentea je obrana, iako dvojac koji je rođen u Francuskoj, Almeryc Laporte i Robin Le Normand, u posljednje vrijeme pokazuje stabilnost u obrani.

Branitelj naslova Italija imala je velikih problema u realizaciji prilika za gol, te izgledaju manje opasno od Španjolaca. Imaju kvalitete u veznoj liniji, no što se tiče napada puno toga će ovisiti o raspoloživosti Federica Chiese koji je na prošlome prvenstvu bio jedan od najboljih talijanskih pojedinaca posebice u završnici turnira. Ono što će Talijanima nedostajati u usporedbi s Eurom 2020. svakako je vodstvo u obrani Giorgia Chiellinija i Leonarda Bonuccija.

Albaniju ne treba podcijeniti. Bivši brazilski pomoćnik Sylvinho koji je preuzeo dužnost u rujnu preporodio je reprezentaciju. Imaju nekoliko čvrstih braniča, Berata Djimsitija i Elseida Hysaja te heroja u nastajanju Jasira Asanija, koji igra u Južnoj Koreji. I ako Chelseajev Armando Broja bude zdrav i spreman, imat će opasnog napadača", analizira američki ESPN.

Hrvatsku pak smatraju X-faktorom ove skupine: "Hrvatska je imala muke pri kraju kvalifikacija, no na turniru će sve ovisiti o tome koliko će ostaci zlatne generacije još moći dati. Luka Modrić vjerojatno će igrati svoj posljednji turnir za reprezentaciju. No ESPN smatra da Hrvatsku ne treba podcijeniti jer na posljednja dva svjetska prvenstva gdje je trebala imati labuđi pjev Hrvatska je osvojila srebro i broncu"

Što se tiče favorita za osvajanje Eura 2024, koje prenosi Goal.com, Hrvatska je tek na 12. mjestu od 24 momčadi. Tako nisku poziciju Goal opravdava lošim kvalifikacijskim ciklusom u listopadu, teškoj skupini na Euru te činjenici da su najbolji hrvatski igrači odavno prešli 30-tu.

Prema Goal.com prvi favorit je Francuska. To je trenutno i najbolje rangirana europska reprezentacija s možda najdubljim kadrom, dobrom mješavinom mladih talenata i iskusnih veterana koji su osvojili sve.

Od protivnika Hrvatske u skupini C najgore je rangirana Albanija na 21. mjestu. Italija je na 11. mjestu, jednom iznad Hrvatske, dok Španjolska zauzima 5. mjesto iza spomenutih Francuza, Portugalaca, Engleza i Belgijca.

Linker
17. svibanj 2024 17:47