Erling Haaland

 DAVID BLUNSDEN/ACTIONPLUS/PROFIMEDIA David Blunsden/Actionplus/Profimedia
VEĆ MU SLAŽU NOVI UGOVOR

Braniči Premiershipa međusobno se zovu i u panici pitaju: Kako možemo zaustaviti to ‘čudovište‘?

U pojedinim trenucima izgledalo je kao da je plava družina na malom nogometu ili u video-igrici.
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 03. listopad 2022. 06:04

Manchester City već nekoliko godina igra najbolji nogomet na svijetu. Točnije, otkako je Pep Guardiola došao za trenera. Međutim, nikada nisu imali istinskog centarfora, vjerojatno zato što se Guardiola vodio idejom da stvori savršenu momčad bez centarfora. Iako je u momčadi imao Gabriela Jesusa, ali njega nikad nije doživio na pravi način koliko god Jesus bio sjajan, što sada zorno demonstrira u Arsenalu. Prije Jesusa imao je Guardiola Aguera, ali on ipak nije bio prvi red svjetskih centarfora.

Sada - dakle - City ima Erlinga Haalanda (22). Nevjerojatnog centarfora, "čudovište" koji će ove sezone porušiti sve rekorde Premier lige te postaviti standarde kakve je malo tko mogao i sanjati. Haaland nakon osam odigranih utakmica na kontu ima 14 golova (uz tri asistencije). Dio njih zabio je bez da je bio u šansi. Nezadrživ čim je blizu gola. Što napokon reći o igraču koji u najjačoj ligi na svijetu u tri domaće utakmice u nizu zabije po tri gola!? I zato daleko najviše zahvaljujući njemu danas City izgleda kao savršen stroj.

image

Erling Haaland

LINDSEY PARNABY/AFP/PROFIMEDIA Lindsey Parnaby/Afp/Profimedia

Nekadašnji ofenzivac West Hama Hal Robson-Kanu u eter je jutros pustio zanimljivu izjavu.

"Pouzdano znam da obrambeni igrači lige zovu jedni druge momčadi izravno pitaju: ‘Igramo protiv Man Cityja za vikend, kako da zaustavimo Haalanda?"

Za sada nitko nije pronašao recept. Mladi norveški napadač utjerao je strah u glave igrača Premier lige jer iz utakmice svojim munjevitim akcijama razbija sve što se nađe pred njim. I čini se da bi to moglo trajati još dosta godina, jer Man City već slaže Haalandu novi i bolji ugovor. Nešto poput onog koji Mbappé ima u PSG-u.

Ima City Kevina De Bruynea, najboljeg kreativnog veznjaka na svijetu. Ima i Fodena koji igra fantastično, Bernarda Silvu, Cancela koji je dešnjak, a fantastično igra kao lijevi bek. Nije međutim City skup savršenih igrača. Stoperski tandem Akanji - Ake definitivno nije najbolji na svijetu, ali Guardiola je igru posložio tako da se njihov manjak istinske klase praktički i ne osjeća.

Manchester United je jako dobra momčad. Napokon, United je ove sezone pobijedio i nadigrao Liverpool, te jedini porazio Arsenal. A United je protiv Cityja dobio četiri komada u poluvremenu. Često je izgledalo kao da su Cityjevi igrači na malom nogometu, ili da igraju kompjutorsku igricu. Pazite, radili su to protiv jako dobrog Uniteda.

image

Erling Haaland

ANDREW YATES/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA Andrew Yates/Zuma Press/Profimedia

Nastavi li City ovako do kraja sezone ćemo vjerojatno raditi analize u kojima ćemo uspoređivati Guardiolinu Barcelonu i ovaj City. Barca je imala magičnog Messija, Iniestu i Xavija. Znali su godinu završiti prvi, drugi i treći u poretku za Zlatnu loptu. Busquets je bio najbolji korektor veznog reda na svijetu, a Puyol i Pique tandem savršenih stopera. Pa na to dodajte Eto‘oa, Thierryja Henryja (u malo starijoj dobri), Danija Alvesa...

City ima Haalanda, ima De Bruynea, koji je razina Inieste. Ostali bi ipak teško imali mjesta u onoj Barceloni, barem za sada. No, s Haalandom su zakoračili u eru koja bi mogla izgledati zastrašujuće. Premda je svibanj još daleko, a tada je na rasporedu finale Lige prvaka. Trofej koji City i Guardiola sanjaju već toliko godina. I koji trebaju barem za početak da bi bili na razini one Barcelone...

Linker
26. travanj 2024 07:17