Mario Vušković u dresu U21 Hrvatske

 DAMIR KRAJAC Cropix
MLADI REPREZENTATIVAC

‘Uzbuđen sam, to će mi biti prva utakmica protiv Hajduka! Dolazi nam Sahiti? Iskreno, ne znam ništa...‘

‘Boško Šutalo u Dinamu? Igrač uvijek najbolje zna zašto je povukao neki potez u karijeri...‘
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 28. lipanj 2022. 23:04

HSV je na pripremama u Fürstenfeldu, od prošle subote bundesligaš trenira na terenima u Štajerskoj. U srijedu će se veliki klub prisjetiti dana ponosa i slave. Zajedno s Hajdukom, jasno. Prije 42 godine su odigrali nezaboravno četvrtfinale Lige prvaka, a sutra će HSV i Hajduk odmjeriti snage u prijateljskom pripremnom ogledu. U dresu HSV-a prvi put će protiv bivšeg kluba zaigrati Mario Vušković.

- Preciznije je kazati da sam u konkurenciji, a ne mogu reći hoću li i zaigrati. Tek sam se nedavno priključio pripremama, momčad je već sedam dana trenirala u Hamburgu. Vidjet ćemo što će kazati trener - rekao nam je Vušković iz baze HSV-a u Austriji.

Poseban osjećaj

Krajem kolovoza prošle godine otišao je Vušković na posudbu u HSV i bez obzira na to što su Nijemci imali šansu cijelu sezonu provjeravati mogućnosti splitskog stopera, njegov ugovor otkupili su već nakon osam mjeseci. Platili su ukupno četiri milijuna za 20-godišnjeg stopera, koji bi u srijedu prvi put mogao zaigrati protiv bivšeg kluba.

- Da, prvi put protiv Hajduka. Poseban osjećaj, moramo priznati. Uzbuđen sam zbog te utakmice, ako zaigram bit će zaista utakmica koju ću pamtiti. Neka je prijateljska, ali ima emotivni predznak.

Čuo se Vušković sa svojim dojučerašnjim suigračima, s nekima i vidio dok je bio na odmoru ovog ljeta nakon prve sezone u HSV-u.

- Za mene jako dobra sezona. Napredovao sam, osjetio sve čari njemačkog nogometa.

Jedna utakmica dijelila je HSV od povratka u elitu, kako ste "preživjeli" eliminaciju od Herthe u play-offu?

- Što da vam krijem, teško! Nije bilo jednostavno prihvatiti činjenicu da smo ostali na korak do prvoligaškog društva. Dobili smo prvu utakmicu i onda izgubili sve u drugoj. Šteta, ali moramo to što prije zaboraviti i okrenuti se novom pokušaju.

Pojačava se HSV za novi pokušaj povratka, stigao je prošlog tjedna i Slovak Laszlo Benes iz Borussije Mönchengladbach.

- Trebao bi biti pravo pojačanje za naš vezni red. Fina lijeva noga, iskusan igrač, taman što nam treba.

Bez odgovora

Dolazili li Sahiti? To je također pitanje vezano uz HSV...

- Iskreno, o tome vam ništa ne znam. Ili, preciznije rečeno, znate više ukoliko čitate po medijima.

image

I u dresu Hamburger SV-a

RONNY HARTMANN Afp

Je li istina da se čeka transfer Josha Vagnomana u Stuttgart da bi HSV krenuo u kupovinu Sahitija?

- Nemam odgovor na to pitanje osim što mogu reći da je Vagnoman s nama na pripremama.

Već su Nijemci odavno Sahitija preselili u hamburšku momčad, ali 23-godišnji reprezentativac Kosova i dalje je u Hajduku. Što, dakako, ne znači da ne zanima njemačke medije jer najavio se, za početak, jedan novinar za dolazak u kamp Hajduka u Austriji kako bi napravio reportažu o Sahitiju.

- Bit će zanimljivo čitati, nemam što drugo kazati.

Ne izjašnjava se puno Vušković o intrigantnim temama. Kako onima vezanim uz HSV, tako ni hrvatskim. Prati zbivanja u HNL-u, zna i poneku od glavnih zvijezda mercata.

- Poznajem Boška Šutala iz reprezentacije. Komentar povratka? Nezahvalno je ulaziti u takve komentare. Igrač uvijek najbolje zna zašto je povukao neki potez u karijeri. Ali, svakako će prvenstvo ponovno biti jako zanimljivo, kao što je bilo i prošle sezone.

Vušković je iz Hajduka otišao u sezoni kada su Bijeli prekinuli trofejnu sušu, ali takav je nogometni put mladog igrača poniklog u poljudskom inkubatoru. Koncentriran je isključivo na obveze i ambicije novog kluba.

- Ponovno ćemo se boriti za ulazak u Prvu ligu, a konkurencija je uvijek jaka. Premda HSV slovi kao jedan od favorita jer ima najveću tradiciju među drugoligašima, momčadi poput Greuther Fürtha i Bielefelda, koje su se vratile iz prvoligaškog društva, zaslužuju veliki respekt. Uvijek je Druga liga izjednačena i zanimljiva. Možda je prošle sezone sa Schalkeom i Werderom bila jača, ali ni ove sezone neće nedostajati uzbuđenja.

Hajduk je za HSV prva pripremna utakmica, druga slijedi s Arisom i u subotu se Vušković i suigrači vraćaju u Hamburg. Tjedan dana u Štajerskoj i potom dva tjedna završnih priprema u domaćem okruženju.

- Prvenstvo nam starta u vikendu 16/17. srpnja. Kažete, i Hajduk se vraća u subotu? Pa, možda se onda sretnemo na aerodromu... Uh, zaboravio sam da idu autobusom, da je bliži Split nego Hamburg.

Linker
20. travanj 2024 05:16