ODD ANDERSEN Afp
JERKAN ZA SN

‘Propustili su Gvardiola kupiti ranije i sada će skupo platiti! A Lovrenova odluka me je iznenadila‘

‘Prvi put vidio sam ga 2021. godine u Rovinju, iskazao je talent i demonstrirao da može igrati i drugo‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 24. veljača 2023. 06:10

Joško Gvardiol matirao je Edersona (1:1) i srušio ideju Pepu Guardioli da prolaz u četvrtfinale riješi već u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka. Gvardiol ili Guardiola, RB Leipzig ili Manchester City, ostaje dvojba.

Hrvatski reprezentativac bio je najbolji igrač njemačkog kluba, čija je prezentacija u drugom poluvremenu daleko nadmašila prvo, te je izašao iz rezultatskog minusa. Gvardiolu je to bio drugi pogodak ove sezone u Ligi prvaka, zabijen glavom nakon odraza kojeg se ne bi posramili niti skakači u vis.

Mnogo se komplimenata još jednom slilo na njegov račun, a takvi susreti elitnog natjecanja su i pokazatelj što može na najvišoj klupskoj razini.

- Gvardiol je svjetska vrijednost, ali gledao sam i njegove bolje utakmice nego što je bila ova - kazao nam je Nikola Jerkan, povremeni vanjski suradnik stožera hrvatske reprezentacije i nekadašnji Vatreni. I Jerkan je bio stoper, u osamdestima i devedesetima.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

- Utakmica je njega bila izuzetno zahtjevna, bila bi za bilo koga jer igrao je protiv Haalanda, jednog od najboljih napadača svijeta - naglasio je Jerkan.

Statistika govori da je imao i jednu kreiranu šansu, jedno ključno dodavanje, u dva navrata je otklonio opasnost od gola, jednom uzeo loptu, dobio je dva od sedam duela protiv spretnih i brzih rivala. Pogodak i način na koji ga je zabio obilježilo mu je nastup.

- Sjajno je skočio, imao je i pomoć Rubena Diasa, koji je očekivao da će vratar uzeti lopti. Premda je Portugalac visok i korpulentan kao da se sagnuo, a ne skočio. Malo je to čudno izgledalo, sve govori da je mislio kako će Ederson obaviti posao. Putanja lopte ih je obojicu iznenadila. Ruben Dias je loše procijenio i reagirao, Joško se pravodobno odrazio i sjajno skočio, čak i ako si je pomogao oslonivši se na suparnika. Dok je Ruben Dias shvatio što je dogodilo, Gvardiol je već "letio" i nije bilo spasa. Izvrsno je iskoristio trenutak.

Kod gola gostiju lopta je Gvardiolu prošla kroz noge, nakon čega je Mahrez zaključio akciju. Prije toga je pogriješio Schlager, a Gündogan napravio fintu, pa se sve ekspresno odvilo.

- To nije bila pogreška Gvardiola, nego splet okolnosti. Mogao je bolje reagirati, ali iznenadio se. Ne treba ga kriviti, to ne umanjuje njegov učinak.

image
ODD ANDERSEN Afp

Erling Haaland jednom mu ušao u šansu, no pucao je pokraj vrata. Malo je imao loptu, samo 22 dodira. Većinom susreta Norvežanin je bio nevidljiv.

- U tom duelu je Haaland bio u naletu i prošao kraj Gvardiola, zato kažem da je to bila Joškova dobra igra, ali vidio sam i puno boljih. Haaland u konačnici nije ništa napravio, međutim tom prilikom malo me iznenadio Gvardiol, nije najbolje reagirao. Čak mu je nedostajalo startne brzine, koju inače ima.

Kako komentirate njegov razvoj, spada li danas među 5-10 najboljih stopera svijeta?

- Prvi put vidio sam ga 2021. godine u Rovinju na treninzima, iskazao je talent i demonstrirao da može igrati i drugo, a ne samo stopera. Sposoban se prilagoditi. Po mojoj procjeni mogao bi biti jako dobar zadnji vezni. Recimo, Van Dijka smatraju jednim od najboljih stopera, a ako ćemo gledati s loptom Gvardiol je ispred njega. S vremenom će neke situacije koje se događaju na utakmicama eliminirati iskustvom. Imat će i dalje kikseva, daleko od toga da neće, koji ih igrač nema. No, sazrijevanjem će biti samo bolji. Pogreške koje je radio, recimo na Euru, normalne su za njegove godine. On je svjetski potencijal.

O njegovom transferu više se piše nego o igrama u dresu RB Leipziga. Pitanje je samo vremena kad će biti napravljen, možda ovog ljeta. Ako bi potpisao, primjerice, za Real Madrid, bi li se odmah našao u startnoj postavi, bi li istisnuo Rüdigera ili bi morao čekati svoj red?

- Čudio sam se i govorio ljudima ovdje u Španjolskoj kako mi nije jasno zašto ga Real ili Barcelona nisu kupili prije dvije godine - kaže Jerkan koji živi u Oviedu i dodaje:

- Već je tada bio TOP razina, propustili su da ga uzmu po povoljnijoj cijeni. Sad će skupo platiti. Po mojoj procjeni Gvardiol je kompletniji igrač od Rüdigera. Njemački reprezentativac ima neke vrlo dobre karakteristike, pa i Brazilac Militao jer kvalitetan. Obojica su jaki u duelu, u igri jedan na jedan na širokom prostoru, ali niti jedan od njih ne može se mjeriti s Joškom po cjelokupnoj klasi. Superioran im je, pogotovo za tip nogometa kakav igraju Real i Barca. Tehnički je dominantan na" njima, iako su i oni fizički potentni. U organizaciji igre, u čitanju, s loptom, Gvardiol je jači.

image
ODD ANDERSEN Afp

Koji klub bi mu najviše odgovarao?

- Barcelona. Po načinu igre, a nisu daleko ni Real, niti Manchester City. Najbolje bi se uklopio ipak u Barcelonu. Savršeno bi "sjeo" svojim karakteristikama. Tko ga uzme neće dobiti samo stopera, nego polivalentnog igrača sposobnog izvrsno pokriti više pozicija, što je bogatstvo za trenera. Iako su španjolski klubovi više skloni igračima iz Južne Amerike nego našima.

Nakon oproštaja Dejana Lovrena čeka ga je uloga vođe obrane u reprezentaciji. Za igrača koji je 2002. godište svaka je godina korak ili nekoliko koraka naprijed, nove obveze i očekivanja.

- Malo me iznenadila Lovrenova odluka, budući da je Svjetsko prvenstvo odigrao na visokoj razini. Po godinama i poziciji moja je procjena da je još mogao dati reprezentaciji, pogotovo što igra u dobrom klubu. Na stoperskim pozicijama imamo dosta kvalitetnih igrača, izbornik je dao do znanja da će priliku imati oni koji su u formi i igraju u kontinuitetu. Gvardiol, Josip Šutalo i Erlić nametnuli su se, imaju kvalitetu i oni će biti nositelji igre nacionalne vrste - konstatirao je Nikola Jerkan.

Prije toga Joška Gvardiola čeka Bundesliga i gostovanje u Manchesteru kao najveće moguće iskušenje.

Linker
18. svibanj 2024 12:27