Mario Vušković

 TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix
PRAVNA BORBA

Jedan potez Vuškovićevog odvjetnika mogao bi otkriti stanje stvari, a ono što je napravio tužitelj...

Čitava priča neodoljivo podsjeća na scenarij s kojim se svojevremeno suočila legenda Dinama
Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 30. ožujak 2023. 20:29

Dok je hrvatska nogometna javnost s nestrpljenjem čekala početak svjetskog prvenstva u Kataru i bavila se prognozama dokle će stići Vatreni, tri dana uoči početka velike nogometne smotre na Bliskom istoku stigla je šokantna vijest iz Njemačke. Mario Vušković, mladi reprezentativac Hrvatske, pozitivan je na doping testu. Nešto više od četiri mjeseca nakon te vijesti, Sportski sud DFB-a donio je pravorijek, Mario Vušković suspendiran je na dvije godine i ukoliko ta kazna ostane na snazi, stoper će moći ponovo na zeleni travnjak dva dana uoči 23. rođendana, 14. studenoga sljedeće godine.

Međutim, puno toga ostalo je nepoznato, cijeli slučaj na kraju se pretvorio u pravnu, a ne znanstvenu bitku, a koliko su u Vuškovićevom taboru uvjereni u nevinost svjedoči činjenica da se njegov odvjetnik dr. Joachim Rein u potpunosti odrekao honorara.

- Sportski sud DFB-a je uvjeren da postoji dovoljno dokaza nakon A i B uzoraka igračevog urina koji dokazuju prisutnost eritropoetina (EPO). To je zabranjena supstanca čije je korištenje kažnjivo prema antidopinškim pravilima DFB-a. Daljnja analiza više nije potrebna. Uzorak urina koji je uzet 16. rujna 2022. godine tijekom treninga u Kreischi analiziran je ukupno pet puta koristeći provjerene znanstvene metode. U svim uzorcima prisutna je malena, ali dovoljna količina EPO-a - objasnio je presudu sudac Stephen Oberholz, koji je dodao.

image

Mario Vušković

ARNE DEDERT Dpa Picture-alliance Via Afp

- Obrana nije mogla pružiti dokaz da dopinški nalaz nije bio valjan. Uloženi prigovori protiv postupka analize, kao i pozitivnog rezultata u konačnici nisu bili dovoljno značajni da bi izazvali ozbiljne sumnje u pozitivan nalaz.

No, baš je postupak analize donio do neuobičajene prakse u ovakvim slučajevima. Naime, obrana je dokazala da uzorak nije bio pravilno zapečaćen pa je zbog toga vjerojatno i došlo do kontaminiranja istog. Sve to je dovelo do dužeg procesa nego što se to događa u ovakvim slučajevima. Na početku su njemački mediji prenosili da će Vušković, ukoliko i B analiza bude pozitivna, dobiti maksimalnu kaznu od četiri godine suspenzije, ali i da će biti podložan krivičnom gonjenju od državnog tužitelja zbog zlouporabe dopinga. Međutim, kako je vrijeme prolazilo najcrnji scenarij se izgubio iz medija, a sve više su se pojavljivale sumnje u cijeli slučaj.

Inače sve bude gotovo praktički nakon dva ročišta u kojima tužitelji i obrana iznesu svoje viđenje slučaja, Vušković se čak četiri puta morao uprizoriti pred Sportskim sudom, prije dva tjedna očekivao se pravorijek, međutim, odluka je ipak odgođena za četvrtak. Kasnije se saznalo da su tužitelji ponudili nagodbu mladom reprezentativcu Hrvatske, za priznanje svjesnog uzimanja dopinga bili su voljni ga suspendirati na godinu dana. No, uvjeren u nevinost, Vušković je odbio tu mogućnost.

Zanimljivo je kako se još i ranije tužitelj dr. Anton Nachreiner, predsjednik kontrolne komisije DFB-a založio za to da Vuškoviću ne bude izrečena najteža moguća kazna od četiri godine suspenzije. A ponudu da prihvati minimalnu kaznu, jednogodišnju suspenziju mnogi su protumačili na način da tužitelji zapravo i nisu baš sigurni u jačinu dokaza i cjelokupnog slučaja. Drugi pak to tumače tezom kako tužitelji vjeruju da u slučaju Vušković nije riječ o sistematskom dopingu već jednokratnoj pogrešci i da maksimalnom kaznom ne žele praktički uništiti karijeru mladome nogometašu. Odvjetnički tim hrvatskog igrača smatrao je da su velike šanse za pobjedu nad sustavom posebno ako se napravi i C-uzorak doping testa kojeg tužiteljstvo odbija jer bi tada morali priznati pogrešku ukoliko bi rezultat bio negativan.

image

Mario Vušković

BLATTERSPIEL/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA Blatterspiel/imago Sportfotodienst/profimedia

Stoga ova današnja kazna ne mora biti i konačna, iz HSV-a odmah su uputili žalbu na nju, od prvog trenutka klub je čvrsto stao iza svog igrača. Sve ovo podsjeća na slučaj Arijana Ademija, kojeg UEFA kaznila s četiri godine zabrane igranja, na koncu su mu istu smanjili na dvije, premda Ademi nije svjesno uzeo doping.

"Iako je igrač dokazao da nije imao namjeru uzimati nedopuštena sredstva, ne možemo se složiti da kaznu treba poništiti. Umjesto toga, odlučeno je da je smanjenje kazne na kraći period prihvatljivo. Njegova žalba tako je djelomično prihvaćena". Ademi je ostao čvrst, na koncu je s Dinamom ostvario velike uspjehe, a nedavno se oprostio nakon 373 odigrane utakmice i otišao u Kinu.

Vuškoviću preostaje samo ugledati se na donedavnog kapetana Dinama i vjerovati da će se na koncu cijela priča povoljno rasplesti.

Linker
12. travanj 2024 17:49