Luka Perić (lijevo) u dvoboju sa Slovačkom

 MIRKO FERLIN Cropix
PRED OSTVARENJEM SNA

Hrvatska već danas može doći na korak do Svjetskog prvenstva, evo gdje pogledati veliki okršaj s Francuskom

Uoči utakmice u Lavalu za izbornika futsal vrste stigla je i jedna neugodna vijest
Piše: Mate PrimoracObjavljeno: 05. listopad 2023. 07:57

Pred hrvatskom futsal reprezentacijom večeras s početkom u 21.05 (prijenos Maxsport 1) je utakmice istine u gostima protiv Francuske. Riječ je o derbiju skupine C Elitne runde za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Uzbekistanu koje će održati sredinom rujna sljedeće godine.

Trenutačno su izabranici Marinka Mavrovića prvi u skupini s maksimalnih šest bodova iz dvije utakmice, s gol razlikom 9:1, s dvije uvjerljive pobjede protiv Njemačke i Slovačke, dok su naši najveći konkurenti Francuzi kiksali na gostovanju u Slovačkoj, prosuli prednost od dva pogotka razlike i na kraju izvukli bod. Međutim, te bodove sigurno će probati nadoknaditi protiv Hrvatske u Lavalu. Kako je igrati u ovom mjestu osjetili su hrvatski reprezentativci 17. rujna prošle godine kad su u prijateljskom susretu poraženi s 4:0.

Okrenuta nova stranica

No, nakon tog poraza, hrvatska futsal reprezentacija okrenula je potpuno novu stranicu. Stabilizirala se, pruža dobre partije, a što je najvažnije pobjeđuje i skuplja bodove, prvo u Glavnoj rundi, a zatim i sad u Elitnoj rundi. Čak 23 godine čekamo odlazak na SP, zadnji put smo na toj smotri bili u Gvatemali, a sad su pred hrvatskom reprezentacijom dvije utakmice u kojima možemo izboriti izravan odlazak na to veliko natjecanje kao prvi u skupini. Neće biti lako, jer protiv sebe imamo jednu od najneugodnijih europskih reprezentacija.

image
CROPIX

- Ulažu ogromna sredstva, vidi se rukopis brazilskih i španjolskih stručnjaka. No, ne dolazimo tamo s bijelom zastavom, idemo otvorenog garda, puni samopouzdanja kao lideri skupine i pokušat ćemo odigrati što bolje - kaže izbornik Marinko Mavrović, koji je otkrio jednu neugodnu vijest.

- Na žalost, na treningu se ozlijedio Postružin, pa neće biti spreman za prvi dvoboj u Lavalu. Što će biti za susret u Zagrebu 10. listopada to ćemo još vidjeti. No, atmosfera u reprezentaciji je odlična, dečki znaju što im je cilj i svi želimo napraviti taj iskorak - naglašava Mavrović.

S Francuzima smo u zadnjih šest godina odigrali pet utakmica, dva puta smo mi slavili, dva puta oni, uz jedan remi. Veliki su nam dužnici, izbacili su nas u kvalifikacijskom ciklusu za odlazak na Europsko prvenstvo u Sloveniji 2018., šokirali su nas u Dubrovniku s 5:4. Možemo reći da od tog trenutka traje njihov uspon u svijetu ovog sporta. Francusku igru trenutačno nose Abdessamed Mohamed i Souheil Mouhoudine. Ako ih Mavrovićevi igrači uspiju zaustaviti bit će na dobrom putu da se u Zagreb vrate s bodovima.

Težak suparnik

- Igraju s četiri u liniji, s time da se Mohamed dosta često izvlači na pivota, imaju par individualaca koji mogu proći jedan na jedan. Forsiraju taj posjed lopte. No, nedavni turnir u Maroku je pokazao da možemo igrati protiv njih, pobijedili smo ih 5:4, prvo poluvrijeme smo odigrali briljantno. I iz toga crpim vjeru da se možemo s njima nositi - zaključio je hrvatski izbornik.
Pivoti nam igraju na vrhunskoj razini i koga god Mavrović gurne u vatru, Luku Perića ili Antonija Sekulića, neće pogriješiti. Sekulić je trenutačno naš najbolji strijelac s tri pogotka.

- Čekaju nas dva teška izazova protiv Francuske. Dobro smo analizirali Francuze, nadam se da bismo kroz ove dvije utakmice mogli osigurati plasman na toliko željeno Svjetsko prvenstvo - jasan je naš prvi topnik.

Standings provided by Sofascore
Linker
20. svibanj 2024 21:15