SESKIMPHOTO/AVALON/PROFIMEDIA
USKORO U NOVOM DRESU

Budi se zaboravljena karijera: Jedna od najkontroverznijih nogometnih ličnosti ponovno privlači pozornost

Sjajni pogoci, bizarni incidenti i stalni skandali obilježili su njegovu itekako zanimljivu karijeru
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 15. kolovoz 2022. 14:28

S Marijem je bilo zabavno. Mogao bih napisati knjigu od 200 stranica o moje dvije godine s njim u Interu. Ali ta knjiga ne bi bila drama - bila bi komedija. Tim se riječima Jose Mourinho svojedobno osvrnuo na suradnju s Marijem Balotellijem. Istom prilikom ispričao je antologijsku priču o crvenom kartonu koji je talijanski napadač dobio u 46. minuti utakmice Lige prvaka u Kazanu, nakon što ga je Special One na poluvremenu doslovno molio da pazi što će raditi na travnjaku, s obzirom na to da je bio jedini centarfor kojeg je imao na raspolaganju.

Red sjajnih pogodaka, red bizarnih incidenata, tako bi se ukratko mogao opisati Balotellijev život. Iako raspolaže vrhunskim fizičkim predispozicijama i bogomdanim nogometnim talentom, u karijeri mu je, od punjenja suparničkih mreža, često bilo draže skandalima puniti novinske stupce. Gdje je danas jedna od najkontroverznijih ličnosti modernog nogometa? Je li se uozbiljio i konačno posvetio isključivo sportu?

image
GIUSEPPE MAFFIA/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Ako je suditi prema prošloj sezoni, čini se da jest. U 2021./2022., naime, Balotelli je predvodio napadačke trupe Adana Demirspora i, vjerovali ili ne - činio je to vrlo uspješno i konzistentno. Kao špica u momčadi Vincenza Montelle odigrao je 33 utakmice, te u svim natjecanjima postigao 19 pogodaka i upisao šest asistencija. S 18 postignutih ligaških pogodaka bio je drugi najbolji strijelac turskog prvenstva. Pritom osobito treba istaknuti utakmicu posljednjeg kola, kad je njegova momčad igrala protiv Göztepea, a on režirao pravi show - upisavši se u strijelce čak pet puta! Svi golovi bili su vrlo dobri, ali posljednji ipak spada u kategoriju velemajstorija. Balotelli je primio loptu na nekih 30 metara, sjurio se u suparnički šesnaesterac, "biciklom" izbacio svog čuvara i "rabonom" pogodio malu mrežicu. Nastavak odlične golgeterske forme iz prošle sezone nagovijestio je i u pripremnom ogledu koji je Adana Demirspor odigrao krajem srpnja. Protivnik je bio Napoli, konačni rezultat 2-2, a jedan od strijelaca - Balotelli, koji je u igru ušao u 51. i zabio 23 minute nakon toga.

Preporođeni Talijan svojim je recentnim prezentacijama privukao pozornost nogometne javnosti, a za njegove su se usluge ponovno počeli zanimati pojedini europski klubovi. S Adana Demirsporom ima ugovor do ljeta 2024. godine, ali kako trenutačno stvari stoje, Tursku će vrlo vjerojatno napustiti puno ranije - a moguće već i u narednim tjednima. Prva je interes za dovođenjem 32-godišnjaka pokazala Valencia, odnosno njezin novi trener - Gennaro Gattuso. Prema Sportitalijinom stručnjaku za transfere Micheleu Criscitiellu, legendarni zadnji vezni Milana i talijanske reprezentacije osobno je nazvao Balotellija i pozvao ga da prijeđe u redove njegove momčadi. Gattuso smatra kako svojim iskustvom i karizmom iz njega može izvući sve najbolje karakteristike, i vidi ga kao idealno pojačanje "šišmiša", s kojima želi biti što konkurentniji u novoj sezoni španjolskog prvenstva. Da se na relaciji Adana - Valencia nešto doista "kuhalo" dokazuje i činjenica da je Super Mario, nedugo nakon pisanja talijanskih medija o navedenoj ponudi, na svojem Instagram profilu objavio anketu u kojoj je pitao pratitelje bi li ga voljeli od sljedeće sezone gledati u La Ligi.

image
GIUSEPPE MAFFIA/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Taman kad se činilo da je Balotelli primio poziv koji se ne odbija, pojavile su se informacije koje govore da bi Gattusove ambicije mogao pokvariti novi "udvarač" - Sion. Bild, naime, navodi kako je švicarski prvoligaš već ušao u intenzivne pregovore s Turcima oko otkupa njihove najveće zvijezde. Čelnici Siona ne kriju svoje simpatije prema Balotelliju i otvoreno komuniciraju koliko bi im njegov dolazak značio.

- Još uvijek radimo na dogovoru. Pregovori su teški, ali vodimo ih svaki dan. I ja, i predsjednik kluba, želimo Balotellija. Taj transfer nam je prioritet, jer znamo da s njim možemo napraviti kvalitativni iskorak, rekao je Barthélémy Constantin, sportski direktor Siona.

Prema pisanju švicarskih medija, kamen spoticaja u cijeloj priči, kao i obično, predstavlja novac. Adana Demirspor, naime, za svog centarfora traži 3,3 milijuna eura odštete - što je, poslovično ekonomičnim Švicarcima - ipak malo previše.

"Zašto uvijek ja", oduvijek je bio "enfant terrible" svjetskog nogometa

Osim visine odštete, problem predstavljaju i Balotellijeva (pre)visoka očekivanja, kad je riječ o plaći. Iako još uvijek nisu postigli konačan dogovor koji bi zadovoljio obje strane, klubovi i dalje pregovaraju, a, švicarski mediji navode kako Balotellijevi agenti (pa čak i on sam) posljednjih dana često borave u Sionu. Ako Balotelli ovog ljeta doista napusti jug Turske i priključi se Sionu (ili Valenciji), bit će to njegov 11. klub u karijeri. Najveći trag ostavio je u Interu, s kojim je osvojio tri "scudetta", naslov prvaka Europe 2010. godine, te po jedan talijanski kup i Superkup. U redovima Manchester Cityja osvojio je Premier ligu i uzeo FA kup, ali veći dio publike iz tog razdoblja najviše pamti njegove incidente. Tijekom dvije i pol godine u dresu "građana" uspio je skupiti četiri crvena kartona i čitavu kolekciju kontroverznih trenutaka. Svađao se i naguravao s Robertom Mancinijem, a uoči derbija s Manchester Unitedom u svojoj je raskošnoj vili zapalio pozamašnu količinu pirotehničkih sredstava, i na kraju - spalio kupaonicu. To ga nije spriječilo da već sljedeći dan bude strijelac u visokoj pobjedi (6-1) protiv Uniteda. Postigao je prvi gol na utakmici i proslavio ga otkrivanjem podmajice s čuvenim natpisom - "Why always me?"

Linker
24. travanj 2024 05:20