Mario Vušković

 TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix
SVI SU UZ NJEGA

Što čeka optuženog Hrvata? Propada mu veliko natjecanje, bitku je izgubio, ali rat tek počinje

Screening kože, proceduralna pogreška... Sve je to palo u vodu, Nijemci su odrezali visoku kaznu
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 30. ožujak 2023. 16:18

Nakon dugog čekanja i neizvjesnosti duge nekoliko mjeseci, loše vijesti stigle su iz Njemačke, Mario Vušković (21) dobio je suspenziju zbog dopinga u trajanju od pune dvije godine! Svaka sličnost s Dinamovim Arijanom Ademijem uopće nije slučajna. Tu je suspenziju Vuškoviću "oderao" Njemački nogometni savez (DFB). Sportski sud DFB-a nije imao milosti prema nogometašu HSV-a, koji je prošle jeseni pao na dopinškom testu. Nema tome desetak dana, naš je igrač odbio ponuđenu nagodbu, mogao je biti suspendiran na samo godinu dana, ali ju je on odbio, uvjeren u vlastitu nevinost, i sad je suočen s dvostruko dužom apstinencijom od nogometa. Propada mu i ovogodišnji Euro za mlade.

image
SPORTFOTO ZINK/MELANIE ZINK/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA Sportfoto Zink/melanie Zink/imago Sportfotodienst/profimedia

Suspenzija do 14. 11. 2024.

Branič rođen u Splitu bio je pozitivan na supstancu EPO, koja se smatra jednim od najtežih dopinških prekršaja općenito. Ona se uzima intravenozno, a Mariju su bila pozitivna dva uzorka. Odluka Sportskog suda DFB-a konsternirala je Vuškovića i dobar dio njemačke i hrvatske javnosti koji mu je naklonjen, jer je, tijekom posljednjih mjeseci, kao na tekućoj traci donosio (kontra)dokaze, tvrdeći da je nevin.

Na ovoj prvoj instanci, sve mu to nije pomoglo. Testiranje odrađeno u rujnu bilo je Mariju prvo u karijeri, nakon pozitivnih rezultata, odradio je u vlastitom angažmanu dva nova s negativnim nalazima. Napravio je takozvani "screening kože", koji je dokazao da na njegovu tijelu nema znakova uboda iglama. U Engleskoj je bez problema prošao na "detektoru laži", koji je pokazao da Mario govori istinu, no on s obzirom na moguću pogrešku od jedan posto, nema pravnu važnost na sudovima.

Također, njegovi su pravni zastupnici pokazali da je napravljena pogreška u proceduri. On, naime, nije dobio detaljne upute za testiranje (jer je to radio prvi put u životu), niti je sam, kako je također propisano, birao "opremu" kojom je testiran. I još dalje - službenik koji mu je odradio testiranje, nalaze nije odmah dostavio u laboratorij, već ih je tijekom vikenda zadržao kod kuće, i zatim dostavnom službom poslao na analizu. U normalnim okolnostima, bilo bi to dovoljno za pad optužnice prema kojoj je mogao dobiti i drastičniju, četverogodišnju kaznu.

Bez obzira na sve, njegova suspenzija "odbrojava" se retrospektivno, počev od 15. studenoga prošle godine, i nogometu se može vratiti tek 14. studenoga 2024. Vušković ima pravo na žalbu u roku tjedan dana Saveznom sudu DFB-a, ali i nacionalna dopinška agencija se također može žaliti na kaznu. Posljednja instanca u ovom proesu je Sportski arbitražni sud u Lausannei. Vušković ne misli odustati od pravne bitke, no, teško je predvidjeti kako će završiti... U ime kluba oglasio se član uprave HSV-a Jonas Boldt:

- Nakon razgovora s Marijevim odvjetnicima, složili smo se da se na presudu treba žaliti. Uzet ćemo si dosta vremena da se pozabavimo obrazloženjem presude...

Bezrezervna podrška

Mario je uvjeren da je nevin, on to jedini zaista zna. Na njegovoj su strani navijači HSV-a, koji mu preko društvenih mreža pružaju bezrezervnu podršku, baš kao i vodstvo HSV-a, no sve je to, bojimo se, "mrtvo slovo na papiru". Navijači su najavili i javne proteste na današnjoj utakmici u Düsseldorfu. Nažalost, ne kaže bez razloga ona stara: "kadija te tuži, kadija ti sudi".

image
BLATTERSPIEL/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA Blatterspiel/imago Sportfotodienst/profimedia

Pravde nema, pomislio je barem nekad svatko od nas - sve ovisi o volji onoga tko ima moć. A onaj koji ima moć, ima i tu moć da ne prizna vlastitu pogrešku koja se ovdje možda dogodila jer to donosi dalekosežne posljedice. U ovom slučaju, to je testiranje sportaša tijekom kojih ponekad zaista nešto pođe u krivom pravcu. Pravda je nekad zaista slijepa. Vušković je poražen u ovoj fazi pravne bitke, povratak na teren ranije nego što je suspenzijom određeno malo je vjerojatan. Dokaže li na kraju da je zaista nevin, stigma će zauvijek, poput masne pljuvačke, ostati vezana uz njegovo ime. Kao i izgubljeno vrijeme i dio karijere u kojoj je u HSV-u stekao veliku reputaciju...

Ademi, Srna...

Je li Mario Vušković kao igrač renomiranog bundesligaša, bivišeg njemačkog i europskog prvaka, bio toliko "glup" da si je intravenozno ubrizgavao sredstvo koje podliježe najtežim sankcijama?!

Čisto sumnjamo, no, pravo i pravda su prilično rastezljivi pojmovi. Tako je bilo i u u slučaju Arijana Ademija koji je poslije slične optužbe i isto tako duge iscrpljujuće pravne bitne morao odraditi dvogodišnju suspenziju koja mu je smanjena nakon prvotne četverogodišnje. U njegovom slučaju, on je pao na doping kontroli 2015. nakon utakmice Dinama i Arsenala, oba uzorka bila su pozitivna na anabolički steroid stanozol? "Pomilovan" je nakon što je utvrđeno da zabranjenu supstancu u tijelo unio slučajno, a ne namjerno. Satisfakciju je dobio samo u vidu smanjenja trajanja kazne.

Sličan je bio slučaj i Darija Srne koji je pao na doping kontroli 2017. na utakmici Lige prvaka između Šahtara i Napolija. Priznao je da je nedozvoljeno sredstvo (steroid) u tijelo unio nenamjero te je to "platio" suspenzijom dugom 17 mjeseci, a kazna je na koncu trajala 11 mjeseci.

Ivica Olić je puno bolje prošao 2004. nakon utakmice na EP-u u Portugalu protiv Francuske. On je oslobođen odgovornosti jer je HNS priznao i platio kaznu zbog toga što u njegovim "papirima" nije naveo upotrebu lijeka koji na testu pokazuje pozitivan nalaz...

Linker
29. travanj 2024 19:08