Pele u finalu SP-a 1970.

 JAN COLLSIOO Tt News Agency Via Afp
ODLAZAK VELIKANA

‘Kao da je nogomet izmišljen zbog njega, samo je on prešao zakone logike!‘ Evo zašto je Pele bio najbolji

Bio je bolji od svih u trenucima kada to nije bilo lako biti. I ostao legenda...
Piše: Ante ŠakićObjavljeno: 29. prosinac 2022. 20:00

Prestalo je kucati srce jednog od najvećih ikada. Napustio nas je Edson Arantes do Nascimento - Pele. Više ga nema, a tako je dugo, tako snažno bio među nama...

No, tko je zapravo najveći nogometaš svih vremena? Nogometni obožavatelji često raspravljaju o ovom pitanju - i to gorljivo. U novije vrijeme čini se da je riječ o nadmetanju između Lionela Messija i Cristiana Ronalda. Stariji obožavatelji mogli bi "razglabati" o genijalnosti Diega Maradone ili Johana Cruyffa. Bitka se, međutim, brzo i odlučno riješi najčešće u korist Peléa.

image

Pele, kralj s krunom na glavi

DOMICIO PINHEIRO Agncia Estado Via Afp

image

Pele u Katru

PETER BYRNE/PA IMAGES/PROFIMEDIA

- Najbolji igrač ikada? Pele. Messi i Cristiano Ronaldo su sjajni igrači sa specifičnim kvalitetama, ali Pele je bio bolji - odlučio je debatu legenda Real Madrida i reprezentativac čak tri nacije (Argentina, Kolumbija i Španjolska), Alfredo di Stefano.

Pelé - čije je puno ime Edson Arantes do Nascimento - s Brazilom je osvojio tri Svjetska prvenstva (1958., 1962. i 1970.), a za brazilski klub Santos postigao je 643 gola u 659 službenih utakmica, ukupno 1279 u 1363 susreta. Zabio je 77 puta u 92 utakmice za reprezentaciju svoje zemlje. Pele je uvjerljivi pobjednik po svim kriterijima za najboljega ikada. Njegov trostruki pobjednički pothvat u četiri nastupa na Svjetskim prvenstvima, vjerojatno nikada neće biti izjednačen i usput skupio sljedeće osobne rekorde:

Glasujte u anketi SN:

Najmlađi osvajač i najmlađi strijelac Svjetskog prvenstva sa 17 godina! Najbolji strijelac brazilske nogometne reprezentacije, što s obzirom na obilje njihove napadačke kvalitete govori samo za sebe. Jedan od samo troje igrača koji su zabili na četiri svjetska prvenstva. I za kraj, najviše asistencija na Svjetskom prvenstvu, u pojedinačnom izdanju i ukupno.

Zabio je dva puta u finalu (1958.) sa 17 godina, kada se u većini zemalja ljudi te dobi smatraju premladima za vožnju ili glasovanje. Trebalo je proći 60 godina da Kylian Mbappe (2018.) postane prvi tinejdžer koji je zabio u finalu Svjetskog prvenstva nakon Brazilca, iako je bio gotovo dvije godine stariji i zabio je samo jednom. Francuz, inače po mnogima idući u redu za najboljeg nogometaša svog vremena, reagirao je na napise o teškom zdravstvenom stanju Brazilca kada je ovaj prije otprilike mjesec dana bio primljen u bolnicu Albert Einstein u Sao Paulu.

- Molite za kralja - kratko je objavio na društvenim mrežama ofenzivac momčadi Didiera Deschampsa.

Brazilac je bio potpuni napadač, nadopunjavajući tehnički možda slabije sposobnosti s atletikom, vizijom, inteligencijom, brzinom i čak nekim potezima koje je uveo za sva vremena. Njegove uzvišene nogometne sposobnosti ipak čine samo osnovu. Kada uzmemo u obzir okruženje njegovog vremena, Pelé nadmašuje sve ostale konkurente.

- Pele je bio jedini nogometaš koji je prešao granice logike - komentirao je Brazilca nizozemski velikan, Johann Cruyff. A Sir Bobby Charlton dodao: "Ponekad se osjećam kao da je nogomet izmišljen za ovog čarobnog igrača".

image
FRANCK FIFE Afp

image
RALPH GATTI Afp

U najboljim godinama bio je između 1958. i 1970. godine, nogomet je tada bio puno drugačiji. Lopta je bila znatno teža u odnosu na današnju. Kvaliteta terena i odjeće nije bila ni blizu tako napredna kao danas. Što je još važnije, crveni i žuti kartoni uvedeni su tek na Svjetskom prvenstvu 1970.!

Užasni prekršaji koje je trpio protiv Portugala i Bugarske na Svjetskom prvenstvu 1966. zbog kojih je šepao veći dio turnira, jer zamjene tada nisu bile dopuštene, jedna su od najružnijih scena u nogometu.

- Rođen sam da igram nogomet, kao što je Beethoven rođen da piše glazbu, a Michelangelo da slika - rekao je o svojoj karijeri sam Pelé.

image
GIUSEPPE CACACE Afp

image
YVES BOUCAU Afp

Došao je iz iznimno skromnih početaka. Društveno-ekonomska klima u to vrijeme u Brazilu bila je dodatni izazov. Od dječaka koji je u djetinjstvu glancao cipele kako bi zaradio novac do igrača koji je držao svijet pod svojim nogama. Peléova priča je autentična i inspirativna i dodaje novu dimenziju njegovim postignućima.

Linker
16. svibanj 2024 01:20