Kylian Mbappe s Messijem i Neymarom

 TOSHIFUMI KITAMURA Afp
DVA PIJETLA U SVLAČIONICI

Novi razdor u redovima PSG-a, trener mora smiriti Neymara i Mbappéa ili će sezona opet propasti!

Odigrane su tek dvije utakmice u sezoni Ligue 1, a PSG-ovi penali odjednom su veliki problem
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 16. kolovoz 2022. 15:35

Kada je Christophe Galtier preuzeo mjesto glavnog trenera Paris Saint-Germaina, potrudio se razjasniti svoja stroga pravila. Naglasak je bio na timskom radu ispred ega, samopožrtvovnosti ispred bilo čega drugog. Prenio je poruku s autoritetom. Znao je da je to ono što navijači PSG-a, umorni od gledanja ansambla superzvijezda kako ne postiže rezultate na najvišoj razini žele čuti.

Tijekom proteklog desetljeća u PSG-u se individualna ambicija, želja da se bude najsjajnije svjetlo u Parizu vraćala kao bumerang u svlačionicu. Neymara su izviždali domaći navijači u fazama njegovih pet sezona u Parizu zbog uočenog nedostatka momčadske discipline. Lionelu Messiju su se rugali jednom ili dvaput prošle sezone kada su njegovi standardi pali ispod onih koje je postavljao u Barceloni. Prošle godine u ovo vrijeme, Kylian Mbappé je bio zviždan iz nekih dijelova Parka prinčeva jer se činilo da su njegove ambicije usmjerene na prelazak u Real Madrid.

image
TOSHIFUMI KITAMURA Afp

Galtier je stigao paralelno s Mbappéom koji je odlučio ostati u PSG-u, nakon što je potpisao neobičan ugovor u pogledu plaća i izričitih uvjeravanja da će se smatrati glavnom zvijezdom u klubu. S 23 godine Mbappé bi trebao biti dio velikog pariškog plana dulje nego Messi s 35, ili Neymar 30 godina. No, Galtierova poruka jednaka je za sve. Njegova povratna informacija bila je da su ga saslušali i razumjeli.

Tijekom predsezonskih treninga, s brojnim zvijezdama koji su se vratili s ljetne stanke, Galtier i njegovo osoblje također su izradili svoju strategiju za izvođenje penala. Postavljena je čvrsta hijerarhija.

PSG ima četiri jaka izvođača penala. Messi je u svojoj karijeri realizirao više od 100 jedanaesteraca, sa stopom uspješnosti od 77 posto. Sergio Ramos zabio je 30-tak 11-eraca ima ukupni učinak od 85 posto. Neymar se ima pravo pohvaliti sa svojih 82 posto učinkovitosti, od 85 udaraca s točke 70 ih je zabio. Kako su Neymarovi lojalisti objavili na društvenim mrežama ovog vikenda: "Nijedan klub na svijetu ne bi trebao imati Neymara kao drugog izvođača penala, a ne prvog."

Tu objavu kasnije je ‘lajkao‘ i sam Neymar. Što je Galtiera suočilo s njegovim najozbiljnijim problemom upravljanja igračima otkako je preuzeo PSG.

image
STEPHANE DE SAKUTIN Afp

Dvije utakmice u sezoni Ligue 1, a PSG-ovi penali odjednom su veliki problem. Mbappé (25 penala u karijeri i 20 golova - 80% učinkovitosti) bio je Galtierov prvi izbor za izvođača penala, a Neymar njegov zamjenik (treći je valjda u toj hijerarhiji Messi).

No, protiv Montpelliera, Mbappé je promašio penal. U drugom poluvremenu, kada je PSG poveo 1:0 zahvaljujući autogolu Montpelliera, dosuđen je još jedan penal za prvaka Ligue 1. Kratki razgovor između Mbappéa i Neymara prethodio je Neymarovom izvođenju udarca i udvostručenju vodstva.

Neymar je zabio glavom ubrzo nakon toga, nastavljajući svoju impresivnu seriju golova koja se događala u vrijeme dok je Mbappé bio ozlijeđen. Priča se da je na prošlotjednom treningu Mbappé djelovao malo povučeno. Zato što su u prvom planu bili Neymar i Messi, koji je također igrao jako dobro. I onda je još Mbappé izgubio pravo na pucanje drugog penala. Dovoljno za "eksploziju"...

Galtier je nastojao ublažiti te znakove trvenja. Što se tiče hijerarhije jedanaesteraca, rekao je da je poštovana jer je bilo logično da Neymar izvede drugi udarac, nakon što je Mbappé ranije promašio. No, Mbappé je očito tu odluku teško prihvatio, a Neymar s druge strane likuje.

Nije trebao podsjećati da u PSG-u ovakve napetosti imaju naviku eskalirati. U 2017. godini došlo je do neskrivenih nesuglasica između Neymara i tadašnjeg središnjeg napadača kluba Edinsona Cavanija oko toga tko bi trebao imati prednost kod penala, što je unijelo veliki razdor u svlačionicu. Forma PSG-a izgleda impresivno - tri natjecateljske utakmice s 14 postignutih golova - ali očito dolaze teži testovi nego same utakmice. Kako umiriti dva "pijetla" u svlačionici? Posebno nakon što je Neymar lajkajući po društvenim mrežama objave koje nisu išle u prilog Mbappéu unio dodatni razdor.

Može li Galtier riješiti taj problem? Ako neće moći, PSG opet neće imati dobru sezonu...

Linker
29. travanj 2024 04:33