IVAN TERRON/AFP/PROFIMEDIA
SUPARNIK BIJELIH U KL

‘Stvoreni su da budu uz bok Realu i Barci! A Hajduk nema što izgubiti, evo što će mu trebati u tim susretima‘

Nikola Jerkan ima visoko mišljenje o Roigovom klubu, ali nikako ne otpisuje splitsku momčad
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 15. kolovoz 2022. 19:24

Svi znamo da je Nikola Jerkan bivši igrač Hajduka i Vatrenih vrsni poznavatelj španjolskog nogometa. Izvrstan je sugovornik pred oglede Villarreala i Hajduka u play-offu Konferencijske lige. Majstor s mora prvu utakmicu s prošlogodišnjim osvajačem Europske lige, a ovogodišnjim polufinalistom Lige prvaka, igra 18. kolovoza na Estadio Ciudad de Valencia (20.45 sati), dok je uzvrat 25. kolovoza (21 sat) u Splitu.

Villarreal je klub s najvećim koeficijentom u play-offu Konferencijske lige. Prošle sezone igrao je polufinale Lige prvaka gdje je ispao od Liverpoola nakon što je ranije slavio protiv Juventusa i Bayerna, a sezonu ranije je u finalu protiv Manchester Uniteda poslije jedanaesteraca osvojio Europsku ligu. U toj sezoni je u četvrtfinalu s ukupnih 3:1 bio bolji od zagrebačkog Dinama.

- Villarreal prošle sezone nije ostvario očekivanja u Primeri. Niti po potencijalu koji posjeduje kao momčad, niti po igri koja nije bila na očekivanoj razini, svi su se nadali boljem plasmanu. S druge strane, u Ligi prvaka su dogurali do polufinala, gdje su eliminirali velike klubove. U Europi su bili na visokoj, top razini, dok su u prvenstvu podbacili. Pokazali su dva potpuno različita lica - kaže nam za uvod Jerkan.

Kad priča o momčadi, onda kaže da je slična onoj koja je igrala, recimo, protiv Dinama u Europskoj ligi prošle godine.

- Villarreal ne mijenja ništa kad se radi o koncepciji igre. Možda poneki igrač ode, neki dođe, ali sve su to profilno slični ili isti igrači. Kad Villarreal dovodi igrače, onda ih mijenja za one koji su otišli, a koji su možemo kazati zapravo ista priča. Ove sezone nema nekih velikih igračkih promjena kod njih.

U subotu je Villarreal igrao svoju prvu utakmicu u Primeri protiv Valladolida...

- Bila im je to prva utakmica u prvenstvu, prva prava natjecateljska. Igrali su prijateljskih ogleda s jakim suparnicima, ali bez tog pravog natjecateljskog podražaja. Kad govorimo o utakmicama s Hajdukom, onda je to mala prednost Hajduka, koji je u jačem ritmu natjecateljskih utakmica. Ali, samo u tom segmentu. Villarreal je favorit u ove dvije utakmice. Oni bi bili favoriti i da igraju s jačim klubovima od Hajduka.

image

Nikola Jerkan puno zna o Žutima

TOM DUBRAVEC Cropix

Od početka ulaganja u klub, vlasnici su tražili da on vremenom postane samoodrživ i da posluje bez minusa, a nakon što su na početku popravili uvjete u omladinskoj školi i raširili mrežu skauta u Južnoj Americi, klub s periferije preko noći je postao respektabilan u eurookvirima. Priča nam Jerkan da je to momčad koja je stvorena da se bori za samo vrh u Primeri.

- Vjerujte, oni su stvoreni da u Primeri budu uz bok Realu iz Madrida i Barceloni! Oni su to pokazali u Europi, samo što su, eto, zakazali u prvenstvu, to realno nitko nije očekivao. Nisu se plasirali niti u Europsku ligu, niti u Ligu prvaka. To je za Villarreal definitivno bio veliki podbačaj jer njima je bio cilj igrati jednu od te dvije najjače europske klupske lige. Gledajući momčad, njihovu kvalitetu, budžet, računalo se da će biti u samom vrhu španjolskog nogometa. No, uspjeli su napraviti sjajne stvari u Ligi prvaka, gdje su uhvatili polufinale, gdje su ispali od mega momčadi Liverpoola. A bili su ravnopravni protivnik. Čak su mogli i proći, pobjednik je odlučen u drugom dijelu druge utakmice. Prije toga izbacili su Bayern, Juventus... Dakle, tu se vidi o kakvoj momčadi se radi, o kakvom ogromnom potencijalu.

Zanima nas koliko je Villarrealu zanimljivo igrati Konferencijsku ligu, treću europsku ligu, nakon što su osvojili Europsku ligu i igrali polufinale Lige prvaka? Možda bi se ove sezone više mogli posvetiti prvenstvu, a manje Europi s obzirom na značaj Konferencijske lige?

- Sumnjam da u Villarrealu tako razmišljaju. Oni su momčad koja na svim frontovima, u svim natjecanjima, mora tražiti najviše. Njih bi najbolje opisao ovako - oni su mali klub, ali velika momčad! Nemaju veliku klupsku tradiciju. Posljednjih dvadesetak godina su napravili velike stvari. Radi se o malom predgrađu Valencije, ali klub je postao s vremenom iznimno financijski moćan. Na klupi im sjedi Unai Emery, čovjek koji je trenirao velike klubove, koji teži velikim rezultatima. Prošle sezone nisu bili pravi u prvenstvu, ali predviđam da će se ove boriti s Realom, Barcelonom i madridskim Atleticom za sami vrh. Također, nema tu priče da im Konferencijska liga neće biti u fokusu. Oni će je svakako željeti osvojiti, tu nema nikakve dvojbe.

Jerkan ističe...

- Hajduk u utakmicama s Villarrealom nema što izgubiti. Za protivnika ima momčad koja je favorit. Međutim, u nogometu se nikad ne zna što se sve može dogoditi. Hajduk je na Poljudu protiv Vitorije Guimaraes pokazao da može biti agresivan i kompaktan. To će mu trebati, ta agresivnost i kompaktnost u utakmicama s Villarrealom. Prvu utakmicu valja izdržati i nastojati izvući povoljan rezultat. Kako to izvesti? Lako je sad meni pričati, ali Hajduk je pokazao mnogo dobrih stvari u utakmicama protiv Vitorije, koje su mi se jako svidjele. Ako ih ponovi, šansa je tu. Ne samo to, igra Dambrauskasova momčad protiv favorita, a kad je tako, onda će sigurno biti duplo ‘napaljena’. Tu je onda sve moguće - zaključio je Jerkan.

18.

kolovoza igra se prva utakmica u Valenciji od 20.45

25.

kolovoza igra se uzvratna utakmica u Splitu od 21.00

Linker
25. travanj 2024 20:50