TOM DUBRAVEC/CROPIX
RUŽNA SCENA S DERBIJA

Biuka ništa ne može poremetiti: Ni ruski milijuni, ni City ni Bišćan, čak niti kad ga doslovno pljuju!

Začuđeno je pogledao u smjeru gledatelja, sa smiješkom se okrenuo prema sucu i pokazao mu što je doživio
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 04. listopad 2022. 12:22

Moskovski Lokomotiv ima Stipu Biuka (19) već dugo na "nišanu". U ljeti 2021. javio se Hajduku s ponudom od oko osam milijuna eura, plus još dva kroz bonuse. Međutim, Hajduku tada nije padalo na pamet prodavati mladog napadača, a osim Lokomotiva odbijenicu je dobio i Manchester City.

"Ne prodajemo budućnost za sigurnost", poentirao je Lukša Jakobušić.

Ovoj ljeta situacija se oko transfera Stipe Biuka bitno promijenila. Hajduk je bio u ozbiljnim pregovorima s nekoliko klubova, a najdalje se otišlo sa Sampdorijom. Jakobušić je na kraju odustao od opcije 2 milijuna odmah, pet na kraju sljedeće sezone ako Sampdoria ostane u ligi. Ako ispade, Biuk bio se ponovno vratio na Poljud.

Međutim, najbolja ljetošnja ponuda za Biuka stigla je rujnu (u Rusiji je prijelazni rok trajao duže), ponovno od - Lokomotiva. Sedam milijuna eura plus bonusi. S obzirom na to da Hajduk ljetos nikoga nije prodao - a računalo se na barem pet milijuna eura od transfera - iznimno privlačna ponuda. Vjerojatno je i Jakobušića jako zagolicala, ali kažu nam upućeni da je nakon dan, dva razmišljanja odustao od tog posla. Nije želio mladom igraču ni predložiti da ide u Moskvu u situaciji kada je Rusija izolirana od ostatka Europe. Premda je Lokomotiv i Biuku bio pripremio iznimno bogat ugovor.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

Mladi igrači znaju malo potonuti nakon što cijelo ljeto iščekuju transfer koji se na kraju ne dogodi. A Biuk je ostao miran i vrlo motiviran, te neupitno igra dosta bolje nego što je igrao prošle sezone, iako mu realizacija još uvijek šteka, jer dva gola i dvije asistencije u 13 utakmica premalo su za krilnog napadača takve klase. No, najbitnije je da je vratio samopouzdanje koje je prošle sezone izgubio, te da sve češće okomito ide na suparnički gol. Golovi će doći, samo treba nastaviti s radom i maksimalno agresivnim pristupom.

Koliko je Biuk miran posvjedočila je i ružna scena koju je doživio u nedjeljnom derbiju na Rujevici. U jednom je trenutku krenuo po loptu koja se nalazila uz samo tribinu, s koje ga je netko pljunuo na kosu. Biuk je začuđeno pogledao u smjeru gledatelja, te se potom sa smiješkom okrenuo prema sucu i pokazao mu što je doživio. Ružna gesta nije ga izbacila iz takva, čemu često svjedočimo i kod daleko iskusnijih igrača.

Biuk je fokusiran samo na nogomet. U play-off utakmicama mlade reprezentacije s Dancima Bišćan ga je začuđujuće izostavio iz udarne postave, ali i to Biuka nije omelo da u uzvratu u Danskoj - nakon što je ušao u 56. minuti - bude ponajbolji na terenu, igrač koji je svojom brzinom i prodorima donio Hrvatskoj puno živosti i napadačke konkretnosti.

I to je jedini ispravan put za svakog mladog igrača, pa tako i Biuka. Ne obazirati se na ponude, nego se prihvatiti žestokog rada kako bi dao sve što ima u sebi. Biukov je talent izvanserijski, prošle sezone malo se pogubio u zahtjevima trenera, kao i u velikoj priči koja je stvorena oko njega, ali sada se vraća na pravi način.

Nedostaju još smo pogoci, ali i oni će doći. Samo još malo strpljenja...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 08:56