VLADIMIR DUGANDZIC Cropix
JOŠ ĆEMO GA GLEDATI

Nizao je grešku za greškom, neki su ga već odavno otpisali, ali Leko ga se neće samo tako odreći

Činjenice su jasne, dojam nije blistav, ali na kraju je samo bitno kako ga trener vidi
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 15. ožujak 2023. 12:34

Hajduk je nakon 12 utakmica u nizu prvi put napravio “clean sheet”. Čista je mreža Bijelih ostala u Osijeku sa stoperskim tandemom Ferro - Vušković, ali već za subotu moglo bi biti promjena.

Chidozie Awaziem, za navijače i prijatelje samo Chido, propustio je zbog ozljede dvoboj u Osijeku. Međutim, za srijedu je najavljen njegov povratak treningu i postoji realna mogućnost da već u subotu ponovno bude u konkurenciji. I ne samo u konkurenciji jer bude li potpuno oporavljen, nije isključeno da Awaziem zauzme svoje mjesto u startnoj postavi.

I dalje vjeruju

Trener, naime, vjeruje u njega unatoč nizu pogrešaka, pogotovo ovog proljeća, kada je Nigerijac prednjačio u obrani s nizom pojedinačnih propusta.

- Awaziem griješi, ali griješimo svi - poticajno je Leko opravdao Nigerijca nakon Lokomotive.

Leko nema namjeru odreći se Awaziema jer sudeći po dosadašnjem izboru igrača razvidno je da je Nigerijac uz Vuškovića prvi Lekin “pick”. Činjenica da Awaziem ima ugovor o posudbi do kraja sezone, da je imao niz skupih pogrešaka, ne predstavlja nikakav “uteg” u trenerovim razmišljanjima.

image

Chidozie Awaziem

VOJKO BASIC Cropix

Pokazao je Leko da će kod njega igrati samo oni za koje smatra da su najbolji, a pritom neće zagledati u njihove ugovore i rodne listove. Nisu bitne ni godine, ni iskustvo, ni duljina ugovora.

Tim kriterijem Leko jednostavno drži da je Awaziem stoper koji mu treba, po njegovom je mišljenju očito bolji od Ferra i Simića, stoga treba očekivati Nigerijca u glavnoj ulozi pri formiranju zadnje linije do kraja sezone.

Awaziem je na Poljud stigao početkom kolovoza uoči prvog europskog susreta Bijelih s Vitorijom. U oba dvoboja s Portugalcima ušao je s klupe, a debi u startnoj postavi ostvario je u maksimirskom derbiju. Neće ga pamtiti po dobrome jer upravo je u tom susretu upisao prvu krupnu pogrešku. Skrivio je kazneni udarac, koji je okrenuo utakmicu u trenutku kada su Bijeli imali vodstvo 1:0. Završilo je 4:1 za Dinamo, a pogreška Nigerijca pripisana je trenutku dekoncentracije.

Od tada je Awaziem igrao “up and down”, zabijao ključne golove za pobjede (Rijeka, Varaždin), ali radio i niz pogrešaka, koje su dvoboje usmjeravale prema porazima. Činjenice su jasne, dojam nije blistav, ali na kraju je samo bitno kako ga trener vidi. Očito je da mu Leko vjeruje, a pritom se Jakobušić i Nikoličius nisu decidirano odredili prema pitanju otkupa ugovora. Navodno je cijena dva milijuna eura u šestoj posudbi koju bilježi Awaziem od ljeta 2017. godine.

Delikatno pitanje

Međutim, o cijeni ne treba diskutirati, samo je pitanje procjene je li Nigerijac pojačanje, je li igrač na kojeg će se momčad osloniti. Delikatno je i financijsko i stručno pitanje o Awaziemu, ali ako je vraćen Ferro, za kojeg je plaćena i odšteta, onda ništa nije isključeno ni kod Awaziema. Što bi rekli iluzionisti, ništa nije kako vam na prvi pogled izgleda...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. svibanj 2024 05:55