ANTE CIZMIC Cropix
U RAZGOVORU ZA SN

Hajduk ima veliki problem kojeg mora hitno riješiti, legenda Bijelih jasna: ‘To se nije smjelo dogoditi‘

Bijeli su u finišu sezone ostali bez obojice golmana, pa je morao uskočiti 19-godišnjak
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 18. travanj 2024. 16:46

Borna Buljan branio je protiv Osijeka, kadet Raul Bezeljak bio je na klupi. Hajduk je zbog ozljeda Ivana Lučića i Lovre Kalinića u finišu sezone ostao bez seniorskog čuvara mreže. To je izazvalo razne komentare, čuđenje, podsmijehe, analogno tome i osude, budući da će neki kazati da je to krajnje neozbiljno za klub koji je pucao na naslov prvaka. Budući da se san o tituli rasplinuo, sad ipak nije takav problem ako su mladi u prvom planu...

Ništa nije normalno

Kako gleda na tematiku Hajdukovih golmana pitali smo Ivana Pudara, jednu od vratarskih legendi splitskoga kluba iz osamdesetih godina prošlog stoljeća.

- To što je Hajduk ostao bez iskusnih vratara splet je nesretnih okolnosti jer došlo je do ozljeda, iako moram reći da se to ne smije dogoditi. Morao je imati još sigurno dvojicu čuvara mreže. Ipak je to ogroman pogon, očekuju se Europa i titule, preneozbiljno je bilo osloniti se samo na Lučića i Kalinića. Moralo se znati da jedan može imati temperaturu, drugi dobiti crveni karton, pa tko će na gol? O.K., Kalinić se vratio, ali zbila se ozljeda i Lučića i Buljana. Reći ću vam da sam u svojoj trenerskoj karijeri uvijek htio da trener vratara bude netko tko i dalje može stati na gol te sam tražio da se i on registrira. Tko su bili treneri vratara u Hajduku? Katalinić, Pralija, Varvodić, Gabrić... Osobno nisam to želio jer me nije privlačilo.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Potom je Pudar dao digresiju:

- Vratarski posao počeo je ići u krivom pravcu. Nogometni golmani više nalikuju rukometnim i hokejaškim zato što brane tako, šire noge, mi smo sasvim drugačije branili. Nismo čekali da nas lopta pogodi, nego da si je protivnički igrač gurne u for, pa bismo poletjeli rukama prema njoj... Ovi danas stanu, umjesto da se bace i uzmu loptu pred igračem. Osim toga odbijaju loptu, nema golmana koji je zna uhvatiti. Kad bih je ja uhvatio, istisnuo bih iz nje pola zraka, kako se to govorilo...

Dakle, smatrate da je Hajduk trebao imati i trećeg iskusnijeg vratara?

- Morao je imati. Lovre Kalinić već ima neke godine, postoji prijedlog da on bude trener golmana. Dobro bi bilo, ako završi karijeru, da se registrira i bude taj treći ili četvrti.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Što za sljedeću sezonu? Lučić će se oporaviti, mora li Hajduk dovesti barem još jednoga?

- Treba obvezno. Buljan je mlad, mora braniti, nije dobro da ostane i bude na klupi.

Treba li angažirati prvog golmana ili pričuvnog?

- Lučić je imao izvanrednu sezonu. Jedino se malo poljuljao kad je primio prvi gol nakon dugo vremena, ali to je sporedna stavka. Kad vidimo kakve golove dobivaju u vrhunskim klubovima, mirni smo. Iako kod nas u Splitu ništa nije normalno. Mi i ako dišemo to nije normalno... Treba dovesti vratara koji će se boriti s Lučićem za mjesto jedinice. Nema toga da kažeš “ti ćeš biti prvi, a nekoga dovodimo kao drugoga”. Vidite na primjeru Nikole Kalinića da je svatko tko vrijedi nezadovoljan ako ne igra. Mora imati šansu. Dakle, vratara treba dovesti da bude prvi, a ako se ne nametne, bit će rezerva - zaključio je Ivan Pudar.

Zaboli glava

Pitali smo ga ima li prijedlog koga kupiti...

- Ne znam ni sam. Muči me činjenica da je Hajdukova škola vratara prenijeta u Ajax, da je bila među najboljima na svijetu, dala imena kao što su Beara, Katalinić, Mešković, Pralija, Mihačić, Gabrić, Slavica, Pletikosa, Subašić... da sebe ne spominjem, zaboli te glava, a sad Hajduk nema golmana. Gubi to. Ne može to naći. Rad je bitan.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 16:49