RONALD GORSIC Cropix
UZAVRELA ATMOSFERA

Atena poput ratne zone: Osiguranje kao da dolaze Putin i Biden, iz Hrvatske stigao trojac s posebnim zadatkom

Pritisak je velik, no vrhunski sportaši moraju se se njime nositi, čak i kad je nije samo sportske prirode
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 19. kolovoz 2023. 15:49

Dinamovo najteže europsko gostovanje imalo je uvertiru iz noćne more golom AEK-a u Zagrebu u sudačkoj nadoknadi za poraz 2:1, ali koliko se god našli u neprijateljskom "obruču" i s nepovoljnim rezultatom, ipak neće biti bačeni u kavez s lavovima i zato se moraju boriti. Dinamo još nije ispao iz elite, to će se jedino dogoditi ako večeras ne pobijedi...

Grčka liga nastavila je dominaciju nad hrvatskom, PAOK je potvrdio s 3:0 protiv Hajduka, iako su si Splićani sami vezali omču oko vrata i gotovo svi misle da će AEK zakucati našeg prvaka. Modri su nas posljednjih godina navikli na ozbiljnija europska izdanje nego što su ga prezentirali u utorak i zato imaju pravo na zrno nade. Dinamo je uvijek ovakve utakmice gubio, osim jednom 2007. u Amsterdamu s Ajaxom, ali u Ateni se ne događa ništa normalno i uobičajeno, pa hoće li takav biti jedino rezultat?

image
PIXATHLON/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Pixathlon/shutterstock Editorial/profimedia

Svijet AEK-a i Dinama visi naglavce od 7. kolovoza. Zagrebački klub tada je ležerno stigao na OPAP Arenu, Igor Bišćan odradio je press konferenciju, a ekipa oprobala travnjak i iznutra vidjela zdanje u kojem je i toga dana znala da je čeka vruća atmosfera, međutim bez zle krvi. Ljudi iz delegacije mogli su se bezbrižno šetati oko stadiona, a novinari i sjesti na piće. Modri su došli u goste u prvom susretu s vjerom da će odluka biti na Maksimiru. Pričalo se o nogometu do 22 sata navečer kad je počeo lom...

Dinamo je ovog petka doputovao u grčku prijestolnicu na drugi pokušaj odigravanja utakmice s AEK-om kao u ratnu zonu. Od novinara je skrivano u kojem hotelu će boraviti sve dok se se nisu u njemu pojavili, kako se ne bi odala trasa od zračne luke koja je osigurana jače nego da su došli Joe Biden i Vladimir Putin svaki svojim avionom na mirovnu konferenciju o Ukrajini. Hrvatska je poslala trojicu policajaca koji su češljali hotel, Grci su angažirali pse, "radari" snimali svaki kutak...

image
RONALD GORSIC Cropix

Policijski izvori koji su tada upozoravali Grke da stiže oko 150 Boysa sada vide samo praznu rutu i nikoga ne putu. Hrvati ovaj put neće napraviti kaos, ali to što rade ovdašnji mediji, kako pumpaju atmosferi i pozivaju na krvnu osvetu jako je opasno, čak i umjereni navijači AEK-a ludi su od želje da Hrvatima daju po glavi, osim onih koji nisu podlegli huškačkim napisima s nemalo laži. Tragedija se dogodila, umjesto da se smiruju tenzije kako se ne bi zbila još koja, kao da se zaziva vraga... Dinamo je zato minimalizirao aktivnosti u Ateni, prespavat će u hotelu, doći na stadion, odigrati i vratiti se kući...

OPAP Arena za Modre je ispita karaktera u "orlovom gnijezdu" netko će se "napaliti", a netko zadrvenjeti, no nije dovoljno biti frajer, treba i moći i sape i koječega što je ekipi Igora Bišćana nedostajalo u drugom poluvremenu, prvog sraza. Vjerujmo da Dinamo može igrati dobro, ali ne znamo kao dugo.

Do koje je mjere u stanju držati tempo suparnika i grčkog prvenstva, koje nije među najboljima, ali se ponovno diglo. Jednako kako su Vatreni izvlačili zadnje zalihe i kad bi igrali produžetke, nikad nisu odustajali i posustajali, za njih je na djelu vrijedilo da nema predaje, to navijači Dinama s pravom traže od ove momčadi. Kao i više pameti da ne padaju poput početnika na agresiju domaćinu koju itekako očekuju.

Želimo vidjeti da Dinamo ima rješenja i koncentraciju kako bi to anulirao, ne samo u jednoj fazi susreta nego cijelim tijekom. Dinamo nije u najboljoj formi, kao da je nakon Astane u Zagrebu ispao iz pravog natjecateljskog ritma, pojedini igrači imaju i zdravstvenih briga, to je u pravilu važno, ali dogode se i dani u kojima nije presudno. Kad bi u Ateni dobili, sve bi okrenuli.

Grci pršte od samopouzdanja, već se vide u play-offu i nasuprot Antwerpenu, zazivaju osvetu na ubijenog Michalisa Katsourisa, hvale Domagoja Vidu koji se u Zagrebu vratio nakon ozljede i odigrao vrlo dobro... I njihovu momčad opterećuje sve što se zbilo i događa, a za Dinamo bi bilo jako dobro da pomisle kako su posao već obavili u utorak.

No, to im Matias Almeyda, bojimo se, neće dopustiti. Argentinac je mudar i lukav.

Antwerpen čeka u borbi za Ligu prvaka, Sparta Prag za Europsku ligu. Možda bi navijači radije potegnuli do češke metropole, ali Dinamo je postavio najviše standarde i nakon prošlogodišnje Lige prvaka ispadanje bi značilo korak unatrag. Koliko god bili autsajderi na temelju ishoda u prvom ogledu moraju pokazati da je Dinamo živ, da nešto i ove sezone može napraviti u Europi. Pritisak je velik, no vrhunski sportaši moraju se se njime nositi, čak i kad je nije samo sportske prirode, kao što je to slučaj u Ateni.

Linker
14. svibanj 2024 22:49