Zubac je odigrao sjajnu utakmicu protiv Pacersa

 USA TODAY SPORTS/DDP USA/PROFIMEDIA Usa Today Sports/ddp Usa/profimedia
DOBIO I MVP SKANDIRANJE

Čudesni Ivica Zubac ušao u povijest NBA lige! Ovakvu partiju zadnji put je imao Kareem Abdul-Jabbar

Hrvatski centar je protiv Indiane ubacio 31 poen te imao 29 skokova i oduševio navijače Clippersa
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 28. studeni 2022. 12:35

Ja Morant je upisao triple-double s 27 poena, 14 asistencija i 10 skokova, Jaylen Brown je postigao 36 poena uz 5 skokova, odlične partije su imali i Kevin Durant te Giannis Antetokounmpo, ali svi oni ostali su debelo u sjeni Ivice Zupca. Hrvatski centar je imao apsolutno najbolju partiju u nedjeljnom NBA programu. U pobjedi Clippersa nad Indianom za 36 minuta je imao 31 poen i 29 skokova uz 3 asistencije i 3 blokade uz šut 14/17.

"Cijele sezone igra odlično, bio je potpuno spreman za utakmicu. Sjajno je da je dobio nagradu u vidu ovakve utakmice", oduševljen je bio nakon utakmice trener momčadi iz Los Angelesa Tyronn Lue.

Kakvu je utakmicu odigrao Zubac je teško i objasniti. Osim što je ovo bila uvjerljivo najbolja njegova partija u karijeri, ovo je bila i jedna od najboljih individualnih izvedbi jednog centra u povijesti. Pedantni statističari su izračunali kako je od sezone 1973./74. Zubac postao treći košarkaš koji je na jednoj utakmici imaju najmanje 31 poen, 29 skokova i 3 blokade. Posljednji koji je to napravio je bio Kareem Abdul-Jabbar 1978. godine.

"Oduvijek sam želio imati utakmicu s 20 poena i 20 skokova, a sada sam doživio usporedbe s Kareemom. To je ludo, nevjerojatno", rekao je Zubac nakon utakmice u kojoj je mogao imati i još bolje brojke da nije napravio šest osobnih pogrešaka. Tri su bile u posljednjoj četvrtini, a ona šesta, isključujuća u situaciji kada je pobjednik bio riješen. Clippersi su vodili 104:85, a Zubac je napravio prekršaj nad T.J.McConnellom koji je krenuo na polaganje.

"Ljut sam na sebe jer sam jako želio doći do 30 poena i 30 skokova. Ljut sam što sam napravio taj prekršaj, ali si ne mogu pomoći. Svaki put kada netko krene sam na koš, ja ga pokušavam blokirati", izjavio je hrvatski centar.

image

Hrvatski centar je zakucao Pacerse

RONALD MARTINEZ Getty Images Via Afp

Koliko je teško doći do 30-30 utakmice pokazuje podatak da je samo 11 igrača u povijesti NBA lige došlo do tog učinka. No, većina tih utakmica odvila se u šezdesetim i sedamdesetim godinama prošlog stoljeća kada se igrala neka druga košarka, a kada je 11 takvih utakmica imao Wilt Chamberlain, a to su ostvarili i velikani poput Jabbara ili Elvina Hayesa. U 21. stoljeću takve su utakmice imali samo Kevin Love i Dwight Howard.

"Dominirao je u reketu, a mi nismo napravili dobar posao. U ovakvim situacijama trebamo imati više od jednog igrača koji će pomagati Myles Turneru i to nismo radili", veliku pohvalu hrvatskom centru dao je trener Indiane, iskusni Rick Carlisle.

Zubac je odmah od početka utakmice bio efikasan. Postigao je 14 poena u prvoj četvrtini, a nakon što je na početku zabijao iz ‘svojih‘ situacija - nakon napadačkog skoka i iz pick‘n‘roll situacija, počeo je tražiti lopte u niskom postu i sve to uredno pospremao. Ni Turner, jedan od najboljih obrambenih igrača centara lige, ni bilo tko drugi iz redova Pacersa nije mogao napraviti ništa protiv Zupca.

Ovo je bila samo kulminacija odličnih Zupčevih igara ove sezone. Tyronn Lue mu puno više vjeruje, igra 30,8 minuta u prosjeku što je 6 minuta više od onoga što je igrao prošle godine. Prosjek poena mu nije puno porastao - na 10,5 je po utakmici, ali je zato na 11,6 skokova čime je trenutno četvrti centar lige. Ispred njega su samo Anthony Davis, Rudy Gobert i Clint Capela. Sve su to igrači s nominalno boljim statusom u NBA ligi, ali i puno većom plaćom od Zupca. Hrvat je s godišnjom plaćom od nešto više od 10 milijuna dolara jedan od najvrjednijih košarkaša lige kada se usporedi plaća s prikazanom igrom.

"Inspirirala me je utakmica Hrvatske na Svjetskom prvenstvu protiv Kanade", rekao je Zubac na konferenciji za medije nakon utakmice na kojoj se pojavio u dresu nogometne reprezentacije.

image

Upisao je Zubac i tri blokade

USA TODAY SPORTS/DDP USA/PROFIMEDIA Usa Today Sports/Ddp Usa/Profimedia

Nogometaši su nekoliko sati prije njega odigrali jednu od najboljih partija na Mundialu, a zatim je Zubac odigrao jednu od najboljih individualnih partija u NBA ligi ove sezone. Prema ESPN-ovom ‘player rateru‘, naprednoj statističkoj kategoriji, Zupčeva izvedba je dobila ocjenu 77,3. To je osma najbolja pojedinačna izvedba ove sezone, a ispred njega su samo Joel Embiid, Stephen Curry, Devin Booker, Luka Dončić, Ja Morant i Anthony Davis. Nitko više.

Zubac je jučer i najvećim skepticima pokazao koliko može, ali ovo nije bilo slučajno. On je ove sezone fenomenalan u obrani - protivnici protiv njega pogađaju najmanji postotak šuta oko obruča. Njegovo ime se spominje u kombinacijama za najbolju obrambenu petorku lige, a sada je pokazao da može i u napadu. Itekako može. Navijači Clippersa su mu u nedjelju skandirali ‘MVP‘. Nije u toj konkurenciji, ali je dobar. Jako dobar.

Linker
27. travanj 2024 19:19